10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете

10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете
Идеи за дома

10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете

Постни ястия, които ще обикнете – открийте 10 бързи, лесни и изключително вкусни рецепти без месо, подходящи за всеки ден от постите. Вдъхновете се с ароматни ястия с пресни зеленчуци и подправки, приготвени за минути, които съчетават здравословно хранене, традиция и модерен вкус. Постите не означават лишения – напротив! С малко въображение и правилните продукти можете да приготвите невероятно вкусни, ароматни и засищащи ястия без месо, млечни продукти и яйца.

Топ 10 СПА дестинации за зимата

10 бързи и здравословни есенни рецепти за всеки ден

Разгледай 10 идеи за постни ястия, които ще се превърнат във ваш любим избор през всеки сезон.

1. Печен карфиол с таханов сос

10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете
10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Печеният карфиол с таханов сос е лесно, ароматно и изключително вкусно постно ястие, което може да се сервира както като основно, така и като гарнитура. Съчетава деликатния вкус на карфиола с кремообразната текстура и свежестта на тахановия сос – истинско удоволствие за небцето.

Необходими продукти (за 2–3 порции):

За карфиола:

  • 1 средно голяма глава карфиол
  • 3–4 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер
  • ½ ч.л. червен пипер (по желание)
  • щипка кимион или куркума

За тахановия сос:

  • 3 с.л. тахан
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 малка скилидка чесън
  • 4–5 с.л. вода
  • щипка сол и подправки по вкус

Начин на приготвяне:

Карфиолът се измива добре, разделя се на розички и се подсушава с кърпа, за да стане по-хрупкав при печене. В голяма купа розичките се овкусяват със зехтин, сол, черен и червен пипер, а по желание се добавя щипка кимион или куркума за по-интензивен вкус. Всичко се разбърква, докато карфиолът се покрие равномерно с подправките, след което се подрежда върху тава, застлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 200°C за около 25–30 минути, като по средата на времето розичките се обръщат, за да се запекат равномерно и да добият апетитен златист цвят. Докато карфиолът се пече, се приготвя тахановият сос. В малка купичка се смесват таханът и лимоновият сок, като се разбъркват добре – сместа първоначално се сгъстява, но това е нормално. След това постепенно се добавя вода, докато се получи гладка, кремообразна консистенция. Към соса се прибавят пресованият чесън, солта и подправките по вкус, след което се разбърква до хомогенност. Готовият карфиол се изважда от фурната и се подрежда в чиния. Залива се с тахановия сос и по желание се поръсва с пресен магданоз, печени сусамови семки или няколко капки зехтин за свеж завършек.

 

2. Постна мусака с леща

10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете
10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Постната мусака с леща е едно от онези ястия, които доказват, че традиционните рецепти могат да бъдат адаптирани в напълно растителен вариант, без да губят нищо от своя вкус и аромат. Вместо кайма се използва кафява или зелена леща, която придава чудесна текстура и наситен вкус, а съчетанието с картофи, зеленчуци и подправки създава истинска домашна уютна храна.

Необходими продукти (за 4 порции):

  • 1 чаша кафява или зелена леща
  • 5–6 средни картофа
  • 1 голям морков
  • 1 глава лук
  • 2–3 с.л. олио или зехтин
  • 400 г доматен сос (или пасирани домати)
  • 1 ч.л. червен пипер
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. чубрица или риган
  • 1–2 скилидки чесън (по желание)
  • малко вода или зеленчуков бульон за заливане

Начин на приготвяне:

Лещата се измива добре и се сварява в подсолена вода до полуготовност – около 15 минути, след което се отцежда. През това време картофите се обелват и нарязват на малки кубчета, а морковът и лукът се нарязват на ситно. В дълбок тиган се загрява малко олио или зехтин и в него се задушават лукът и морковът, докато омекнат и придобият лек златист цвят. Добавят се сварената леща, подправките – червен пипер, черен пипер, сол и чубрица, а по желание и малко чесън. Разбърква се добре, за да се смесят ароматите. В намазнена тава се разпределя равномерен слой от нарязаните картофи, върху които се изсипва лещената смес. Всичко се залива с доматения сос, смесен с около една чаша вода или зеленчуков бульон, за да не стане ястието сухо. Разбърква се леко, така че сосът да покрие всички съставки. Тавата се поставя в предварително загрята фурна на 190°C и се пече около 40–45 минути, докато картофите омекнат и ястието придобие апетитен златисто-червен цвят. След като е готова, мусаката се оставя да почине за няколко минути, за да се стегне и ароматите да се смесят. Поднася се топла, поръсена с пресен магданоз или малко зехтин за свежест.

