Разпети петък
Празници

РАЗПЕТИ ПЕТЪК

Разпети петък се счита за най-тъжният и тежък ден в църковния календар, както и в целия християнски свят.

Всяко събитие от църковният календар има свещено значение, което обикновено е свързано с паметни исторически събития.

Два дни преди Великден, е Разпети петък

Традицията е спазена: В Бачковския манастир днес са боядисани 2023 червени яйца

Възкресение Христово – Победа над смъртта!

В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец – „жестоко измъчван за нашите грехове“, принесен в жертва, за да пречисти натрупаните грехове на цялото човечество. В този миг небето се раздрало, то се сляло със земята, слънцето скрило светлината си, непрогледна тъмнина надвиснала над Голгота.

Разпети петък

История на най-тъжният ден в годината.

Денят предхожда Великден и се пада в петък на Страстната седмица. Историята е пряко свързана с Възкресението на Божият син – Иисус.

Нашият Спасител гордо и смело е понесъл всички нечовешки мъчения и унижения. Той приел смъртта с достойнство, въпреки че е знаел за нея предварително. Дори се отказал от предложеното вино, което е трябвало да облекчи, поне малко, страданията Му.

По време на Тайната вечеря той казал на своите последователи за предстоящата Му мъчителна смърт.

Защо на Разпети петък се минава под масата?

В представите на голяма част от християните Разпети петък се свързва с ритуалът минаване „под  масата“. Силно се вярва, че този ритуал ще ни даде здраве, късмет, а според някои и опрощаване на греховете. За съжаление тези тълкувания не са съвсем точни.

Какво, всъщност, е християнското разбиране за случващото се на Разпети петък?

Още сутринта, на Разпети петък, преди началото на първата църковна служба за деня, в средата на храма се издига „гробът“ на Иисус, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницaта (това е платът, с който е завито тялото на Божия син след като е бил свален от кръста). На парчето плат, е бил изрисуван образът на Месията. Върху Плащаницата се поставят Евангелието, кръстът и пъстроцветни цветя.

След това вярващите миряни идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб и се покланят пред иконата. Целуват тялото на Иисус, изобразено върху Плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. След това се навеждат и преминават под издигнатото място, т.нар. „гроб“.

По този начин изразяват своето преклонение, смирение и скръб, но също така и благодарността си за Неговото изкупление.

Свещеникът дарява цвете за благословение и духовна утеха символ на надеждата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен, а Христос ще Възкръсне. Китката се занася в дома и се поставя над иконите.

Всички тези действия и ритуали, които се извършват в храма не са с произход от вяра за здраве, късмет, благоденствие или за прощаване на греховете. Не, сторените грехове и лоши постъпки могат да бъдат опростени единствено чрез покаяние или изповед. Вярващите са водени от силната си вяра, за да се поклонят пред Христовият „гроб“.

Поверия и традиции.

На този ден вярващите в Христос правят всичко възможно, за да посетят църковната служба. В църквата свещениците четат текстове от Евангелието, свързани с живота и смъртта на Спасителят.

За всички, които постят, постът се засилва.

На този ден, дори онези хора, които не спазвали строгия пост, отказват изкушения и вкусотии. На Разпети петък не е прието да се готви.

Специални забрани.

Тъжният характер на този ден остави непроменен отпечатък върху ежедневните навици на хората.

На първо място, строго е забранено да се извършва всякаква работа, както домакинска, така и земеделска. Съществува поверие, че изпраното и измито на Разпети петък, ще бъде покрито с кървави белези.

Не се боядисват яйца и не се пекат Великденски сладкиши. Това се прави преди Разпети петък, т.е. на Велики четвъртък или в събота. Въпреки, че в наши дни можете да чуете противоречиви съвети, относно това.

Вярващите посвещават този тъжен ден в чисти молитви.

Строго се забраняват всякакъв вид забавления. Не се пие алкохол.

В заключение за Разпети петък.

Вярва се, че в деня на Разпети петък природата замръзва и с нея целият свят. Всички скърбят, спомняйки си Страшния, изпълнен със свещен смисъл ден, когато Иисус даде живота си. Неговата жертва не е забравена и ние благодарим в молитвите си на Бог за неговият син и Спасител за това, което направи за всички хора на света.

infomax-logo-50-15-HW Велики четвъртък е! Почитаме събитията около последната вечеря на Христос с апостолите

Tagged , , , , ,
на горе