Съвети за тичане навън през зимата
Добра форма

Съвети за тичане навън през зимата

Тичането навън през зимата е предизвикателство. Не можете просто да излезете от дома си, когато навън е под нулата и духа вятър, и да започнете да тичате. Ниските температури могат да заключат тялото ви и да превърнат крайниците ви в ледени висулки, причинявайки скованост на ставите и стегнати мускули, така че бягането в студено време изисква специална подготовка. По този начин ще предотвратите наранявания и наистина ще се насладите на преживяването.

Направете задълбочена загрявка вътре

Ако обикновено загряване около 5 минути преди да излезете навън, този път ги направете 15. Прекарайте допълнително време, за да отпуснете наистина мускулите и ставите си и да повишите телесната си температура до лека пот. По този начин, когато излезете на студа, няма да се почувствате зле и мускулите ви няма да се стегнат толкова. Ако трябва да направите загрявката навън, облечете дреха, лесна за сваляне, която по-късно можете да завържете около кръста си.

Поддържайте главата и ръцете си топли

Въпреки че е доказано, че не е вярно, че губите най-много топлина през главата си, все пак е адски добра идея да поддържате главата и ушите си топли на студа. Носете дебела шапка или наушници, които също можете лесно да натъпчете в джобовете си, ако ви стане горещо. Също така носете ръкавици, въпреки че и с тях, пръстите ви в крайна сметка могат да се схванат и изтръпнат, ако е твърде студено.

Обличайте термо дрехи под останалите

Термо облеклата са идеални за всяко бягане в студено време, тъй като ви държат топло, удобни са и попиват потта. Облечете първо термо блуза и клин, а след това добавете още дрехи въз основа на температурата.

Носете обувки със сцепление

В идеалния случай бягайте по пътека, чиста от сняг и лед. Ако обаче бягате по сняг, носете обувки със страхотно сцепление и защита и ги съчетайте с топли, удобни чорапи, които поддържат краката ви сухи. Също така останете концентрирани, защото по пътеката вероятно ще има хлъзгави участъци.

Облечете се за няколко градуса по-топло време

Трябва да се облечете така, че да ви е топло, но и сякаш се изкачвате на връх Еверест. Докато тичате, телесната ви температура се повишава и от твърде многото дрехи ще ви стане горещо. Вместо това се съблечете леко. Ако навън е 5, се облечете като за 10. След като започнете да бягате, ще загрявате, за да компенсирате, освен ако не е студено и ветровито. В този случай се навлечете по подходящ начин или просто останете вкъщи с чаша чай.

Следете пулса си

Сърцето ви бие по-бързо, когато е студено, което така че пулсът ви се засилва при всяко бягане на открито. Освен ако не тренирате за конкретно събитие, студеното време всъщност не е най-доброто за намиране на вашия вътрешен Юсейн Болт. Предотвратете допълнителен стрес върху тялото си, като следите пулса си и гледате да не се ускорява твърде много.

Останете хидратирани

Може да не се потите много, когато е 10 градуса навън, но хидратацията все още е важна. Пийте течности преди, по време и след бягане.

Определете си време

Тичайте между 30 и 60 минути. По-опитните бегачи могат да направят и малко повече, но след 90 минути рискувате да застрашите имунната си система. Да не говорим, че прекарването на толкова време на студено просто е гадно.

Завършете бягането бързо

Телесната температура ще спадне бързо, след като завършите бягането си, затова се подгответе предварително. Намалете до минимум разстоянието от края на тичането до топлото място, където ще отидете. Ако можете да завършите бягането си на входната врата, перфектно. Ако трябва да се приберете вкъщи, оставете си в колата дебело яке и топла напитка.

Не се отказвайте

Ако се интересувате от тичането в студено време, независимо от сняг, киша и замръзване – тогава определено сте отдадени. Така че дори ако първото ви бягане в студено време не ви хареса, следващото ще бъде по-добро. А ако стане твърде неприятно дори за вас, винаги можете да влезете вътре.

на горе