Защо всички обичат шоколад и какао
Идеи за дома

Защо всички обичат шоколад и какао

Защо да консумираме шоколад и какао през зимата

Казваме „шоколад“ и в главата ни грейват думите: любов, младост, енергия и магия.

Шоколадовото изкушение бързо подобрява настроението ни, носи сладост в устата и радост грейва на лицата ни, само при мисълта за малкото вкусно, топящо се парченце шоколад.

Защо всички обичат шоколад и какао

Преди много години нашите прародители, още при неговото откритие, са го използвали като горчива напитка с добавка на мед, черен и пипер и други подправки.

Сега също пием шоколада като напитка (горещ шоколад) с добвка на мляко, която е особено предпочитана през есента и зимата.

Шоколадът, още в миналото е бил свързван с Боговете и затова често го наричаме „елексир на Боговете“.

Малко история за шоколада

Основна съставка на шоколада е какото (какова маса) плюс какаово масло.

По исторически данни е доказано, че какао се произвежда поне от 3000 години,

като най-ранният документ за това е отпреди 1100 г. пр.н.е. Най-големи производителки на какао са Мексико, Централна и Южна Америка.

Днес по-голям процент от производството на какао е в Африка.

По-късно хората откриват, че шоколадът има ободряващ ефект и действа като афродизиак. Той повишава настроението ни и затова го свързваме с всякакви мистични и духовни качества. Още древните маи се прекланяли пред Бога на какаото и затова и днес хората го наричат храна на Боговете. Шокладът изразявал лукс, богатство, престиж, дори могъщество и власт.

В началото сладкото изкушение дълго време се консумирало като напитка, докато един холандски учен Конрад Йохансен ван Хутен не успял да изобрети преса за какао.

След това, през 1847 година една британска компания създава първия твърд шоколад. А 30 години по- късно Рудолф Линд изобретява шоколадовата мелачка, с която продуктите се смесвали в точни пропорции, с което започва и производството на шоколада, който познаваме и сега.

Видове шоколад

-Млечен – какаово масло и шоколадов ликьор в различни пропорции, захар и пълномаслено мляко

-Черен – какаово масло и шоколадов ликьор в различни пропорции, захар

-Бял – какаово масло, мляко и захар

Защо всички обичат шоколад

Шоколадът е супер вкусен, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло и затова шоколадът буквално се топи в устата ни.

-Черният (натурален) шоколад е горчив, поради голямото количество какао и е най-полезен за човека.

-Шоколадът повишава настроението ни, защото съдържа триптофан, който подпомага производството на ендорфини – хормоните на щастието.

-Той съдържа антиоксиданти и затова предпазва от смъртоносни забоялвания, спира процесите на стареене.

-Сладкото изкушение съдържа флавоноиди и феноли, които укрепват имунитета и предпазват сърдечно съдовата система на човека.

Черният шоколад може да се използва дори за диета и е диетичен, не носи никакви калории.

-Шоколадът подобрява състоянието на кожата. Често се ползва за терапии в козметиката и спа процедурите.

-Шоколадът е известен и като силен афродизиак.

Защо всички обичат шоколад и какао

Доказано е, че в цял сват, хората консумират огромни количества шоколад, особено

с наближаване на зимата, когато се чувстваме без настроение.

И в края, ще ви зарадваме с една рецепта и ще ви предложим една  книга, с които да се пренесете в света на изкушението, наречено „шоколад“.

Рецепта:

Лесна шоколадова торта

Съставки:

За тортата

200 г златиста пудра захар

200 г безсолно масло, омекотено плюс допълнително за формичките

4 големи яйца

200 г самонабухващо брашно

2 супени лъжици какао на прах

1 ч. л. бакпулвер

½ чаена лъжичка ванилов екстракт

2 супени лъжици мляко

За масления крем

100 г млечен шоколад, нарязан

200 г масло, размекнато

400 г пудра захар

5 супени лъжици какао на прах

2 супени лъжици мляко

За парченцата шоколад (по желание)

50 г черен шоколад

25 г млечен шоколад

25 г бял шоколад

Начин на приготвяне:

  1. Първа стъпка

    Загрейте фурната до 190C/170C вентилатор. Намажете с масло основата и стените на две 20 см кръгли форми за сандвичи и покрийте основите с пергамент за печене.

    В голяма купа разбийте заедно 200 г златиста пудра захар, 200 г омекотено несолено масло, 4 големи яйца, 200 г самонабухващо брашно, 2 супени лъжици какао на прах, 1 чаена лъжичка бакпулвер, ½ чаена лъжичка ванилов екстракт, 2 супени лъжици мляко и щипка сол до побеляване.

    Разпределете сместа в подготвените формички. Печете 20 минути или докато клечка, поставено в центъра на тортата, излезе чиста.

    Втора стъпка

    Оставете да се охлади във формата за 10 минути, след което обърнете върху решетка, за да се охлади напълно.

    За масления крем сложете 100 г нарязан млечен шоколад в топлоустойчива купа и разтопете в микровълновата, като разбърквате на всеки 30 секунди. Оставете разтопения шоколад да се охлади за 5 минути.

    Намачкайте 200 г омекнало масло и 400 г пудра захар заедно с вилица, след това преминете към дървена лъжица или електрически бъркалки, ако имате такива.

    Пресяваме 5 с. л. какао на прах с щипка сол и заливаме с разтопения шоколад и 2 с. л. мляко. Разбъркайте отново до гладкост.

    Трета стъпка

    Върху поставка за торта или голяма чиния поставете сладките във вид на сандвич, заедно с половината от масления крем, след което разпределете останалия отгоре. По желание украсете с парченца шоколад.

    За да направите шоколадови парчета: разтопете 50 г черен шоколад и го изсипете върху тава, покрита с хартия за печене или фолио.

    Сега разтопете 25 г млечен шоколад и 25 г бял шоколад и ги намажете върху черния шоколад, преди да стегне.

    Разклатете леко тавата, за да изравните сместа, след което я оставете на хладно място. Нарежете на парчета. Приятен апетит!

Защо всички обичат шоколад и какао

Ето нашето топло предложение за книга от известната авторка Джоан Харис за вашата зимна ваканция:

„Шоколад“, автор Джоан Харис, 2001, Издателство Прозорец

Защо всички обичат шоколад и какао

Духовни практики за щастие

Див кестен – съкровище от природата

Забравете за стреса, като добавите малко забавление в ежедневието си

Tagged , , , , , , , ,
на горе