Какво трябва да бъде бюрото на ученика
Идеи за дома

Какво трябва да бъде бюрото на ученика

Съвременният дизайн на мебели /в частност и на ученическите бюра/ ни предоставя големи възможности по отношение избора на ергономични, удобни, атрактивни и здравословни детски мебели. И все пак за какво трябва да следим при избора на бюро за детето?

Материалите

Бюрото на ученика трябва да бъде изработено от трайни и безопасни материали. Екологично чистите са най-добрият избор. Не забравяйте, че здравето на детето зависи в голяма степен от качеството на мебелите, които сте поставили в стаята му. Тук не става въпрос за това, да се стремите към луксозни и скъпи мебели, а само за най-обикновена предпазливост и загриженост, когато обзавеждате детската. Дървеното бюро, например, е много удачен избор. Дори и да погледнем от гледна точка на модерния дизайн, пак стигаме до този извод, защото дървото е любим материал за дизайнери от много водещи компании.

Коя е оптималната височина за ученическото бюро?

Децата постоянно растат и затова е много важно навреме да актуализирате височината на бюрото и стола, спрямо възрастта и ръста на детето. Малките деца се уморяват бързо и ако те се чувстват неудобно на мястото, предназначено за умствена работа, резултатите няма да бъдат добри, а и детето ще гледа да избягва да учи на бюрото си. Ето защо, препоръчителни са регулируемите детски бюра и столове, които лесно могат да бъдат приспособени към оптималната височина. Коя обаче е тя?

Дизайн на ученическо бюро

Това зависи от ръста и теглото на ученика. Така например, ако вземем за пример някой първокласник, който е висок 100-115 см , то височината на бюрото трябва да бъде 45-48 см. Или казано по друг начин, идеалната височина е тази, при която плотът на бюрото се явява на нивото на диафрагмата, когато детето е в седнало положение. По същия начин, разстоянието между очите и тетрадката, на която ученика пише, трябва да е около 30 см. За да проверите дали това разстояние е спазено, помолете ученика да седне на бюрото и да опре лакътя си на плота. Ако височината на стола е правилната, върхът на палеца на детето трябва да се окаже на равнището на очите му.

Организация на пространството върху бюрото

Има и друго. Децата се нуждаят от най-малко 45 от 50 см пространство под бюрото, за да движат краката си спокойно. За тази цел, педиатрите препоръчват да изберете ергономичен стол и бюрото да бъде с регулируем наклон.

Организация на пространството върху бюрото

Дори и най-ергономичното бюро няма да бъде ефективно, ако работните области върху него са неправилно организирани. В зависимост от заниманията и интересите на вашето дете, върху бюрото трябва да има място за различни дейности. Предметите, които са свързани с различните занимания, също трябва да бъдат подредени така, че достъпът до тях да бъде максимално лесен.

Разпределение на пространството върху ученическото бюро

Децата днес са изключително натоварени в учебните си занимания и не бива да се губи ненужно време, когато трябва да превключват в заниманията си от една дейност към друга. Така например, върху ученическото бюро е добре да има поне две отделни области – тази за компютъра и тази, за писане и четене. Химикалите, моливите, гумите и другите най-използвани пособия могат да бъдат разположени на самия плот. Принадлежностите за рисуване и други приложни изкуства обаче, по-добре да намерят място в някое от чекмеджетата. Върху плотът на бюрото трябва да бъдат оставени само тези предмети, които детето използва през цялото време.

на горе