Щитовидната жлеза
Здраве и красота

Възли в щитовидната жлеза

Възли в щитовидната жлеза: 3 тактики препоръчват експерти. Щитовидната жлеза може да бъде увредена в обикновени ситуации. Експерти говорят за опасностите от стреса и тютюнопушенето. Тежкият стрес може да причини хормонални смущения в организма, включително промяна в секрецията на хормоните на щитовидната жлеза. И ако стресът стане продължителен, имунната система е отслабена. Това често е достатъчно, за да провокира хронично заболяване на щитовидната жлеза.

Ето какво повече трябва да знаем за възлите на щитовидната жлеза:

Възли в щитовидната жлеза: 3 тактики
Възли в щитовидната жлеза

Много е важно да знаете, че в началния етап на изследване на щитовидната жлеза терминът „възел“ може да крие доста сериозни заболявания, например рак. Но, за щастие, ракът сред възлите на щитовидната жлеза е рядък – в 5% от случаите. Често има по няколко възли в щитовидната жлеза. В този случай те говорят за многовъзлова гуша. Често в жлезата могат да се комбинират различни огнища. Тоест, ако се установи, че един от възлите съдържа колоид, това, за съжаление, не означава, че в съседния няма рак. Гадаенето е неблагодарна работа. Единственият правилен начин е да се подложите на специализирана диагностика.

При йоден дефицит и хипотиреоидизъм.

Някои учени дори смятат, че появата на възли в щитовидната жлеза е първият признак, характеризиращ стареенето на този орган. Почти всяка промяна в плътността на тъканите, която се различава от нормата и се определя чрез палпация като допълнителен обем, може да се нарече възел. Тъй като болестта на Грейвс е проява на дифузно увеличение на щитовидната жлеза (равномерно, без възли), това заболяване е извън обхвата на днешната ни публикация.

Какво се крие под термина „възел“?

Има няколко концепции за възел на щитовидната жлеза. В хирургическия смисъл възелът е тъканно уплътняване, който има капсула или нещо подобно.

По време на палпация ендокринолозите могат да срещнат относително увеличение на една от частите на щитовидната жлеза, без промяна на нейната структура, което те възприемат като възел по време на първоначалния преглед. Следователно, самият факт на поставяне на тази диагноза е причина да разберем какво се случва.

Огнища на уплътняване на жлезистата тъкан, без капсула, могат да бъдат причинени от различни възпалителни процеси, най-често автоимунни. В основата си тези лезии не са нищо повече от места на възпалително подуване на тъканта на жлезата. Ако възпалението намали своята активност, тези лезии могат да изчезнат.

Относителното увеличение на един лоб на щитовидната жлеза може да изглежда като възел при палпиране, но всъщност проблемът може да не е в този лоб, а в „намаления“ срещуположен. Следователно, „разширеният“ се опитва да помогне на по-малко активния „съсед“. Ултразвукът понякога разкрива област от тъкан, очертана от кръвоносни съдове, която също може да бъде объркана с възел.

В допълнение, щитовидната жлеза е активно работещ орган, който произвежда много вещества. Периодично възникващите излишни натрупвания в тъканта могат да изглеждат като възли, например с колоидна гуша.

Понякога са достатъчни прости изследвания, за да се вземе решение; друг път ще е необходимо да се извърши тънкоиглена биопсия под ултразвуково наблюдение. И тук е необходимо да се ръководим не от понятията „искам – не искам“ или „страшно – не страшно“, а от факта, че тънкоиглената биопсия е информативен и безболезнен метод.

Следователно, трябва да се подчертае, че не размерът или броят на възлите определят тактиката и естеството на лечението. Решаващият въпрос е: какво е така нареченият възел? Основното нещо е наблюдението, така че в не съвсем здрава жлеза да не пропуснете началото на развитието на по-сериозно заболяване.

