10 ползи от гушкането с вашите деца
Психология

10 ползи от гушкането с вашите деца

Гушкането с децата е незаменимо чувство. В разгара на забързаното родителско ежедневие, където времето е ценна стока и задълженията се борят за внимание, неусложненият, но дълбок акт на гушкане стои като светилище на емоционална храна и обогатяване на развитието. Докато родителите се ориентират във вихъра на отговорностите, значението на разбирането какво всъщност включва гушкането става първостепенно. Това не е просто физически жест, а вход към свят, където емоциите се обменят тихо, където връзките се укрепват и където се полагат основите на емоционалната интелигентност на детето .

Признаването защо гушкането е незаменимо в забързания гоблен на родителството разкрива резервоар от предимства, които чакат да бъдат проучени, обещавайки трайни положителни въздействия както върху родителя, така и върху детето. И така, в суматохата на съвременното родителство, нека направим пауза, за да изследваме дълбоките дълбини на гушкането и да прегърнем неговата трансформираща сила при оформянето на емоционалния пейзаж на нашите деца и нас самите.

Защо гушкането е толкова важно?

гушкането
10 ползи от гушкането с вашите деца снимка: pinterest

Наистина, гушкането надхвърля царството на моментната утеха; той поема ролята на основен стълб, поддържащ емоционалното благополучие на детето. Освобождаването на окситоцин, често наричан „хормонът на любовта“, е биохимична симфония, която играе решаваща роля в тези нежни моменти. Този хормон, секретиран от мозъка в отговор на физическо докосване, създава каскада от ефекти, които се простират далеч отвъд непосредствената прегръдка. Окситоцинът не само насърчава дълбоко чувство на доверие между родител и дете, но също така действа като катализатор за емоционална устойчивост.

Тази емоционална устойчивост се превръща в маяк, който ги води през сложните взаимоотношения в юношеството и зрелостта, оформяйки способност за съпричастност, доверие и интимност, която се корени в най-ранните преживявания на любов и връзка. В гоблена на емоционалното развитие на детето гушканията, напоени с окситоцин, се превръщат в нишки, изтъкаващи тъкан от сигурност и емоционална сила, която продължава далеч в бъдещето.

Кога бебетата започват да се гушкат?

гушкането
10 ползи от гушкането с вашите деца снимка: pinterest

Вроденото желание за човешко докосване е очевидно от ранна детска възраст. Бебетата, свързани за връзка, търсят увереността на гушкането скоро след раждането. Разпознаването и реагирането на тези знаци е от основно значение за насърчаване на чувството за сигурност у вашето дете.

Какви са ползите от гушкането с децата ви?

1. Гушкането помага на детето ви да расте здраво и силно.

гушкането
10 ползи от гушкането с вашите деца снимка: pinterest

Когато бебетата плачат, естествено е да ги вдигнете и често те се успокояват. Гушкането освобождава окситоцин, хормон на доброто настроение, който помага на децата да управляват емоциите си по време на стрес. Една от ползите от гушкането на децата е, че помага за „регулирането на нервната система и развитието на мозъка“. Така че дори ако тренирате сън или преминавате през стресиращ период с дете, което плаче много, чувствайте се спокойни, знаейки, че всеки път, когато гушкате децата си, вие давате здравословен тласък на мозъка им и подхранвате растящите им тела.

2.Гушкането е двупосочна улица.

Вашето дете се чувства добре, както и вие. Гушкането по време на приказка или гушкането след баня ни дава топло усещане, което ние, майките, обичаме да споделяме с децата си. Въпреки че вече са по-големи, все още изпитвам онзи прилив на усещане, когато децата ми ме обгръщат и сме сигурни, че и те го усещат.

3.Гушкането сега създава възможности за бъдещето.

гушкането
10 ползи от гушкането с вашите деца снимка: pinterest

Едно от предимствата на гушкането на децата включва полагане на тухли в основата на една бъдеща връзка. Познаването и удобството на нашите ръце са неща, които децата ни ще помнят през целия си живот. Нашите гушки утешават децата ни, когато са уплашени, подкрепят ги, когато падат, стоплят ги, когато им е студено, и ги успокояват, когато са нервни. Нашите деца ще се връщат в ръцете ни отново и отново, докато растат, защото знаят, че това е мястото, където принадлежат.

4.Прегръдките могат да помогнат на вашето дете да развие здрав мозък и тяло.

Бебета, малки деца и деца в предучилищна възраст се нуждаят от много различни видове сензорна стимулация за развитие. Контактът с кожата или физическото докосване, като гушкането и държане, са чудесни начини да помогнете на детето си да развие здрав мозък и силно тяло. Всъщност лекарите са установили, че когато децата не получават физически контакт, техният физически растеж и развитие могат да се забавят.

5.Успокоява детето по време на избухване.