 

3. Ориз с гъби и зеленчуци

10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете
10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Това е едно от онези прости, но винаги вкусни ястия, които носат домашен уют и могат да бъдат приготвени с продукти, които почти винаги имаме под ръка. Оризът с гъби и зеленчуци е леко, ароматно и засищащо блюдо, което може да се поднесе както като основно ястие, така и като гарнитура към други постни рецепти.

Необходими продукти (за 3–4 порции):

  • 1 чаша ориз (дългозърнест или бял)
  • 250–300 г гъби (печурки или други горски)
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 2–3 с.л. олио или зехтин
  • 3 чаши вода или зеленчуков бульон
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер
  • ½ ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. чубрица или магданоз
  • по желание – ½ чаша грах или царевица за цвят и свежест

Начин на приготвяне:

Лукът и морковът се почистват и нарязват на ситно, след което се задушават в загрятото олио или зехтин до омекване. Към тях се добавят нарязаните гъби и се готвят, докато пуснат и изпарят течността си. След това се прибавя оризът и се разбърква за няколко минути, докато стане леко прозрачен и поеме от ароматите на зеленчуците. Подправя се със сол, черен пипер, червен пипер и чубрица. След като оризът е добре овкусен, се налива топла вода или зеленчуков бульон в съотношение около 1 част ориз към 3 части течност. Ако желаете, на този етап може да добавите грах или царевица за повече цвят и разнообразие. Ястието се оставя да ври на тих огън, докато оризът поеме течността и омекне напълно – обикновено около 15–20 минути. Готовият ориз се сваля от котлона, оставя се похлупен за няколко минути, за да се задуши, след което се поръсва с пресен магданоз. Получава се леко, ароматно и изключително вкусно ястие, което се съчетава чудесно с чаша айрян или свежа салата.

4. Спагети с доматен сос и маслини

10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете
10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Любимата италианска класика може да бъде приготвена в постен вариант без никакъв компромис във вкуса. Сладостта на узрелите домати, пикантният аромат на чесъна и свежестта на босилека се комбинират перфектно с пълнозърнести спагети и черни маслини. Това ястие е идеално както за бърз обяд, така и за елегантна вечеря.

Необходими продукти (за 2–3 порции):

  • 250 г спагети (пълнозърнести или обикновени)
  • 400 г доматен сос или пасирани домати
  • 2–3 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 8–10 черни маслини, нарязани на кръгчета
  • 1 ч.л. суха риган или босилек
  • щипка захар (за балансиране на киселината)
  • сол и черен пипер на вкус
  • пресен босилек за украса (по желание)

Начин на приготвяне:

Спагетите се сваряват според указанията на опаковката в подсолена вода до състояние ал денте, след което се отцеждат, като се запазва малко от водата, в която са се варили. Междувременно в тиган се загрява зехтинът и в него се запържва ситно нарязаният чесън за кратко – само докато освободи аромата си, без да прегаря. Добавят се доматеният сос, щипка захар, риганът и малко сол и черен пипер. Сосът се оставя да къкри на умерен огън около 10–15 минути, докато леко се сгъсти и ароматите се слеят. Когато е почти готов, се прибавят нарязаните маслини и се разбърква. Сварените спагети се прехвърлят в соса и се объркват внимателно, така че да се покрият равномерно. Ако сосът е прекалено гъст, може да се добави малко от запазената вода от варенето. Готовото ястие се поднася топло, поръсено с пресен босилек или допълнителна щипка риган. Леко, ароматно и изключително вкусно – перфектно постно ястие, което носи вкуса на Средиземноморието.

 

5. Пълнени чушки с булгур и зеленчуци

10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете
10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Тези пълнени чушки с булгур и зеленчуци са леки, ароматни и изключително вкусни – идеални както за постните дни, така и за всеки, който иска да се наслади на по-здравословна и свежа храна. Булгурът е отлична алтернатива на ориза – придава плътност и ядков вкус, а зеленчуците носят цвят и свежест.