Автоимунният тиреоидит е най-честата причина за възли

проблем с щитовидната жлеза
Възли в щитовидната жлеза:

По-голямата част от възлите на щитовидната жлеза са доброкачествени, възникват на фона на автоимунен тиреоидит. Това е името на възпалително заболяване, характеризиращо се с агресия на имунната система срещу тъканите на собствената щитовидна жлеза. В резултат на това клетките умират и функцията за производство на хормони намалява. Настъпва състояние на дефицит на тиреоидни хормони в организма – хипотиреоидизъм. Това е един от механизмите за образуване на хипотиреоидизъм.

Втората причина за „просперитета” на хипотиреоидизма е, че консумираме все по-малко естествени храни, богати на микроелементи и витамини, т.е. има йоден дефицит в диетата. В резултат на това щитовидната жлеза започва да произвежда недостатъчно количество хормони, а хипотиреоидизмът от своя страна, е една от причините за образуването на възли.

Дефицитът на йод също се усеща чрез повишена умора, сънливост, влошаване на паметта и способността за концентрация, тревожност и прекомерна температурна чувствителност. Такива пациенти винаги се чувстват студени. Дори в горещ юлски ден те излизат навън топло облечени, спят под три одеяла и не спират парното.

Йодът е един от най-добрите катализатори на окислителните процеси и при неговия дефицит често се развива затлъстяване. Често върху кожата се появяват депигментирани участъци – витилиго, а кожата на стъпалата и дланите може да придобие жълто-оранжев цвят. Грубите, грапави лакти и пети, които много хора безуспешно търкат с пемза и се опитват да омекотят с кремове, също са признак на хипотиреоидизъм поради йоден дефицит. И така, враг №1 за щитовидната жлеза е йодният дефицит.

Враг №2 е радиацията.

Щитовидната жлеза страда най-много при навлизане на радиоактивни вещества в организма.

Враг №3 е стреса

Специалисти говорят за опасността за щитовидната жлеза от стреса – враг №3. Тежкият стрес може да причини хормонални смущения в организма, включително промяна в секрецията на хормоните на щитовидната жлеза. И ако стресът стане продължителен, имунната система е отслабена. Това често е достатъчно, за да провокира хронично заболяване на щитовидната жлеза.

Тези, които работят много и малко почиват, често са изложени на стрес, хранят се лошо и нередовно, и пушат, също са податливи на заболявания, свързани с йоден дефицит. Понякога пациентите молят лекаря: дайте ми направление, искам да проверя кръвта си за хормони. Но, ако няма индикации, няма нужда да давате кръв за изследване. Единственото изследване, което може би си струва да се направи за профилактика, дори и да няма оплаквания, е изследването на хормона TSH. Такъв анализ трябва да се прави веднъж на една до две години за всички възрастни над четиридесет години, особено тези, които имат наследствени проблеми с щитовидната жлеза, както и жени, които планират бременност или наскоро са родили дете.

За превантивни цели можете да направите сами преглед на щитовидната жлеза – внимателно палпирайте врата си с пръсти. Ако откриете и най-малката бучка, отидете на лекар!

Доброто хранене е важно

Как да проверим работата на щитовидната ни жлеза
Възли в щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза обича питателна и редовна диета, балансирана по съдържание, освен с йод и с други микроелементи и протеини. Модните диети, недохранването, гладуването не са за нея. Специално внимание трябва да се обърне на храненето на бременни жени и деца.

Основна роля за образуването на хипотиреоидизъм играе липсата на други микроелементи в храната (желязо, селен, цинк, кобалт, мед и др.), както и липсата на животински протеини. Пушенето и някои лекарства нарушават метаболизма на йода в организма, т.е. намаляват усвояването му дори при нормална консумация.

В допълнение към йодираната сол, морските дарове са много богати на йод (морски водорасли, всякакви морски риби, крил, скариди, черен дроб на треска и др.). Една порция морска риба (300 г) съдържа дневната доза йод. Йод се намира и в много от нашите храни: зеленчуци (особено чушки, чесън, лук, билки, кореноплодни), сладководна риба, мляко, яйца, хляб, зърнени храни, месо, плодове (ябълки, райска ябълка, банани, портокали и др.), чай. Но репички, зеле, ряпа и други кръстоцветни зеленчуци могат да „свържат“ йода и да причинят неговия дефицит в организма.