гушкането
10 ползи от гушкането с вашите деца снимка: pinterest

Прегръдките не само са полезни за развитието на мозъка и физическото израстване на децата, но също така подпомагат емоционалното развитие. Децата все още се учат как да регулират емоциите си, което може да доведе до изблици и гневни избухвания. Като ги прегръщате в тези емоционално заредени моменти, можете да ги успокоите и да им покажете, че сте там, за да ги подкрепите в трудни моменти. Гушкането ще им помогне да останат по-спокойни.

6.Прегръдките могат да помогнат на детето ви да стане по-устойчиво.

гушкането
10 ползи от гушкането с вашите деца снимка: pinterest

Когато децата са изправени пред стресови ситуации, хормоните на стреса адреналин и кортизол се освобождават в телата и мозъка им. Този стрес може да продължи, ако не се обърне внимание. Когато твърде много от тези хормони на стреса се натрупат в телата им, това може да повлияе отрицателно на тяхното психическо и емоционално благополучие.

Науката показва, че дългите прегръдки могат да освободят хормона на любовта окситоцин, който може да помогне за балансирането на тези хормони на стреса. Гушкането на детето може да му помогне да стане по-устойчиво.

7.Прегръдките насърчават здравето и изцелението.

Хормонът на любовта окситоцин осигурява толкова много ползи за вашето мъниче. Когато се освободи, като по време на прегръдки, той може да укрепи имунната система на вашето дете, като намали възпалението. Децата със силна имунна система имат по-добър шанс да се преборят или да намалят ефекта от вирусите, благодарение на гушкането.

8.Подпомага физическия растеж

гушкането
10 ползи от гушкането с вашите деца снимка: pinterest

Гушкането на вашето дете е полезно и важно за неговото физическо израстване и развитие. Прегръдките подобряват петте сетива, което помага за насърчаване на здравословното развитие на тялото.

Кенгуру-грижата, според научните изследвания, помага за увеличаване на растежа при новородени, които са били инкубирани и имат ниско тегло при раждане, както и тези, които са били лишени от това физическо докосване.

9.Действа като страхотен борец на стреса

гушкането
10 ползи от гушкането с вашите деца снимка: pinterest

По-високите нива на кортизол (известен като хормона на стреса) са свързани с тревожност и депресия, където окситоцинът действа като изравнител, като предизвиква успокояващ ефект при освобождаване, като по този начин намалява симптомите на стрес и тревожност. Това прави предлагането на прегръдка на вашето дете очевидно, когато се опитвате да премахнете неприятната ситуация. Гушкането помага при стрес.

10.Гушкането може да помогне на бебето да спи по-добре

гушкането
10 ползи от гушкането с вашите деца снимка: pinterest

Всеки нов родител бързо ще научи, че моделите на съня на бебето често са непредвидими. Но въпреки че може да не е възможно да контролирате кога вашето бебе спи, има някои неща, които можете да направите, за да насърчите по-добър сън. Едно от тях е гушкането.

Изследванията показват, че бебетата, които редовно се държат и гушкат, спят по-добре от тези, които не са. Една от причините за това е, че физическият контакт помага да се стимулира освобождаването на окситоцин. Освен това гушкането помага на бебетата да се чувстват сигурни и защитени, което също така насърчава по-дълбокия и по-дълъг сън.

Така че, ако ви е трудно да накарате бебето си да спи през нощта, опитайте да го гушнете преди лягане. Може да им помогне (и на вас) да си починете по-добре през нощта.

Ползите от гушкането на бебета очевидно са твърде важни, за да бъдат пренебрегнати! Трябва да гушкате, гушкате и масажирате малкото си дете възможно най-често – физическото докосване е от съществено значение.

Добре ли е да прегръщате детето си твърде много?

гушкането
10 ползи от гушкането с вашите деца снимка: pinterest

Естествено е да се чудите „От колко прегръдки се нуждаят децата на ден?“ или ако има такова нещо като прекалено много гушкане, когато става дума за детето ви. Истината е, че обикновено не е възможно да прегръщате детето си твърде много. Гушкането е мощен начин да покажете любов и подкрепа и е съществена част от изграждането на силна връзка с вашето дете.

Въпреки това е изключително важно да обръщате внимание на подсказките и сигналите на вашето дете. Докато повечето деца се радват и се възползват от прегръдките, някои може да не са винаги в настроение за физическа обич. Важно е да уважавате границите на детето си и никога да не го принуждавате да прегръща вас или някой друг, ако не иска. Принуждаването на дете да прегръща може да изпрати грешно послание относно съгласието и личните граници. Важно е да научите децата, че имат контрол над телата си и че е добре да кажат „не“ на физическия контакт, ако не се чувстват удобно. Като уважавате автономията на детето си, вие му помагате да развие здравословно самочувствие и насърчавате доверието във връзката ви.

Прегръдките утешават децата, когато са уплашени, подкрепят ги, когато падат, стоплят ги, когато им е студено, и ги успокояват, когато са нервни.
Децата ви ще се връщат в ръцете ви отново и отново, докато растат, защото знаят, че това е мястото, където винаги ще се чувстват сигурни.

Tagged , , ,
на горе