Необходими продукти (за 4 порции):

  • 6–8 чушки (по възможност червени или смесени цветове)
  • 1 чаша булгур
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 малка тиквичка
  • 2–3 с.л. зехтин или олио
  • 2 домата (настъргани или пасирани)
  • 1 ч.л. червен пипер
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. чубрица или магданоз
  • около 1 чаша вода или зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Чушките се измиват, почистват се от дръжките и семките, и се оставят настрана. В дълбок тиган се загрява зехтинът, добавя се ситно нарязаният лук и се задушава до прозрачност. След това се прибавят настърганият морков и нарязаната на малки кубчета тиквичка. Зеленчуците се готвят няколко минути, докато омекнат леко и пуснат ароматите си. Към тях се добавя булгурът и се разбърква, за да се запече за кратко – това ще му придаде по-наситен вкус. След около минута се добавят доматите, подправките и половината от водата. Сместа се оставя да къкри на слаб огън около 10 минути, докато булгурът поеме течността и се полуготови. След това чушките се пълнят внимателно с получената плънка и се подреждат в тавичка. Заливат се с останалата вода (или бульон) и се пекат в предварително загрята фурна на 190°C около 35–40 минути, докато чушките омекнат и се зачервят. Готовите пълнени чушки се оставят да починат за кратко преди сервиране. Може да се поднесат както топли, така и студени – с резен лимон и свеж магданоз. Ястието е ароматно, питателно и прекрасно съчетава вкусовете на лятото в една чиния.

6. Топла салата с печен патладжан и нахут

10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете
10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Тази топла салата е истински празник на вкусовете – съчетава опушения аромат на изпечен патладжан с нежната текстура на нахута и свежестта на лимоновия дресинг. Богата на белтъчини, витамини и фибри, тя е чудесна както като леко основно ястие, така и като гарнитура към друго постно меню.

Необходими продукти (за 2–3 порции):

  • 2 средно големи патладжана
  • 2 червени чушки
  • 1 чаша варен нахут (или консервиран, добре измит и отцеден)
  • 1 малка червена глава лук
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер
  • щипка кимион или пушен пипер (по желание)
  • пресен магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Патладжаните и чушките се измиват, подсушават и се поставят върху тава, покрита с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 200°C около 25–30 минути, докато омекнат и кожицата им започне леко да се обелва. След като са готови, се оставят за кратко да изстинат, след което се обелват и нарязват на кубчета. В купа се смесват нарязаните печени зеленчуци с варения нахут и ситно нарязания червен лук. В отделна малка купичка се приготвя дресингът – зехтинът се разбърква с лимоновия сок, солта, черния пипер и щипка кимион или пушен пипер. Полученият ароматен сос се излива върху салатата и всичко се разбърква внимателно, за да се смесят вкусовете. Салатата се поднася леко топла, поръсена с пресен магданоз. Може да се сервира самостоятелно или като гарнитура към печени зеленчуци, булгур или хумус. Комбинацията от сладост, свежест и пикантен аромат я превръща в изключително балансирано и вкусно ястие с ориенталски привкус.

7. Постни кюфтета от червен боб

10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете
10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Тези постни кюфтета от червен боб са чудесна алтернатива на месните ястия – богати са на белтъчини, фибри и вкус, при това с напълно растителни съставки. Те са едновременно сочни отвътре и приятно хрупкави отвън, а поднесени с доматен сос или свежа салата, се превръщат в идеален обяд или вечеря за всеки ден.

Необходими продукти (за около 10 кюфтета):

  • 2 чаши сварен червен боб (или 1 консерва, добре измит и отцеден)
  • 1 малка глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 4 с.л. галета (или смлени овесени ядки)
  • 1 ч.л. червен пипер
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. чубрица или кимион
  • 2 с.л. олио или зехтин за печене

Начин на приготвяне:

Свареният боб се поставя в голяма купа и се пасира до сравнително гладка смес – може да оставите няколко цели зърна за по-интересна текстура. Към него се прибавят ситно нарязаният лук, пресованият чесън, галетата и всички подправки. Сместа се разбърква добре, докато стане гъста и лесна за оформяне. Ако е прекалено влажна, може да се добави още малко галета. От получената смес се оформят кюфтета с големината на длан и се подреждат върху тава, покрита с хартия за печене. Намазват се леко с олио и се пекат в предварително загрята фурна на 200°C за около 20–25 минути, като по средата на печенето се обръщат. По желание могат и да се запържат в тиган с малко мазнина до златисто. Готовите кюфтета се сервират топли, гарнирани с домашен доматен сос, таханов дресинг или свежа зелена салата. Лесни, ароматни и изключително вкусни — чудесен пример за това колко разнообразна и питателна може да бъде постната кухня.

8. Крем супа от моркови и джинджифил

10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете
10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Тази крем супа от моркови и джинджифил е истинска порция слънце в купичка. Топла, копринено гладка и леко пикантна, тя е идеална както за студените дни, така и като лека вечеря през всеки сезон. Джинджифилът придава приятна свежест и загряващ аромат, а морковите носят естествена сладост и жизнен цвят.

