Плюсове и минуси от използването на солариум

Плюсове и минуси от използването на солариум
Здраве и красота Разни

Плюсове и минуси от използването на солариум

Солариумът е устройство, което използва изкуствена ултравиолетова (UV) светлина за стимулиране на меланиновите клетки в кожата, което води до тен. Въпреки че мнозина го използват за постигане на привлекателен тен, съществуват сериозни рискове за здравето, свързани с излагането на ултравиолетовата радиация

Плюсове и минуси от използването на солариум
Плюсове и минуси от използването на солариум

Факти за солариумите:

  • Солариумите използват UV светлина, която е подобна на тази на слънцето, за да стимулира производството на меланин в кожата.
  • Съществуват различни видове солариуми, включително стандартни, вертикални и лежащи солариуми, които използват различни комбинации от UV светлина.
  • В много държави солариумите са регулирани от закон и подлежат на строги стандарти за безопасност и хигиена.
Плюсове и минуси от използването на солариум
Плюсове и минуси от използването на солариум

Вредите от солариумите

  • Риск от рак на кожата
  • Излагането на ултравиолетова радиация от солариуми увеличава риска от развитие на различни видове рак на кожата, включително меланом, базалноклетъчен карцином и други.
  • Преждевременно стареене на кожата
  • Честата употреба на солариуми може да допринесе за появата на бръчки, петна и загуба на еластичност на кожата.
  • Увреждане на очите
  • Ултравиолетовата радиация от солариумите може да причини възпаление на конюнктивата, кератоконюнктивит и дори катаракта, ако не се носят защитни очила.
Плюсове и минуси от използването на солариум
Плюсове и минуси от използването на солариум

Как да използваме солариумите по-безопасно

  1. Намалете времето, което прекарвате в солариума, и честотата на посещенията, за да намалите риска от вредни ефекти.
  2. Носете защитни очила, които предлагат UV защита, за да предпазите очите си от увреждане.
  3. Нанасяйте слънцезащитен крем с висок SPF, който предпазва кожата ви от ултравиолетовите лъчи.
Плюсове и минуси от използването на солариум
Плюсове и минуси от използването на солариум

Солариумите могат да бъдат привлекателна опция за тези, които искат да постигнат тен, но е важно да се осъзнае, че те не са безопасни. Излагането на ултравиолетова радиация от солариумите може да има сериозни последици за здравето на кожата и очите. При използване на солариуми е важно да се вземат предпазни мерки за намаляване на риска от вредни ефекти и да се консултирате с медицински специалист в случай на възникнали проблеми.

Използване на солариум и последици за здравето

Какво представлява солариум?

Солариумите са светлинни камери, използвани за закрит козметичен тен . Известни са още като шезлонги, слънчеви лампи и лампи за солариум . Камерите са затворени зони със светлини с висок интензитет, в които човек може да стои или лежи за определен период от време, за да предизвика ефект на тен, подобен на този, който се получава при излагане на слънчева светлина.

Подобно на слънчевите лъчи, светлинните лъчи, излъчвани от светлините в солариума, съдържат ултравиолетови (UV) лъчи и по този начин носят риск от свързани с UV радиация ракови заболявания и очни заболявания. UV лъчите от светлините в солариума обаче са по-концентрирани от лъчите на слънцето, което означава, че UV радиацията, излъчвана от лампите за солариум, е по-интензивна от радиацията, излъчвана от слънцето. Например, тестове, проведени от Австралийската агенция за радиационна защита и ядрена безопасност, изчислиха, че светлината, излъчвана от редица търговски соларни съоръжения в Австралия, е три пъти по-интензивна от обедното лятно слънце в Бризбейн, Куинсланд.

В допълнение към по-големия общ интензитет, делът на светлинните лъчи, излъчвани от солариума, които са UV-B лъчи (за разлика от UV-A и UV-C лъчите), е по-голям от дела на UV-B лъчите, излъчвани от слънцето. UV-B лъчите са типът UV лъчи, които представляват най-голям риск за здравето и са отговорни за повечето видове рак на кожата.

