Как да определите вашите силни страни
Психология

Как да определите вашите силни страни

Познаването на вашите силни страни може да промени живота и кариерата ви. Силните ви страни са като вашите суперсили и ви помагат да създадете успешен живот, който обичате. За да откриете силните си страни, започнете да навлизате в миналото си чрез поредица от дейности. След това направете оценка на себе си, за да откриете чертите и качествата, които са вродени във вас. След като разберете силните си страни, можете да ги използвате, за да получите желаната работа.

Преразгледайте живота си и си спомнете за 3-5 преживявания, които са били успешни, като определите уменията и качествата, които се повтарят.

Направете тестове за кариера или за силни страни и научете за различните видове интелигентност, за да знаете в кои от тях сте специализирани.

За интервюто за работа разберете какви силни страни са необходими и ги съпоставете с личните си предимства, като използвате конкретни случаи, за които можете да разкажете.

Ето няколко съвета как можете да определите вашите силни страни:

Обмисляне на живота ви

силни страни
Как да определите вашите силни страни снимка: freepik

Помолете хората, на които имате доверие, да ви кажат кои според тях са вашите силни страни. Изберете поне 5 души, които ви познават добре и на които имате доверие, че ще ви дадат добра обратна връзка. След това им изпратете имейл, в който обяснявате, че се опитвате да определите силните си страни, за да можете да изберете кариера или житейски път въз основа на тях. Включете в имейла набор от въпроси и ги помолете да го върнат в рамките на 3 дни.

След това прегледайте отговорите им, за да откриете кои силни страни се появяват многократно.
Ако някой не е отговорил, изпратете напомняне в деня на крайния срок.
Може да напишете: „Искам да разбера силните си страни, за да мога да ги използвам, за да бъда по-успешен. Наистина ценя вашето мнение, затова се надявам да отговорите на тези въпроси за мен. Моля, изпратете отговора си до петък, 16 август. Също така ви благодаря много за отделеното време и помощта“.

Определете 3-5 случая в живота си, в които сте се чувствали най-успешни.

силни страни
Как да определите вашите силни страни снимка: freepik

Това могат да бъдат както големи, така и малки преживявания. Напишете запис в дневника за всеки един от тези случаи. След това прочетете всеки запис, за да определите вашите силни страни, които сте проявили по време на тези дейности. Обърнете специално внимание на талантите, уменията и чертите, които се появяват многократно. Това вероятно са вашите силни страни.

Например вашите 3 преживявания може да са моментът, в който сте спечелили конкурс за есе, денят, в който сте започнали стаж, и денят, в който сте участвали в поетично четене само с покани.
Може да забележите, че припокриващите се умения са талантът ви за писане, творчеството ви и способността ви да се свързвате с другите.

Оценете знанията, опита и качествата си, за да откриете силните си страни.

силни страни
Как да определите вашите силни страни снимка: freepik

Започнете, като отговорите на следните въпроси, които могат да ви помогнат да определите вашите силни страни. След това потърсете общи черти сред отговорите си. Помислете кои таланти, черти и умения се появяват многократно. Това са вашите лични силни страни. Ето и въпросите, които да си зададете:

Кое ми идва лесно или ми е втора природа? (Пример: писане, поправка на автомобили, публично говорене)

Каква роля играя в семейството си? (Например, може да сте детегледачът, миротворецът или планиращият.)

Кога се чувствате като „в потока“? (Например може да се чувствате в потока, когато готвите или програмирате.)

С какво хората ви молят да им помогнете? (Пример: поправка на компютъра, романтичен съвет, помощ за домашен любимец)

Какви видове проблеми ви харесва да решавате? (Пример: Може да ви доставя удоволствие да подобрявате дома си или да организирате нечие работно място.)

Какви знания и умения сте усвоили по време на кариерата си? (Например, може да сте усвоили мениджърски умения или публично говорене.)

Какви таланти, знания и умения сте усвоили в личния си живот? (Например: уеб дизайн, свирене на пиано или танци)

Какви допълнителни задачи сте поемали в работата си, само защото ви харесват? (Пример: Планиране на партита в офиса, дизайн на листовки или помощ на клиенти при оплаквания)

Какви неща сте правили като дете? (Пример: Рисували сте картини, ходили сте в гората или сте играли на лекар).

Какви качества обичате в себе си? (Например, може да оценявате своята креативност и упоритост.)

Кога чувствате, че блестите – в личния или в професионалния си живот? (Може да се чувствате блестящи, когато помагате на другите или показвате нещо, което сте направили.)

Оценка на силните ви страни:

силни страни
Как да определите вашите силни страни снимка: freepik

Направете тестове за кариера и сила, които ще ви насочат в правилната посока.

