Как да премахнете жълти петна по възглавницата?

Как да премахнете жълти петна по възглавницата?
Идеи за дома

Как да премахнете жълти петна по възглавницата?

Сблъсквали ли сте се с проблема с появата на жълти петна по възглавницата ви? Можете ли да си спомните последния път, когато изпрахте възглавницата си? Не говорим за калъфа, а за самата възглавница. Всяка вечер, когато полагате глава на възглавницата си, оставяте след себе си коса, мъртва кожа, грим, пот, мръсотия и много други.

С течение на времето тези неща започват да се натрупват, оцветявайки вашите някога възглавници повече в жълто, отколкото в бяло. Вместо да хвърляте пожълтелите си възглавници в полза на нови, ще ви покажем как да ги избелите в пералнята или на ръка. След това ще ви покажем как да запазите възглавниците си по-бели за по-дълго, за да можете да си почивате спокойно всяка вечер.

Какво причинява жълти петна по възглавницата?

жълти петна по възглавницата
Как да премахнете жълти петна по възглавницата? снимка: pinterest

Жълти петна по възглавницата често се причиняват от пот и телесни масла, които се натрупват с течение на времето.

Докато спите, мъртвите кожни клетки и остатъчните продукти за тяло и коса също проникват във възглавницата ви, докато спите.

Независимо от това, въпреки че може да е неизбежно оцветяването на възглавниците поради директния им контакт с телата ни, може да се почувствате разочароващо, когато снежнобялата им визия се промени, понякога в рамките на няколко седмици.

Освен че изглеждат по-малко приятни за окото, също е важно да се уверите, че премахвате жълтите петна, тъй като те ще съдържат алергени и бактерии, които могат да причинят обриви по кожата или да доведат до алергии.

Машинно пране на жълти възглавници:

Свалете калъфките за възглавници и проверете етикета за грижа за възглавницата.

жълти петна по възглавницата
Как да премахнете жълти петна по възглавницата? снимка: pinterest

Като основно правило винаги проверявайте етикетите за грижа, преди да изперете нещо. Въпреки че повечето възглавници могат да се перат в пералня, някои може да изискват химическо чистене или почистване само на място, тъй като тъканта или пълнежът на възглавницата ще се развалят при пране.

Като цяло можете да перете пухени и полиестерни възглавници. Избягвайте да перете възглавници от пяна, латекс или бамбук.

Преди да я пуснете в пералнята, уверете се, че възглавницата ви няма символ на леген с вода с ръка в него. Този символ показва, че възглавницата е само за ръчно пране. Това се отнася за повечето възглавници с пяна.

По същия начин леген с вода с „X“ показва, че никога не трябва да перете възглавницата сами. Вместо това го занесете на химическо чистене.

Прането на възглавница в противоречие с етикета за грижа може да анулира всички гаранции или дори да освободи токсини, в случай на някои възглавници с пяна. Това е особено важно, когато искате да почистите жълти петна по възглавницата ви.

Изперете възглавници с препарат за пране, препарат за съдове, оцет и сода за пране.

жълти петна по възглавницата
Как да премахнете жълти петна по възглавницата? снимка: pinterest

Вашият стандартен перилен препарат може да не е достатъчно силен, за да отърве тези досадни жълти петна по възглавницата. За да му помогнете да избели тези възглавници, когато ги перете в машина, добавете 1 чаша (240 ml) сапун за съдомиялна машина, ¾ чаша сода за пране, 0,5 чаши (120 ml) бял оцет и 3 супени лъжици (44 ml ) обикновен перилен препарат. Поставете тези съставки в барабана на вашата машина.

Или добавете 0,5 чаши (120 мл) от вашия стандартен перилен препарат и равно количество бял оцет, ако нямате тези запаси.

Като алтернатива, изперете възглавниците си с 0,5 чаши (120 ml) препарат за пране и 0,25 чаши (59 ml) белина в барабана за по-силно почистване.
Перете само 2 възглавници наведнъж за цялостно почистване, което е лесно за вашата перална машина.

Перете полиестерните възглавници на деликатен, топъл цикъл.

Изперете възглавниците си от пух на хладни, деликатни цикли. Възглавниците са изненадващо крехки и в зависимост от материала твърде горещата вода може да повреди пълнежа или тъканта.Когато се съмнявате, деликатен, хладен цикъл ще свърши работа. Така ще премахнете вашите жълти петна по възглавницата.

Пуснете втори цикъл само с топла вода.

жълти петна по възглавницата
Как да премахнете жълти петна по възглавницата? снимка: pinterest

Сместа по-горе може да бъде гъста и може да полепне върху възглавниците без щателно изплакване. След като изпълните цикъл със сместа, изпълнете втори цикъл само с топла вода и 0,5 чаши (120 ml) бял оцет. Това ще отстрани останалия перилен препарат и ще даде на вашите възглавници бърза дезинфекцираща сесия.
Ако все още имате жълти петна по възглавницата след първия цикъл, изпълнете друг цикъл със същия разтвор. Ако не избели след второ измиване, цветът може да е постоянен.

Ръчно пране на жълти възглавници:

Накиснете възглавницата в леген с хладка вода и 1 чаша (240 мл) белина.

