Какво не бива да казвате на мъжа по време на семейни разпри

Какво не бива да казвате на мъжа
Любов и партньорство

Какво не бива да казвате на мъжа по време на семейни разпри

Не е тайна, че и най-щастливите двойки понякога се карат. Неразбирателства се случват, но трябва да знаете какво и при никакви обстоятелства не бива да казвате на мъжа до вас.  Само една изречена дума може да провали всичко.

Съвременните семейни психолози предлагат списък със „забранени“ по време на разпри думи и изрази, класифицирани според степента на тяхната „убиваща сила“.

Думи за раздяла

Често в гнева си можете да кажете нещо излишно, което всъщност не мислите. В основата си всяка кавга на една двойка е често срещан опит да се докаже на отсрещната страна собствената правота.

„Писна ми от всичко, не искам повече да живея с теб“ са много опасни думи за всяка семейна връзка. Водещи психолози в света са на мнение, че това може да се каже само ако наистина сте готови да скъсате с партньора си. В противен случай, дори и да не го мислите, самият факт, че тези думи въпреки са произнесени, може много да нарани партньора ви.

Какво е най-доброто нещо да се направи в такава ситуация?

Излезте от стаята, бройте до десет. Само след като сте напълно спокойни, можете да се върнете в стаята и да продължите разговора. И се извинете за думите.

Държиш се като баща си

Такива думи по време на кавга изобщо не се казват, защото обиждат двама души едновременно. Подобни фрази принуждават мъжа да заеме защитна поза. В никакъв случай не трябва да сравнявате партньора си с когото и да било. Всеки човек е различен. От момента, в който страните по спора започват да се обиждат, конструктивната част приключва. Когато това се случва често, двамата постепенно, но сигурно започват да се отдалечават един от друг.

Още съвети за по-леко преодоляване на семейните разпри

Как да се държим, когато се случи кавга пред деца

Често възрастните, които се интересуват само от своите лични отношения, дори не забелязват, че децата са наблизо. Затова не забравяйте, в пристъп на вашите чувства, че тези кавги нямат добър ефект върху психиката и емоционалното състояние на децата. Ако детето е станало свидетел на разпрата, е необходимо веднага да го успокоите и да му обясните, че не се е случило нищо непоправимо и че мама и татко ще се разберат. Не трябва да лъжете и да се опитвате да докажете на детето, че не е имало кавга. Децата много добре се чувстват фалша. А лъжата пък е по-лоша и от кавгата.

Какво трябва да знаете за правилната „битка“

За да се научите как да се карате конструктивно, трябва да запомните следните неща, съветват психолозите. Никога не си струва да си спомняте в кавга стари неща от преди години. Това важи и за онези моменти, за които отдавна сте простили на партньора си. Защото да простиш означава да пуснеш спомените и никога повече да не се връщаш към тях. Никога не упреквайте партньора си, че е закъснял. Дори да знаете, че партньорът ви винаги закъснява, не бива да му правите груби забележки. Ако не ви харесва да го чакате на определеното място, то следващия път вие сами ще дойдете да го срещнете по-късно. По-добре да му обясните, че не харесвате закъснението му в по-комфортна обстановка.

Научете се да следите настроението на партньора си

Промяната в настроението се забелязва много лесно. Когато мъжът реагира по-неутрално, има „кисела физиономия“ или стои някак си отвлечен – това служи като първи сигнал, че „бучка от обида е заседнала в гърлото му“. Трябва незабавно да се вземат мерки и нещата да влязат в нормални граници. Колкото повече отлагате, толкова недоверието помежду ви ще нараства и в един момент напълно ще се отчуждите.

Tagged , , , , , , ,
на горе