Защо се използват солариуми?

Плюсове и минуси от използването на солариум
Плюсове и минуси от използването на солариум; източник на снимката: https://en.m.wikipedia.org/

През последните години солариумите бяха широко рекламирани, като безопасен начин за придобиване на тен. Въпреки това няма научни доказателства в подкрепа на това мнение. Популяризирането на солариума е свързано с мита, че загорялата кожа е по-здрава и по-привлекателна. Това вярване остава широко разпространено и по този начин собствениците на солариуми насърчават това убеждение, когато рекламират своите продукти, за да насърчат клиентите да плащат за предполагаемите козметични ползи от солариума на закрито. Собствениците на солариуми обаче не предоставят на своите потенциални клиенти адекватна информация относно рисковете за здравето от солариума, когато рекламират своите продукти.

Продажбата на продукти за солариум се е увеличила експоненциално от началото на 90-те години. В повечето градове се наблюдава четирикратно увеличение на броя на работещите фирми, свързани със солариуми, докато в Мелбърн увеличението е дори по-високо и сега има шест пъти повече работещи фирми за солариуми, отколкото през 1992 г.

Въпреки че много хора се излагат на светлината на солариума с убеждението, че те осигуряват по-безопасен метод за придобиване на тен от слънчевите бани, понастоящем няма доказателства в подкрепа на мнението, че солариумът е безопасен. Както бе споменато по-горе, за много соларни светлини е установено, че излъчват по-интензивни нива на UV-B радиация от слънцето, а излагането на UV-B радиация по-специално е основната причина за рисковете за здравето, свързани с излагането на слънце.

Рискове за здравето, свързани с използването на солариум

Има все повече доказателства, които показват, че излагането на изкуствено ултравиолетово лъчение от соларни лампи увеличава риска от рак на кожата . Едно проучване изчислява, че в Нов Южен Уелс, Куинсланд и Виктория около 247 случая на меланом се дължат на излагане на ултравиолетови лъчи от солариум. В допълнение, 43 смъртни случая в Австралия всяка година се дължат на меланоми, предизвикани от солариум.

Има също доказателства, че използването на солариум увеличава риска от немеланомен рак на кожата. Австралийско проучване изчислява, че 2572 нови случая на немеланомен рак на кожата възникват всяка година в резултат на използване на солариум. Докато нивата на немеланомна смъртност са много ниски, разходите за диагностициране и лечение на немеланомни ракови заболявания на кожата представляват най-голямата част от правителствения бюджет, предназначен за лечението на който и да е вид рак. По този начин предотвратяването на тези видове рак може драстично да намали разходите, свързани с диагностиката и лечението.
Въпреки че проучванията не са изследвали връзката между използването на соларни и очни заболявания и разстройства, съществуват редица рискове за здравето на очите, свързани с прекомерното излагане на слънчева ултравиолетова радиация, които е вероятно да възникнат и в резултат на излагане на изкуствена ултравиолетова радиация от солариум. Те включват рак на очите, катаракта и птергиум.

Групи, изложени на особен риск от рискове за здравето, свързани със солариум

Плюсове и минуси от използването на солариум
Плюсове и минуси от използването на солариум; източник на снимката: https://www.sunbeds.com/

Рисковете за здравето, свързани с излагането на ултравиолетово лъчение, са дори по-големи за някои групи хора, които са разгледани по-долу.

Индивиди, които са меланокомпрометирани (т.е. имат светла кожа, която лесно изгаря или образува лунички), са изложени на по-голям риск от излагане на UV радиация. Това е така, защото те имат по-ниски нива на меланин, компонентът на кожата, който предпазва от увреждане, причинено от ултравиолетово лъчение, и следователно по-малко естествена устойчивост на увреждане, причинено от ултравиолетово лъчение, отколкото хората с по-високи нива на меланин (т.е. по-тъмна кожа). Голяма част от австралийците имат светла кожа и здравните специалисти призоваха за забрана на продажбата на продукти за солариум на хора със светла кожа.