жълти петна по възглавницата
Как да премахнете жълти петна по възглавницата? снимка: pinterest

Напълнете пластмасова вана или друг съд с хладка вода, след което смесете белина. Поставете възглавницата вътре и я оставете да кисне за 30 минути. Накисването на възглавницата по този начин отстранява жълти петна по възглавницата и улеснява по-пълното премахване на петната с обикновено пране с препарат.
Използвайте белина само ако етикетът за грижа показва, че е безопасен за възглавницата със символ на триъгълник.
Ако в триъгълника има „X“, добавете 1 чаша (240 ml) препарат за съдомиялна машина, ¾ чаша сода за пране, 0,5 чаши (120 ml) бял оцет и 3 супени лъжици (44 ml) обикновен вместо това прах за пране в леген.

Изстискайте възглавниците в леген с хладка вода и нежен препарат.

За да перете възглавници на ръка, напълнете леген с хладка вода и добавете около 0,5 чаши (120 ml) мек перилен препарат и го разбъркайте с ръце. Една по една, поставете възглавниците си в леген и ги изстискайте 3-7 пъти всяка, позволявайки на перилния препарат да си проправи път през целия материал, след това изплакнете възглавниците под хладка вода и ги изстискайте, за да изсъхнат.
Използвайте този метод за възглавници от пух, пера или полиестер, които обикновено могат да бъдат напоени.
Не извивайте и не усуквайте възглавницата си, тъй като това може да повреди пълнежа или тъканта. По този начин вие ще премахнете досадните жълти петна по възглавницата.

Избършете възглавницата със сапунена кърпа, ако не можете да я потопите във вода.

жълти петна по възглавницата
Как да премахнете жълти петна по възглавницата? снимка: pinterest

Намокрете парцал с топла вода, след което го накиснете в около 2 супени лъжици (30 ml) деликатен препарат за пране. Използвайте парцала, за да избършете вашите жълти петна по възглавницата. Уверете се, че възглавницата не е наситена с влага – просто здраво, бързо плъзнете с парцала. Работете, докато всички пожълтели петна бъдат навлажнени.
Използвайте този метод за пране на бамбукови възглавници или възглавници от мемори пяна или латекс, които обикновено не могат да бъдат напоени с вода.
Използвайте прахосмукачка с приставка за четка, за да отстраните праха от повърхността на възглавницата, преди да я намокрите.

Оставете възглавниците да изсъхнат на въздух поне 24 часа.

Поставете възглавниците си близо до отворен прозорец или вентилатор, за да помогнете на влагата да се изпари. Ако можете, поставете ги на пряка слънчева светлина, което ще помогне за допълнително избелване на жълти петна по възглавницата. Обръщайте възглавниците на всеки няколко часа, за да оставите двете страни да изсъхнат равномерно.
Ако етикетът за грижи не изобразява кръг вътре в квадрат с „X“ през двете, не се колебайте да изсушите възглавниците си в сушилня без нагряване за 2 часа, за да изсъхнат по-бързо.
За да увеличите избелващата сила на слънцето, напръскайте възглавницата навсякъде с няколко струи лимонов сок.

Направете естествен препарат за премахване на петна

жълти петна по възглавницата
Как да премахнете жълти петна по възглавницата? снимка: pinterest

За премахване на упорити жълти петна по възглавницата можете да използвате комбинация от сода за хляб и оцет, за да помогнете за премахване на силно обезцветяване.

Създайте паста, като смесите сода за хляб с малко количество вода и започнете, като направите точков тест на незабележимо място. След това нанесете пастата директно върху оцветената зона и я оставете да престои 15-30 минути.

След като пастата престои, навлажнете чиста кърпа с бял оцет и попийте оцветената зона, за да помогнете за повдигане на петното и пастата. Изплакнете възглавницата обилно с вода.

Почистването със сода за хляб и почистването с оцет предлагат най-добрите естествени методи за почистване на всякакви домакински предмети, от използването на сода за хляб за почистване на матрак до омекотяване на кърпи с оцет .

Как да спрем възглавниците да пожълтяват?

жълти петна по възглавницата
Как да премахнете жълти петна по възглавницата? снимка: pinterest

Както при повечето проблеми, предотвратяването на проблема на първо място обикновено е по-лесно, отколкото отстраняването му. Не е по-различно, когато става въпрос за пожълтяващи възглавници.

Най-добрият метод за избягване на жълт оттенък върху възглавниците ви е да предотвратите появата на петна на първо място.Редовната поддръжка може да помогне за предотвратяване на дълбоко проникване на петна. Обмислете използването на протектори за възглавници, подвижни и миещи се калъфи, които могат да се поставят върху възглавниците ви като допълнителен слой, за да ги предпазите от пот и масла.

Колко често трябва да се изпират възглавниците?

жълти петна по възглавницата
Как да премахнете жълти петна по възглавницата? снимка: pinterest

Важно нещо, което е необходимо да се знае е, че колкото по-дълго остават жълтите петна, толкова по-невъзможно ще е да ги премахнете. Това означава, че борбата с жълтите петна трябва да започне веднага щом попаднете на тях. Технически възглавниците трябва да се подлагат на пране поне два пъти в годината, без значение дали имат петна. Тогава вашите възглавници ще бъдат гарантирано чисти.Проветрявайте редовно възглавниците си. Препоръчително е всеки месец да ги излагате на слънце, за да се отървете от влагата и да неутрализирате миризмите.

Tagged , ,
на горе