Сладки ястия за Бъдни вечер (рецепти)

Сладки ястия за Бъдни вечер (рецепти)
Идеи за дома Празници

Сладки ястия за Бъдни вечер (рецепти)

Трапезата на Бъдни вечер трябва да е тържествена. Още от стари времена се приготвят, задължително, и сладки постни ястия: тиквеник, ошав, чесън, орехи, купа с плодове, постна баклава, варена или печена тиква с мед, за да бъде предстоящата година изобилна на храна.

Общият брой на ястията на традиционната трапеза трябва да бъде 7, 9 или 11, задължително нечетен брой.

Ястия за Бъдни вечер (рецепти)

Тиквеник.

Необходими продукти:

– 1 пакет готови кори за баница (препоръчано Одрински);

– 1,5 кг. тиква (настъргана);

– 1 ч.ч. смлени орехови ядки;

– половин ч.ч. олио;

– 1 с.л. канела;

– 1 до 1 и 1/2 ч.ч. захар;

– пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне:

С помощта на едро ренде настъргайте тиквата. Поръсете отгоре с канелата и разбъркайте добре.

Разстелете одринските кори (вие може да използвате и други, но с тези тиквеникът се получава плътен и сочен).

Върху всяка кора нанесете олио. Поръсете шепа тиква, смлени орехови ядки и накрая – кристална захар.

Навийте кората на стегнато руло. Редете в предварително намазнена с растителна мазнина тавичка.

С останалото олио залейте отгоре подредените кори.

Изпечете тиквеника в предварително загрята на 180°С фурна до готовност (зачервяване).

След като е добре изстинал поръсете за финал с пудра захар.

Малки баклавички

Необходими продукти:

– 1 пакет готови кори за баница – Одрински;

– олио за намазване на корите.

Необходими продукти за плънката:

– 1 ч.ч. смлени орехи;

– кристална захар (може да замените с кафява) 1 ч.ч.;

– галета 4-5 с.л.;

– канела – 1,5 ч.л.

Необходими продукти за сиропа:

– 2 ч.ч. захар;

– 3 ч.ч. вода;

– 2 бр. ванилия;

– 1 щипка лимонтузу.

Начин на приготвяне:

В подходяща купа смесете смлените орехови ядки, захарта, галетата и канелата.

Разстелете готовите кори. С помощта на остър нож или кухненска ножица ги разделете по дължината на половина.

Със силиконова четчица намажете кората с растителна мазнина.

След това вземете една супена лъжица от плънката и поставете в единия край на кората. Свийте баклавичката подобно на плик за писмо. Готовите подреждайте върху хартия за печене.

Печете на предварително загрята фурна на 180°С до зачервяване.

През това време пригответе сиропът за заливане. В подходящ съд смесете водата и захарта, сложете на тих огън. След като захарта се разтопи добавете ванилиите, след като заври, прибавете щипката лимонтузу.

За да не се получи захаросване, един от двата компонентна трябва да е топъл, а другият изстинал, т.е. можете да залеете изстиналите баклавички с горещ сироп.

Препоръка: Ако имате възможност пригответе баклавичките ден преди Бъдни вечер. След това с помощта на лъжица, периодично, поливайте със сироп.

Бъдете здрави! Светли празници!

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , ,
на горе