Тренировките гонят депресията
Добра форма

Тренировките гонят депресията

Депресията е източник на стрес и меланхолично настроение. Тя е толкова силна, че за нула време успява да превземе живота ви. Един от най-ефективните натурални начини да се справите с депресията е, чрез физическо натоварване и упражнения.

През годините няколко проучвания са доказали, че физически активните хора са по-щастливи и не страдат от депресия. Една от причините е, че по време на физическо натоварване в кръвта на човек се отделя голямо количество ендорфин. Както знаете, това е хормонът на щастието.

Като друга основна причина, учените посочват повишените нивата на серотонина. Това е друг хормон, който оказва влияние върху настроението, съня и апетита. Ниските нива на серотонин са свързани с депресията.

За щастие упражненията и физическите дейности като цяло, лесно повишават нивата на този хормон. Здравият сън, също е от голяма важност за чувството на депресия. Серотонинът ви помага да изгоните безсънието и да се насладите на нощната си почивка.

А специалистите съветват да живеете така, че да не стигате до депресивни състояния. Обикновено страдащите от депресия не осъзнават, че са попаднали в нейната клопка. А пък ако са разпознали това състояние, то не знаят как да се справят с този огромен проблем. Депресията кара хората да се чувстват подтиснати, окаяни и отчаяни. Депресията прави трудно мисленето и дори движението. Животът се превръща в безнадежден и черен. Също като низходяща спирала, веднъж засмуче ли ви този водовъртеж е много трудно да се измъкнете.

Ето и някои от признаците, че сте в депресия: апатия и усещане за безсилие; негативни мисли; нарушение на съня и на апетита; загуба на желание и внимание/концентрация; суицидни мисли.

Един от най-добрите начини да се откопчите от ръцете на депресията са упражненията! А за да не стигнете до състояние на депресия, спортувайте превантивно. Намирайте време за раздвижване, давайте си време за почивка, за срещи с приятели, за разходки сред природата, общуване с домашния любимец, поглезете се с чаша вино след напрегнат ден. И гледайте на живота позитивно!

на горе