Следователно, ако човек купи скъпи отвъдморски йодсъдържащи плодове (например фейхоа), докато консумира много зеле, йодът няма да се абсорбира. Така че стресът относно липсата на скъпи продукти, съдържащи йод, е неоправдан. Трябва да се направи всичко, за да се гарантира, че йодът, който идва с редовно наличните хранителни продукти, се абсорбира от тялото.

Забележка за вегетарианците: йодът ще „прескочи“ през тялото по време на транзит, ако човек не получи протеина, съдържащ се в месните продукти. Соята, която по някаква причина се счита за пълноценен заместител на месото, няма да помогне за задържането на йод – протеинът, който помага за усвояването му, се намира само в месото.

Щитовидната жлеза обича вниманието и грижите

Подарете почивка на щитовидната си жлеза: добавете екстракт от водорасли, минерална сол от Мъртво море с високо съдържание на магнезий, калий, калций, бром и йод или обикновена морска сол към ваната си.

Периодично приемайте лечебни билки, за да успокоите душата си и да си осигурите нормален сън. Особено полезна е запарка от корен на валериана, листа от маточина или листа от мента: пийте по 1/3 чаша, два пъти на ден. Екстракт от плодове на глог и тинктура от тях (20 капки, три пъти на ден преди хранене) намаляват нервната възбудимост и подобряват съня.

Фитотерaпия: бъдете третирани „без вреда“

Лечебните растения са големи приятели на щитовидната жлеза. Но те трябва да се използват разумно. Нодулните форми на различни заболявания на щитовидната жлеза се лекуват с различни билки, често с противоположен механизъм на действие. Ето защо, трябва да знаете естеството на възлите при конкретен пациент.

Laminaria saccharide и водораслите Fucus vesicularis се консумират по-рядко, тъй като заедно с дийодтиронин съдържат йодиди. Широко рекламираната бяла тинтява също не е много подходяща за лечение на автоимунен тиреоидит, тъй като съдържа елементарен йод и йодидния анион. Употребата на бяла тинтява дава добри резултати при клинични изследвания за тиреотоксикоза.

Предлагаме варианти на билкови препарати за лечение на възли в щитовидната жлеза на фона на автоимунен тиреоидит с недостатъчна функция:

  • Горска билка – 2 части; билка motherwort – 1 част; билка Veronica officinalis – 1 част; горчива трева – 1 част; листа от мента – 1 част; 1 супена лъжица от сместа на 200 мл вода, вари се 15 минути на водна баня. Оставете за 30 минути. Прецедете. Приемайте по 30 ml, 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене.
  • Горска билка – 10 г, залейте с 200 мл студена вода, пригответе отвара, вземете 1 супена лъжица, 3 пъти на ден.

Курсовете по билкова медицина с периодични промени в режима на лечение се провеждат, като се вземат предвид съпътстващите заболявания в продължение на 2-3 години с месечни прекъсвания от 1-2 седмици. Много е важно да изберете растенията, като вземете предвид съпътстващите заболявания и характеристиките на йодния метаболизъм при конкретен човек.

Растения с богат биохимичен състав, съдържащи микроелементите (селен, мед, желязо, цинк, кадмий), различни противовъзпалителни и адаптогенни вещества са: арония и червена офика, калина, облепиха, ягода, трънки, череши, ядки, алое, семена, също имат лечебно действие тиквите и други, както и медът и пчелните продукти.

При хипертиреоидизъм. Плащане за невниманието към щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза
Възли в щитовидната жлеза

Хипертиреоидизмът е синдром, причинен от постоянно повишени нива на хормоните на щитовидната жлеза. Терминът тиреотоксикоза (интоксикация с хормони на щитовидната жлеза) отразява по-адекватно същността на това състояние, тъй като хипертиреоидизмът се среща и при нормални условия, например по време на бременност. В допълнение, временният хипертиреоидизъм може да бъде причинен от тиреоидит, възпаление на щитовидната жлеза.

Защо нивата на хормоните се повишават?

