Трапезата на Бъдни вечер трябва да е тържествена. Още от стари времена се приготвят, задължително, и сладки постни ястия: тиквеник, ошав, чесън, орехи, купа с плодове, постна баклава, варена или печена тиква с мед, за да бъде предстоящата година изобилна на храна.
Общият брой на ястията на традиционната трапеза трябва да бъде 7, 9 или 11, задължително нечетен брой.
Ястия за Бъдни вечер (рецепти)
Тиквеник.
Необходими продукти:
– 1 пакет готови кори за баница (препоръчано Одрински);
– 1,5 кг. тиква (настъргана);
– 1 ч.ч. смлени орехови ядки;
– половин ч.ч. олио;
– 1 с.л. канела;
– 1 до 1 и 1/2 ч.ч. захар;
– пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне:
С помощта на едро ренде настъргайте тиквата. Поръсете отгоре с канелата и разбъркайте добре.
Разстелете одринските кори (вие може да използвате и други, но с тези тиквеникът се получава плътен и сочен).
Върху всяка кора нанесете олио. Поръсете шепа тиква, смлени орехови ядки и накрая – кристална захар.
Навийте кората на стегнато руло. Редете в предварително намазнена с растителна мазнина тавичка.
С останалото олио залейте отгоре подредените кори.
Изпечете тиквеника в предварително загрята на 180°С фурна до готовност (зачервяване).
След като е добре изстинал поръсете за финал с пудра захар.
Малки баклавички
Необходими продукти:
– 1 пакет готови кори за баница – Одрински;
– олио за намазване на корите.
Необходими продукти за плънката:
– 1 ч.ч. смлени орехи;
– кристална захар (може да замените с кафява) 1 ч.ч.;
– галета 4-5 с.л.;
– канела – 1,5 ч.л.
Необходими продукти за сиропа:
– 2 ч.ч. захар;
– 3 ч.ч. вода;
– 2 бр. ванилия;
– 1 щипка лимонтузу.
Начин на приготвяне:
В подходяща купа смесете смлените орехови ядки, захарта, галетата и канелата.
Разстелете готовите кори. С помощта на остър нож или кухненска ножица ги разделете по дължината на половина.
Със силиконова четчица намажете кората с растителна мазнина.
След това вземете една супена лъжица от плънката и поставете в единия край на кората. Свийте баклавичката подобно на плик за писмо. Готовите подреждайте върху хартия за печене.
Печете на предварително загрята фурна на 180°С до зачервяване.
През това време пригответе сиропът за заливане. В подходящ съд смесете водата и захарта, сложете на тих огън. След като захарта се разтопи добавете ванилиите, след като заври, прибавете щипката лимонтузу.
За да не се получи захаросване, един от двата компонентна трябва да е топъл, а другият изстинал, т.е. можете да залеете изстиналите баклавички с горещ сироп.
Препоръка: Ако имате възможност пригответе баклавичките ден преди Бъдни вечер. След това с помощта на лъжица, периодично, поливайте със сироп.
Бъдете здрави! Светли празници!