Стъпала към щастието – медитативна техника за по-добър живот

Стъпала към щастието - медитативна техника за по-добър живот
Психология

Стъпала към щастието – медитативна техника за по-добър живот

Скъпи читатели, публикуваме без редакторска намеса една чудесна медитативна техника, чийто автор, за съжаление, не можем да ви представим. Остава ни надеждата той да попадне на този материал и да направи връзка с нас, за да го подпишем, а и да изготвим още интересни неща по същата тема. Техниката е изпробвана лично от човек от нашия екип и работи перфектно.

СТЪПАЛА КЪМ ЩАСТИЕТО

В началото на годината всеки от нас прави грандиозни планове: за далечен път, за бизнес, за сериозни отношения… За да се реализират мечтите, преди да се пристъпи към действия, трябва да се въведе ред в собствения вътрешен свят. Защото в него има всичко, което е необходимо за щастието и успеха: натрупан жизнен опит, получени знания, ценни идеи. Само че как да се доберем до това, което ни трябва?
В това ще ни помогне специална медитация.

НАГОРЕ ПО СТЪПАЛАТА

Както знаете, най-добре е медитативните практики да се провеждат вечер, преди сън. Но ако сте много уморени в делнични дни, отложете заниманията за уикенда: много е трудно да се работи с мислени образи сутрин на гладно, затова се захващайте за работа свежи, бодри и сити, но не преяли!

Ако искате да постигнете максимален ефект, заемете се с медитация в събота, а преди това добре се наспете, на закуска или през деня хапнете малко задушени зеленчуци /месната и млечната мазна храна пречи на съсредоточаването/ и се постарайте последното хранене да е три часа преди заниманията.

И така, седнете удобно, гърбът да е изправен без да кръстосвате ръцете и краката. Отпуснете се, затворете очи и няколко минути дишайте спокойно, като съсредоточите вниманието си върху процеса на дишане. След известно време, когато главата ви се изпразни от ежедневните мисли, ще настъпи момент да преминете към медитация.

Представете си, че влизате в голяма, просторна стая – това именно е вашият вътрешен свят. В това помещение има много място – но колко е разхвърляно! Мебелите са разположени как да е, книги, папки, дискети, касети лежат на купища по масите и столовете, от вазите стърчат изсъхнали цветя, сред деловите книжа се подават любовни писма…
Съвършено ясно е, че няма да минете без генерално почистване. Така че незабавно пристъпете към работа!

Представете си, че в центъра на стаята се издига много красив пиедестал от шест стъпала. По-смело: застанете на първото стъпало и си представете, че то започва да свети. Това стъпало символизира обкръжението: хората, с които общувате, предметите, сред които живеете. Направете ревизия, анализирайте каква роля играе в живота ви даден персонаж, за какво ви е всеки от предметите, кой ви е нужен, а кой използвате по навик. Не бързайте, важно е нищо да не пропуснете!

Когато работата бъде свършена, ще видите, че е започнало да свети второто стъпало – и следователно можете да се изкачите на него. Това стъпало съответства на онези действия, които извършвате в живота си : всеки ден, веднъж седмично, веднъж годишно. Разбира се, тези действия са свързани с хората и предметите, които ви заобикалят. И как – всички те действително ли са ви необходими? Може би от някои е време да се откажете, може би има действия, които вече не трябва да извършвате, но продължавате да ги правите по навик?
Започва да свети третото стъпало, символизиращо онези навици и способности, които притежавате. Изкачете се на него и започнете нова ревизия. Как вашите навици и способности са свързани с вашите действия и вашето обкръжение? Всичките си способности ли използвате, не ги ли разпилявате за глупости?

Четвъртото стъпало символизира вашите ценности, убеждения и приоритети. И така, какво за вас е действително ценно и важно? Как то се съотнася с вашите навици и способности, с вашите действия, с вашето обкръжение?