Най-често персистиращият хипертиреоидизъм се причинява от заболявания на щитовидната жлеза. В повечето случаи това е дифузна токсична гуша (болест на Грейвс), автоимунно заболяване, придружено от увеличена щитовидна жлеза с прекомерна секреция на хормони. Съществува и нодуларна токсична гуша (болест на Плъмър) – доброкачествен тумор на щитовидната жлеза, който произвежда хормони независимо от жлезата.

Има и токсичен аденом – доброкачествен тумор, който понякога произвежда огромни количества хормони на щитовидната жлеза. В резултат на това клиничната картина се формира от симптоми на хипертиреоидизъм (в най-добрия случай) или тиреотоксикоза (в най-лошия случай).

Симптоми и диагностика на хипертиреоидизъм

Хормоните на щитовидната жлеза ускоряват метаболитните процеси в организма. Те увеличават консумацията на кислород от тъканите, повишават производството на топлина и енергийния метаболизъм. В резултат на това човек с хипертиреоидизъм усеща топлина в тялото, трудно понася задух и излагане на слънце, изпотява се много, изпитва постоянна жажда и глад, и губи тегло въпреки отличния апетит. Болният е изключително неспокоен, раздразнителен, често плаче. Има леко треперене на крайниците и дори на цялото тяло.

Понякога се появяват така наречените очни симптоми: изпъкнали очи от палпебралната фисура, изразен блясък на очите, „гневен поглед“. Сърдечната честота е значително повишена (до 120 удара в минута), сърцето работи с прекъсвания. Основната причина пациентите с хипертиреоидизъм да посетят лекар са сериозните нарушения на сърдечния ритъм.

Основата за диагностициране на хипертиреоидизъм е лабораторният метод. Повишаването на кръвната концентрация на тиреоидни хормони (Т4 и Т3) и намаляването на количеството на хормона TSH се определят като хипертиреоидизъм или тиреотоксикоза. Нелекуваният хипертиреоидизъм се развива в тиреотоксикоза, която е опасна поради тиреотоксични кризи.

Тиреотоксична криза: необходима е спешна помощ

Тиреотоксичната криза е тежко състояние, което е усложнение на тиреотоксикозата. За щастие, се среща доста рядко, но изисква спешно лечение в болнични условия. При пациенти с тиреотоксикоза тиреотоксична криза може да възникне при различни стресови ситуации за организма: хирургия (следователно е необходима подходяща предоперативна подготовка), прекомерен физически и психически стрес, остри заболявания или обостряне на хронични. Внезапно се появява силна слабост, повишена телесна температура, обилно изпотяване, главоболие, повишено кръвно налягане, гадене и повръщане. Много бързо телесната температура се повишава до 40 градуса и повече. Дишането се учестява и се появява задух. Появява се неправилен сърдечен ритъм. Най-често това е предсърдно мъждене (напълно неправилен ритъм). Сърдечната честота може да надвишава 200 удара в минута. Може да се развие тиреотоксична кома със загуба на съзнание.

Какво предлага съвременната медицина?

Лечението на хипертиреоидизъм (тиреотоксикоза) е насочено към намаляване на нивото на тиреоидните хормони в организма. Консервативното лечение включва използването на лекарства, които потискат дейността на щитовидната жлеза. Те предотвратяват натрупването на йод в жлезата, необходим за производството на хормони. В една трета от случаите е възможно да се постигне ремисия на заболяването. В напреднали случаи не винаги е възможно да се елиминира токсичният ефект на възела върху тялото чрез консервативна терапия. Лечението на такива пациенти обикновено е хирургично.

Профилактика на заболявания на щитовидната жлеза

Предотвратяването на развитието на хипертиреоидизъм се състои преди всичко в навременното лечение на съществуващата патология на щитовидната жлеза, правилното хранене с използването на продукти, съдържащи йод в естествената му форма, а не под формата на хранителни добавки, както и рационално лечение с билки.