деца

Излагането на ултравиолетова радиация в детството е важен определящ фактор за риска от меланом и се смята, че децата са изложени на по-голям риск, тъй като имат по-ниски нива на меланин от възрастните. В Австралия доброволните кодекси препоръчват продуктите за солариуми да не се продават на непълнолетни без родителско съгласие и здравните лекари призоваха този кодекс да бъде наложен.

Лица, изложени на значителна слънчева UV радиация. Тъй като излагането на изкуствено ултравиолетово лъчение в солариума се добавя към кумулативното излагане на ултравиолетово лъчение, хората, които вече прекарват значителни периоди от време на слънце, са изложени на още по-голям риск от излагането си на изкуствено ултравиолетово лъчение от солариума.

Препоръки за минимизиране на ефекта от солариума

Здравните специалисти препоръчват хората, които желаят да се предпазят от ракови заболявания, свързани с излагането на UV радиация, да не използват солариум. Родителите трябва да са наясно с повишените опасности, свързани с излагането на UV радиация в детството, и да съветват децата си относно опасните ефекти от солариумите.

В заключение за солариума ?

Има много жени и мъже, които обожават шоколадовия цвят на кожата, затова прибягват до методите за изкуствен тен като солариума.

Но какво е солариум и какви са рисковете?
Солариумите, са метод за получаване на изкуствен тен с помощта на специални уреди във формата на легла. По-конкретно, солариумните устройства включват лампи, които излъчват подобно на слънчевото лъчение и помагат на кожата ни да добие тен. Клиентът ляга на описаното устройство или стои неподвижно в специално проектирана стая, пълна с лампи с ултравиолетова радиация (UVR). Те се включват, излъчвайки UVR върху тялото и кожата постепенно загаря.
Поради изкуствения си характер и използването на такива UVR устройства, методът има няколко недостатъка, като е почти опасен за нашето здраве.
Първо, въпреки че в днешно време тенът на кожата се смята за „задължителен“, в действителност той не само не е признак на здраве, но е видим признак за увреждане на кожата. Кожата е пострадала и се опитва да се защити чрез генериране на меланин. Освен това изкуственият тен не подготвя правилно кожата преди слънчеви бани и не я предпазва от излагане на слънце, както често чуваме, и – разбира се – не е безопасен вариант, ако искаме да повишим нивата на витамин D. В слънчева страна като Гърция, няколко минути на слънце на ден са достатъчни, за да покрият нуждите ни от витамин D.

Последните изследвания показват, че изкуственият тен може да бъде опасен с последствия като слънчеви изгаряния, фототоксични и фотоалергични реакции или увреждане на очите. Най-важният обаче е ракът. Продължителното използване на солариумния метод може да доведе или до немеланоматичен, или дори до рядък, но смъртоносен меланом. Изчислено е, че хората, които са започнали сесии в солариум на 35-годишна възраст, са с 87% по-склонни да развият меланом.
Специалистите препоръчват забрана на солариума за хора под 18 години, хора със светла кожа, която лесно се зачервява, тези, които имат много невуси и лунички по кожата си, както и хора, които са много чувствителни към слънчевата радиация от детството си и от или имат семейство история на рак на кожата. Също така за тези, които приемат лекарства като антибиотици, антихистамини, контрацептиви, за диабет, астма, епилепсия, но също и за жени, които са бременни, кърмят или в пуерпериум. Освен това, продължителната употреба може да увреди зрението, ако предпазните очила не се използват правилно по време на сесията.
Така че следващия път, когато искате да отидете на солариум, помислете повече за това…

Tagged , , , , , , ,
на горе