Интересна и необичайна рецепта за арабски палачинки с грис. Пекат се на тиган само от едната страна и стават с много шупли и пухкави, вкусни и могат да се сервират с различни гарнитури.
Характерна особеност на арабски палачинки с грис е бледият им цвят. Те не са румени, а светло златисти.
Рецепта за палачинки, които никога не се разкъсват: какво точно трябва да се добави към тестото
Ето как да приготвите арабски палачинки с грис:
Необходими продукти:
брашно – 100 г;
грис – 200 г;
бакпулвер – 1пак;
захар – 1 супена лъжица;
сол – 1 ч.л.;
суха мая – 6 g;
топла вода – 500-600 ml;
Олио за пържене.
Начин на приготвяне на арабски палачинки с грис:
Смесете всички продукти за тестото в купа – брашно, грис, сол, захар, суха мая, бакпулвер и топла вода. Разбърква се с миксер или пасатор, докато течността стане гладка и се разбият бучките.
Покрийте тестото с фолио и го оставете да престои на топло място за 15-20 минути.
През това време бакпулверът ще ускори действието на маята, тестото ще стане пенливо и по-гъсто отколкото за обикновени палачинки. Ако тестото е твърде гъсто и тежко, добавете малко топла вода и разбъркайте отново.
Арабските палачинки с грис се пекат само от едната страна и тъй като палачинките са с мая ще бъдат плътни и пухкави. За да се приготвят добре е нужно да се пекат в добре загрят тиган, но на средна температура.
Загряваме тигана, намазваме го с олио преди първата палачинка, изсипваме тестото с черпак. Когато започнат да се появяват дупки по повърхността, намалете котлона.
Пече се до готовност, без да се обръща. Разбъркваме тестото всеки път, преди да правим следващата палачинка.
Намажете всяка палачинка от светлата страна с масло. Сервираме арабски палачинки с грис горещи веднага след готвене с чай или кафе.
Палачинките са много нежни и вкусни, просто се топят в устата. Благодарение на състава на тестото на базата на мая, с добавка на грис и особеностите на технологията на готвене, палачинките са порести и меки, а благодарение на структурата и дупките си, те перфектно абсорбират различни сосове.