Профилактиката на заболяванията на щитовидната жлеза, водещи до нейната хиперфункция, включва и поддържане на психическо спокойствие, тъй като стресът е един от най-важните тригери за появата на тези заболявания. Препоръчва се прием на леки успокоителни, особено на билкова основа, пиене на билкови чайове и вани с билкови екстракти. Ароматерапията е полезна и при стрес. За някои хора музикалната терапия е по-подходяща.

Американският изследовател Дон Кембъл смята, че спокойната класическа музика повишава интелектуалното функциониране на човешкия мозък, понижава кръвното налягане и активира имунната система на организма. Той препоръчва ежедневно слушане на класика за хора, чиято работа е свързана с голям емоционален стрес. И някои клиники използват музика дори по време на операции.

За да се предпази тялото от инфекции, се препоръчва укрепване на имунната система чрез прием на витамини, по-специално тези от група В, и провеждане на общоукрепващи процедури – топъл душ, обливане с топла вода, ходене.

Какво е противопоказано?

Разбира се, всички процедури, които причиняват стрес на тялото, като контрастни душове и вани, обливане със студена вода, калолечение и уморителна физическа активност. Не се препоръчва внезапна промяна на климатичната зона по време на това заболяване, така че е по-добре да планирате да прекарате лятната си ваканция не в горещи страни, а в същия регион, в който живеете. По-добре е да посетите южните курорти през есента или пролетта, когато температурата там е удобна, въпреки че в този случай е по-добре първо да се консултирате с вашия лекар – той вероятно ще ви препоръча като цяло да се въздържате от всякакви дълги пътувания.

Щитовидната жлеза не обича невниманието. Диетата трябва да бъде правилно балансирана: да съдържа месо, мляко и картофи. Диетата трябва да съдържа достатъчно протеини, мазнини и въглехидрати, витамини, минерални соли и микроелементи (йодът е микроелемент). Продукти, които стимулират централната нервна система (кафе, силен чай, шоколад, подправки), са обект на ограничения.

Комплексни ефекти на билколечението

Възли в щитовидната жлеза
Възли в щитовидната жлеза

Значението на фитотерапията при хипертиреоидизъм се обяснява с факта, че използването на лечебни растения позволява както да действа върху самата жлеза, намалявайки нейния обем и хормонообразуваща функция, така и да елиминира някои от болезнените симптоми на хиперфункция на жлезата.

Примери за тиреостатични растения включват орех (тинктура от прегради), блатен ирис, дива ягода и кървавочервен здравец. Особено внимание заслужават растенията, които едновременно притежават антитироидни свойства и способността да предпазват сърцето от токсичните ефекти на болната щитовидна жлеза, както и да понижават кръвното налягане. Такива билки са: бъзак, байкалски шлемник.

За нормализиране на сърдечния ритъм, премахване на болката и дискомфорта в сърдечната област се използват кардиотропни растения. Тази категория включва глог, мента, момина сълза, валериана, цианоза, хмел, маточина, копър.

Почти всички тези растения се характеризират с наличието на седативен, успокояващ ефект, който е толкова необходим при хипертиреоидизъм.

Общоукрепващите и кръвопрочистващи рецепти на традиционната медицина също са от голямо значение за здравето на щитовидната жлеза.

Рецепти за лечебни билкови отвари

  1. Една с.л. сух цвят от глог се залива с чаша вряща вода, престоява 1 час и се прецежда. Вземете 1 с.л., 3 пъти на ден.
  2. Една с.л. сухи листа от бръшлян се залива с чаша вряща вода, престояват 1 час и се прецеждат. Вземете 2 с.л., 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене.
  3. Една с.л. билки пълзяща мащерка се залива с чаша вряща вода, престояват 1 час и се прецеждат. Вземете 1 с.л., 3 пъти на ден.
  4. Една ч.л. натрошени корени от цикория, залейте с чаша вода, ври 3 минути, оставете за 1 час, филтрирайте. Вземете 1/3 чаша, 3 пъти на ден.
  5. Една чаша овесени зърна се заливат с 3 чаши вода, варят се 30 минути, прецеждат се. Вземете 1 чаша, 3 пъти на ден.
  6. Тинктура от орехови прегради: залейте 100 г прегради с 0,5 л водка, оставете на тъмно място за около месец. Приемайте по 1 ч.л., 30 минути преди хранене, 3 пъти на ден. Курс – 2 месеца. Това е стара и ефективна рецепта.