Необходими продукти (за 3–4 порции):

  • 500 г моркови
  • 1 средна глава лук
  • 1 малък картоф
  • 1 парче пресен джинджифил (около 2–3 см)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. куркума (по желание)
  • 1 л вода или зеленчуков бульон
  • сокът от ½ лимон (по желание, за свежест)

Начин на приготвяне:

Морковите, лукът и картофът се обелват и нарязват на едри парчета. В дълбока тенджера се загрява зехтинът и в него за кратко се задушават лукът и настърганият джинджифил, докато започнат да ухаят приятно. След това се добавят морковите и картофът, подправят се със сол и куркума, и се разбъркват добре. Заливат се с гореща вода или зеленчуков бульон и се оставят да се варят на умерен огън около 20–25 минути, докато зеленчуците омекнат напълно. След като супата е готова, се сваля от котлона и се пасира с блендер до гладка, кадифена текстура. Ако е прекалено гъста, може да се добави още малко гореща вода. По желание се добавя лимонов сок за свежест и се разбърква. Крем супата се поднася топла, полята с няколко капки зехтин и поръсена с щипка черен пипер или семена по избор. Тя е не само ароматна и вкусна, но и изключително полезна — богата на витамини, антиоксиданти и енергия, която стопля отвътре.

 

9. Постен шоколадов мус с авокадо и банан

10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете
10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Този постен шоколадов мус е истинска наслада за любителите на сладкото – без захар, без млечни продукти, но с кадифена текстура и дълбок какаов вкус. Комбинацията от узряло авокадо и банан създава естествена кремообразност и сладост, а какаото придава богат и наситен аромат. Това е десерт, който се приготвя за минути и изглежда впечатляващо, макар да е напълно здравословен.

Необходими продукти (за 2–3 порции):

  • 1 добре узряло авокадо
  • 1 банан
  • 2–3 с.л. какао на прах (без захар)
  • 2 с.л. кленов сироп, агаве или мед (ако постът позволява)
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • щипка сол
  • 2–3 с.л. растително мляко (овесено, соево, бадемово – за по-мека консистенция)

Начин на приготвяне:

Авокадото и бананът се обелват и поставят в блендер или кухненски робот. Добавят се какаото, подсладителят, ванилията, щипката сол и малко растително мляко. Всичко се пасира до получаването на гладка и кремообразна смес. Ако мусът е твърде гъст, добавете още малко мляко, докато достигнете желаната консистенция. Готовият мус се разпределя в купички и се оставя да се охлади в хладилник за поне 30 минути, за да стегне и да се смесят ароматите. Преди сервиране може да се украси с пресни плодове (малини, ягоди или банан), настърган черен шоколад или поръска от кокосови стърготини.

 

10. Овесени бисквити с банан и сушени плодове

10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете
10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Тези овесени бисквити са идеалният завършек на всяко постно меню – сладки, ароматни и приготвени само от няколко естествени съставки. Без брашно, без захар и без животински продукти, те са не само вкусни, но и изключително полезни. Подходящи са както за следобедно кафе, така и за бърза закуска в движение.

Необходими продукти (за около 10–12 бисквити):

  • 2 добре узрели банана
  • 1 и ½ чаша овесени ядки (фини или едри – според предпочитанията)
  • ½ чаша сушени плодове (стафиди, червени боровинки, нарязани фурми или кайсии)
  • 2 с.л. мед, агаве или кленов сироп (по избор, за подслаждане)
  • 1 ч.л. канела (по желание)
  • 2 с.л. кокосово масло или зехтин
  • щипка сол
  • по желание – счукани орехи, сусам или шоколадови парченца (постни)

Начин на приготвяне:

Бананите се обелват и намачкват с вилица в голяма купа до получаване на гладко пюре. Към тях се добавят овесените ядки, сушените плодове, подсладителят и кокосовото масло. По желание може да се добави канела или ванилия за повече аромат. Всичко се разбърква добре, докато се получи гъста, лепкава смес, от която могат да се оформят бисквити. От сместа се оформят малки топчета, които се сплескват леко и се подреждат върху тава, покрита с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 180°C за около 15–20 минути, докато придобият златист цвят и апетитен аромат. След като се извадят от фурната, бисквитите се оставят да изстинат напълно – така стават приятно хрупкави отвън и меки отвътре.

 

Заключение

10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете
10 бързи и вкусни постни ястия, които ще обикнете / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Постните ястия могат да бъдат не само леки и полезни, но и изключително вкусни. Те дават възможност да експериментирате с нови съставки и подправки, а тялото ви ще ви бъде благодарно за разнообразието и свежестта.

 

Tagged , , , , , , , , , , ,
Работя като автор на статии в списание HappyWoman повече от 2 години. Основната ми дейност е създаването на уникални статии, които да информират и вдъхновяват читателите.
на горе