Как да бъдем щастливи: Как да се научим да създаваме и задържаме щастието в нас самите

Как да бъдем щастливи
Психология

Как да бъдем щастливи: Как да се научим да създаваме и задържаме щастието в нас самите

Няма човек, който да не би искал да усети това невероятно вътрешно състояние, което няма как да опишем лесно с думи. Щастието не е просто изблик на емоции или радост от факта, че сте получили дългоочакван подарък. Това е състояние на духа, неподвластно на обстоятелствата и времето или действията и нагласите на други хора.

Как да се научим да задържаме щастието вътре себе си? Или по-скоро как да се научим да си го създаваме сами?

Ето и някои полезни съвети за щастие:

Смейте се повече, радвайте се на дребните неща

Дори когато е непоносимо трудно и светът сякаш е обърнат с главата надолу, опитайте се да намерите за какво да се засмеете. Смеейки се на проблема, той вече няма да ви изглежда толкова сложен и неразрешим. Веднага ще ви стане по-леко. Намерете силата да застанете пред огледалото и ако трябва да разтегнете насила устните си в усмивка. След известно време, когато това се превърне в навик, животът ще започне да се променя към по-добро, твърдят психолозите. Смехът е много полезен за здравето, както на духовно, така и на физическо ниво. Ще изглеждате и по-приветливи, ако се усмихвате често, а това ще привлече правилните хора към вас.

Научете се да бъдете благодарни

Няма значение на кого да благодарите, на любимия, на родителите, на приятели, дори на враговете си, защото и на тях има за какво /че са ви направили по-силни, например/. Просто се събудете сутринта и кажете благодаря на Бог, че е дошъл новия ден, че сте се събудили здрави и пред прозореца ви има напъпило дръвче.

Преди да се отчаете и да започнете да мислите колко сте нещастни, как всички са несправедливи към вас, помислете и избройте нещата, които много хора на планетата нямат. Трябва да сте благодарни дори за малко нещо, което Бог ви е изпратил. За цветето, което синът ви е избрал за вас, за рисунката, която дъщеричката ви е подарила.

Горе главата, не поглеждайте встрани, а само напред

Вдигнете глава и погледнете света директно и гордо. Бъдете сигурни, че веднага щом го пожелаете, той ще падне в краката ви.

Правете това, което обичате

Дори ако хобито ви не ви носи стабилни доходи и трябва да работите друго, което изобщо не ви харесва, не се отчайвайте, такъв е нашият живот сега, за съжаление. Трябва да се грижим за семействата си и да ги храним. Но все пак понякога отделяйте време и направете това, което душата ви копнее. Дори околните да ви казват, че изобщо не знаете как да направите това, че няма да успеете. Бихме казали, дори точно заради това не се предавайте. Както беше написал преди време един известен американски психолог „Хората винаги ще ви изкарат хиляди доводи защо няма да успеете“. Но какво пък знаят хората за вас…

Не се отказвайте от мечтите

Дори да знаете, че е малко вероятно да се сбъднат, все пак вярвайте твърдо. Не обръщайте внимание ако другите да ви се смеят и ви смятат за глупак. Всъщност това са хора, които нямат мечти и нямат представа от какво са лишени. Мечтата е като пътеводна звезда, далечна, но магнетична. Винаги вярвайте в това и ще сте една идея по-щастливи.

Не се страхувайте да откривате нови хоризонти

Страхът и щастието са просто несъвместими понятия. За да бъдете щастливи, трябва да победите страховете си. Затова правете най-вече това, от което се страхувате, дори ако нарушава баланса ви. Ако успеете да победите себе си, страхът вече няма да го има, а позитивите ще са налице. Помнете, че целият проблем е единствено в ума ви. Просто го извадете насила оттам.

Любов

Няма значение дали сте обичани. Дори психолозите са на мнение, че точно несподелената любов е най-красивата и чиста на земята, защото е безкористна. Просто обичате някого и това е, няма значение дали той ви обича, стига да е щастлив.

Просто се оставете прекрасното чувство да ви води и няма да съжалявате.

Tagged ,
на горе