 

  1. Дяволска уста – 1 част, мента билка – 1 част, валериана корен – 1 част, глог плодове – 2 части. 1 с.л. от колекцията се залива с чаша вряща вода и се оставя за половин час. Вземете по половин чаша, 2 пъти на ден, преди хранене.
  2. Билка мента – 2 части, корен от валериана – 1 част, шишарки от хмел – 1 част. 2 с.л. от сместа се запарват с 2 чаши вряща вода, престоява 30 минути и се приема по 1/2 чаша, 3 пъти на ден.
  3. Коренища от Potentilla erecta – 3 части, коренища от репей – 4 части, корен от женско биле – 4 части. 3 с.л. от сместа налейте в 0,5 литра вода, варете 5 минути. Оставя се 4 часа и се прецежда. Вземете по 4 с.л., 2 пъти на ден.
  4. Билка момина сълза – 10 г, семена от копър – 20 г, листа от мента – 30 г, корен от валериана – 40 г. 1 с.л. от сместа се поставя в чаша вряща вода. Вземайте по 1 с.л., 3-4 пъти на ден.
  5. Корен от блатен ирис – 15 г, корен от кървавочервен здравец – 15 г, запарват се с 200 мл червено вино. Пие се по 1-2 с.л., няколко пъти на ден.

Ягоди, консумирани пресни без ограничения (при добра поносимост и липса на стомашно-чревни заболявания). Прекрасният вкус на плодовете е съчетан с широк спектър от техните терапевтични ефекти, включително кръвопречистващо и антитироидно действие.

При рак на щитовидната жлеза. Правилната тактика води до пълно излекуване

Сред възлите, открити в щитовидната жлеза, по-малко от 5% са със злокачествен характер. Вероятността от рак е по-малка при мултинодуларна гуша, отколкото при единични възли. Ако се установи злокачествен характер на възела (рак), тогава онкологът планира по-нататъшното лечение. В по-голямата част от случаите това е операция. Никой друг метод за лечение на рак не дава същата положителна прогноза като операцията. От всички пациенти с рак на щитовидната жлеза повече от 95% могат да бъдат напълно излекувани, ако се обърнат към лекар навреме.

Предупредителни симптоми

Клиничните симптоми в началните етапи почти не се изразяват. Трябва да се има предвид, че много злокачествени тумори възникват на фона на дълго съществуваща доброкачествена гуша. Един от първите обективни симптоми е бързото уголемяване на съществуващата гуша, нейното удебеляване и набъбване. Често при преглед пациентът се диагностицира с асимптоматичен и прогресиращ възел в щитовидната жлеза. В този случай трябва да се подозира злокачествен тумор.

 

Увеличените лимфни възли от засегнатата страна предполагат злокачествено заболяване. При децата повече от 50% от раковите заболявания се диагностицират за първи път поради увеличени цервикални лимфни възли. Парализата на гласните струни от страната на възела винаги е признак на рак.

Съвременна диагностика

Напоследък е широко разпространено ултразвуковото изследване на щитовидната жлеза. С негова помощ е трудно да се разграничи ракът от други нодуларни образувания, но поради своята безопасност и висока пропускателна способност се използва широко при профилактични прегледи на рискови групи. Ултразвукът ви позволява да идентифицирате възли в щитовидната жлеза, които не се откриват чрез палпация, и да извършите целенасочена пункционна биопсия на възела.

Ако в щитовидната жлеза има възел, по-голям от 1 см и лекарят предложи да се направи биопсия на възела, трябва да следвате неговите съвети. Тънкоиглената аспирационна биопсия е водещият метод за изследване в случая, „златният стандарт за диагностика“. Извършвана под ултразвуково наблюдение, тази безопасна и безболезнена процедура включва въвеждане на тънка игла във възела, след което отстраняване на клетъчен материал и оценка на неговия характер.