Това са инструменти, които могат да ви помогнат да разберете по-добре себе си. Направете няколко онлайн теста и съберете резултатите. След това прегледайте всички резултати, за да потърсите общи черти. Това ще ви помогне да определите личните си качества и черти, които са вашите силни страни.

Разпознайте различните видове интелигентност в себе си.

силни страни
Как да определите вашите силни страни снимка: freepik

Въпреки че може да си мислите, че интелигентността означава просто да сте умни, всъщност има много видове интелигентност. Всеки тип интелигентност е важен по различен начин. Ето кои са различните видове интелигентност, които можете да притежавате:

Вербално-лингвистична интелигентност (думи и писане)

Логическа и математическа интелигентност (абстрактна логика и математически разсъждения)

Пространствена и визуална интелигентност (способност за мислене в образи и точна визуализация)

Телесно-кинестетична интелигентност (способност да контролирате тялото си и да боравите с предмети)

Музикална интелигентност (способност за създаване на музика)

Междуличностна интелигентност (способност за разбиране и общуване с другите)

Вътрешноличностна интелигентност (самосъзнание)

Натуралистична интелигентност (разбиране на природата)

Екзистенциална интелигентност (разбиране на дълбоките житейски въпроси)

Запознайте се с често срещаните умения, за да можете да ги разпознавате в себе си.

силни страни
Как да определите вашите силни страни снимка: freepik

Възможно е да имате силни страни, които никога не сте разпознавали. Трудно е да знаете какво да търсите, ако не сте сигурни какво се счита за силна страна. Разгледайте следния списък със силни страни и помислете кои от тях може да притежавате:

Комуникативни умения

Емпатия

Социална и емоционална интелигентност

Лидерски умения

Способност за убеждаване

Умение за анализиране

Умения за критично мислене

Умения за стратегическо мислене

Умения за решаване на проблеми

Умения за планиране

Организационни умения

Технически или механични способности
качества като честност, почтеност, креативност, надеждност и отговорност

Артистични способности

Умения за писане

Умения за публично говорене

Умения за преподаване

Умения за управление на проекти или хора

Физическа координация

Хумор

Обсъждане на силните ви страни по време на интервю

Прегледайте описанието на длъжността, за да определите необходимите силни страни.

силни страни
Как да определите вашите силни страни снимка: freepik

В описанието на длъжността е посочено какво точно иска работодателят, затова се уверете, че сте показали как отговаряте на тези изисквания. Прочетете описанието на длъжността няколко пъти и определете ключовите думи. Освен това обърнете внимание на знанията и уменията, които се изискват за работата. Превърнете това в списък на желаните силни страни.

Например в описанието на длъжността може да пише нещо като: „способност за самостоятелно решаване на проблеми, познаване на основен софтуер за редактиране и способност за приоритизиране на задачите“. Това са силните страни, които ще са ви необходими за работата.

Прочетете за организацията, за да се запознаете с нейната култура.

Започнете, като посетите уебсайта им и прочетете какво е публикувано от организацията. След това направете просто търсене в интернет, за да разберете какво казват други хора за нея. И накрая, прочетете най-новите новинарски статии за организацията, ако има такива.

Това може да ви даде представа за това, което те наистина ценят. Например, ако компанията е известна с поемането на големи рискове, ще знаете, че цени иновациите, дори това да не е посочено в длъжностната характеристика.
Използвайте тази информация, за да отговорите на въпросите по време на интервюто. Тя показва, че сте поели инициативата да научите повече за компанията. Това ще ви помогне да откриете вашите силни страни.

Съпоставете силните си страни с уменията в описанието на длъжността.

силни страни
Как да определите вашите силни страни снимка: freepik

Прегледайте вашите силни страни, които сте определили, като размишлявате върху миналото си и оценявате личността си. След това определете силните страни, които най-добре отговарят на тази работа. След това обмислете как личните ви силни страни могат да компенсират уменията в описанието на длъжността, които не притежавате.

Например, може да имате голям опит със софтуер за редактиране, който да използвате, ако получите тази работа. От друга страна, може да не сте работили самостоятелно на предишните си работни места. Въпреки това бихте могли да използвате таланта си за самостоятелно хоби, например дървообработване, за да покажете, че можете да работите добре самостоятелно. Можете да покажете снимки на проектите си, за да подкрепите твърденията си и да станете по-запомнящ се.

Посочете примери и анекдоти, с които можете да покажете силните си страни.

Най-добрият начин да обясните вашите силни страни е да покажете как сте ги използвали в работата, образованието или личния си живот. Помислете за начините, по които сте демонстрирали уменията си, и след това напишете обяснение. Упражнявайте се да разказвате на хората своите примери, за да сте готови за интервюто.
Ако сте проучили миналите си успехи, за да определите силните си страни, използвайте тези истории, за да обясните силните си страни на интервюиращия.

Tagged , , ,
на горе