Вкусът и мекотата на домашния хляб ни навяват незабравими спомени, а аромата му е една от най -често срещаните асоциации за домашен уют.
Как да си направим вкусен хляб у дома
Необходими продукти
мая – 1 кубче прясна или 2 пакета суха
вода – 500 мл топла
захар – 1 с.л.
сол – 1 с.л.
брашно около 800 г
Начин на приготвяне:
В топла вода разтворете чаената лъжичка захар, малко брашно и прибавете маята, за да се разтвори и изчакайте докато шупне.
В отделна купа пресейте брашното и солта заедно, направите кладенче и добавете шупналата мая. Замесите меко и еластично тесто,след което го сложете в набрашнен съд за да втаса.
Когато обемът на тестото се удвои, омесете го на топка и го сложете в тава, намазана с мазнина и поръсена с брашно. Оставете го отново да втаса. След като обемът на тестото отново се удвои намажете го отгоре с разтопено масло. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 50 минути.
Приятен апетит!