Правилно извършената пункция ви позволява почти на 100% да определите естеството на образуването и ако е злокачествено, в по-голямата част от случаите ще се излекува напълно пациентът, а ако е доброкачествено, ще ви освободи от усещането на несигурност и постоянно безпокойство.

Избягвайте йоден дефицит във вашата диета

Трябва да се избягва недостигът на йод в храната и честите лъчеви изследвания (рентгенови, компютърни томографии, радиологични) на областта на главата и шията.

Необходимо е да се придържате към оптималната дневна доза йод в диетата от 150-200 mcg: не се препоръчва да се увеличава или намалява. Морските продукти се считат за най-богати на този микроелемент, но йод има в достатъчни количества и в другите налични традиционни продукти: райска ябълка, фурми, арония, касис, сини сливи, ябълки, череши, краставици, картофи, цвекло, моркови, патладжани, чесън, маруля, домати, лук. Фейхоа, рекламиран като екзотичен плод, съдържащ йод, може да бъде заменен с по-достъпни. Много йод се намира и в месото, изварата и яйчния жълтък. Освен това получаваме до 10% от необходимия йод от въздуха и питейната вода.

Ако не живеете в райони с йоден дефицит във външната среда (колкото по-далече и по-високо от морето, толкова по-малко йод има в почвата и водата, а следователно и в местните продукти), редовното смесено (невегетарианско) хранене покрива нуждите на организма от йод. В ендемичните райони консумацията на йодирани храни се счита за подходяща. Йодът в йодираните продукти не е предназначен за дългосрочно съхранение. Ако тези условия не са изпълнени, количеството йод в такива продукти не е достатъчно.

Съдържание на йод в продуктите (µg на 100 g):

Водорасли 70 000

Соя 115

Пушена херинга 100

Чесън 90

Ракообразни 35-90

Морска риба 10-40

Краве мляко 0,5-30

Кореноплодни зеленчуци 5-20

Зеленолистни зеленчуци 5-20

Яйца 10

Сушени плодове 8-10

Хляб 1-6

Зърнени храни 1-7

Сладководни риби 3-5

Месо 3

Плодове 1-2

Дневна нужда от йод (mcg):

до 6 месеца 35

6-12 месеца 40

1-10 години 60-100

Възрастни 150-200.

Стресът и тютюнопушенето разрушават щитовидната жлеза

Ако стресът стане продължителен, имунната система е отслабена. Това често е достатъчно, за да провокира хронично заболяване на щитовидната жлеза. Що се отнася до тютюна, той има токсичен ефект върху щитовидната жлеза. Цигареният дим съдържа тиоцианати (или тиоцианати), които блокират нормалната функция на щитовидната жлеза и според изследователите, могат да унищожат някои клетки на органа.

При хора, които са генетично предразположени към заболяване на щитовидната жлеза, тютюнопушенето може да причини сериозни негативни последици. Рискът се увеличава при недостиг на йод. Пушенето е особено опасно за жените, тъй като… основната част от заболяванията на щитовидната жлеза пада върху крехките женски рамене.

Неправилното лечение е враг на здравето

Считаме за необходимо да отбележим един от враговете на щитовидната жлеза с отделна, и то червена линия. Това е популяризирането сред населението на погрешни схващания за заболяванията на щитовидната жлеза и тяхното лечение, неправилната употреба на билкови лекарства за заболявания на щитовидната жлеза, включително отровни, и неправилната употреба на йодни препарати, йодирани продукти и йодсъдържащи лечебни растения.

Освен това не се взема предвид на какви почви растат йодсъдържащите растения. В края на краищата, растенията от райони, замърсени с радионуклиди, концентрират йод, включително радиоактивен! Тогава йодните радионуклиди, абсорбирани заедно с лечебните растения, се натрупват в щитовидната жлеза, което води до рак в нея. За съжаление, безскрупулни лечители, дистрибутори на хранителни добавки и неквалифицирани лекари често оказват лоша услуга на пациента.

 

Tagged , , ,
на горе