Издигнете се на петото стъпало, отговарящо за самоиндентификацията. Тук трябва да разберете как се усещате: успял човек или неудачник, оптимист или песимист. Какъв човек сте в този свят, какво означавате?
Когато и на тези въпроси бъдат дадени отговори, ще засвети горното, шесто стъпало – и в неговата светлина си представете вашия собствен образ, но не настоящия, а идеалния: представете си какви ще станете, когато постигнете желаното, осъществите целите си. Направете последната крачка и се слейте с този образ!
Възприемете и запомнете всички усещания, които изпълват вашия двойник от щастливото бъдеще, този, който вече е получил това, към което вие все още се стремите. Как гледа той на света, какви чувства витаят в душата му, как възприема самия себе си? Постарайте се да се слеете с него максимално, превърнете се в онази особа, която успяла във всичко в живота!
Получи ли се? Отлично! Но с този етап нашата практика не е завършила, не се отпускайте: продължаваме…

…И ОТНОВО НАДОЛУ

Нека сега се спуснем на петото стъпало и се постараем да разберем какво възприятие на самия себе си е помогнало на този човек /в който току-що сте се превърнали и какъвто ви предстои да станете/ да получи желаното? Ако наистина сте успели да се слеете с него на върха на вашия пиедестал, ако наистина сте успели да се вживеете в този образ, при вас ще се промени самоусещането и вие съвсем различно ще оцените самите себе си и вашето място в света. А главното е , че ще получите отговор на въпроса какво отношение към себе си и към живота ви е довело до успеха във виртуалния свят: именно то гарантира успеха ви в реалния свят!

Направете следващата крачка надолу – и на четвъртото стъпало се опитайте да разберете: кое за вас, човекът, получил вече желаното, е най-ценното, каква е вашата настояща система от приоритети? Ще видите, че тя ще се различава от тази, която сте изградили, издигайки се по стълбата. Замислете се в какво вие, които сте били на върха, сте убедени сега? Кои ваши убеждения и ценности са ви осигурили победата?

Направете още една крачка надолу. На третото стъпало се запитайте какви навици и способности действително са ви необходими за постигането на целта?
На второто стъпало се постарайте да разберете какви действия можете да извършите в най-близко време – например още днес, за да реализирате мечтата си.
И накрая, на най-долното, на първото стъпало, трябва да разберете кой от вашето обкръжение ще ви помогне в постигането на целта. Един със съвет, друг – с любовта и подкрепа си, трети – с протекция. А може би някой ви пречи? Със своята завист, с негативното отношение към живота, по друг начин? Не е ли време да вземете решение да се откажете да общувате с този човек?

ШЕСТ ПОМОЩНИЦИ

И така, последното стъпало е зад гърба ви. Отлично, сега мислено се отдалечете на малко разстояние от пиедестала и огледайте стаята: представете си, че хаосът е изчезнал, всички вещи са по законните си места, всичко е подредено акуратно и красиво по рафтовете и чекмеджетата.
Получи ли се? Тогава отново погледнете пиедестала и си представите, че на стъпалата му стоят ваши двойници /малки, но много приличащи на вас фигурки/, въплъщения, символизиращи определена вътрешна функция.

Човекът на най-долното стъпало отговаря за вашето обкръжение; този, които се намира на второто стъпало – за вашите навици и способности; стоящият на третото – за вашите убеждения и т. н. Внимателно се вгледайте във всеки от тях: запомнете облеклото и възрастта им, те могат силно да се различават един от друг. Отсега те ще бъдат ваши верни помощници, към които можете да се обърнете за съвет във всеки момент. Например, за да разбере, действително ли новият ви познат може да ви помогне в постигането на целта, си представете човека от първото стъпало и се обърнете към него с този въпрос. И обезателно ще получите отговор: може би ще чуете гласа му вътре в себе си, а може би изведнъж „отникъде” ще се появи ясно убеждение: „да” или „не”.

По същия начин използвайте подсказките и на другите двойници: главното е да се вслушвате в тези отговори-подсказки, без да се опитвате логически да ги докажете или опровергаете. Защото тук логиката няма нищо общо, за нея ще се намери друго място в живота ви, а в тази ситуация успешно работи интуицията!

И колкото по-често се упражнявате, толкова по-висока ще е вярата ви във вас, а колкото по-голямо е доверието ви към себе си и към живота – толкова по-лесно ще се окажете на пътя към успеха.

Tagged ,
на горе