5 токсични навика, от които да се отървете, за да имате повече приятели

5 токсични навика, от които да се отървете, за да имате повече приятели
Психология

5 токсични навика, от които да се отървете, за да имате повече приятели

Желанието на всеки човек е да има колкото се може повече приятели. И тук говорим за истински приятели, на които може да разчита, а не просто на познати. Макар обществото да смята, че жените растат, мечтаейки за приказна връзка и сватба, то греши. Най-голямата ни мечта като деца е да израснем и да имаме група подкрепящи ни най-добри приятели. Така че, когато се появи токсичен човек и предизвика раздор, е лесно да го пренебрегнем в голямата схема.

Въпреки това наличието на токсичен приятел в кръга ви е пагубно, както за вашето психично здраве, така и за останалите членове на групата. Нещо по-лошо – възможно е дори да не разпознавате, че това, което прави приятелят, е токсично на първо място. Тези общи черти могат лесно да се скрият в приятелските групи и да останат незабелязани, въпреки че правят връзката ви по-малко подкрепяща и сигурна.

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

infomax-logo-50-15-HW Диляна Попова: Да, има мъж до мен! Вече не мога да крия, че сме заедно

Ако се надявате да намерите повече приятели през тази година, оставете тези токсични черти, за да се отворите за нови възможности и взаимоотношения.

Независимо дали забелязвате, че сами ги проявявате, или някой от приятелите ви веднага се сеща за тях, знайте, че един приятел може да се държи токсично, без непременно да има цялостно токсично присъствие. Ако ваш иначе добър приятел започне да проявява някои от тези характеристики, поговорете с него за това как се чувствате и вижте какво става.

Вероятно става дума повече за тях, отколкото за вас. А ако го забележите в себе си, поговорете с терапевта си или с повече приятел, за да се съсредоточете върху излекуването на моделите, които може би ви карат да реагирате на емоциите по този начин.

Ето от кои неща трябва да се отървете, за да имате повече приятели:

Опазване на емоциите ви

Когато чувствате, че не можете да се отворите или да говорите за борбите, които преживявате в живота си, това може да бъде токсично и от двете страни. Ако приятелите ви карат да се чувствате така, сякаш не можете да се отворите или че ще ви съдят, те не създават безопасно пространство, в което да изразявате себе си. По същия начин, ако не сте в състояние да станете уязвими, докато всичките ви приятели постоянно идват при вас за съвет, те може да се притесняват, че приятелството ви е едностранчиво.

Приятелите трябва да са хората, които са винаги до вас, без да ви съдят. Така че, когато се чувствате така, сякаш трябва да сложите смело лице и да се усмихвате през проблемите, през които преминавате, не изживявате приятелството си в пълния му потенциал. Ако се отдадете на емоциите си, със сигурност ще имате повече приятели.

повече приятели

Токсична позитивност

Токсичната позитивност е много лесен начин да накарате някого да се чувства така, сякаш неговите проблеми нямат значение. Трудно ще имате повече приятели с подобно държание. Ако кажете на приятеля си, че имате лош ден, а отговорът му е: „Погледни откъм светлата страна!“, без да признае или потвърди чувствата ви, това е токсичен позитивизъм. Можете едновременно да изслушвате и да потвърждавате през какво преминава някой, като същевременно се опитвате да го накарате да има по-позитивен поглед.

Ако приятелят ви често има прекалено опростено решение на проблема, през който преминавате, той показва, че иска разговорът да протече по определен начин. А всъщност може би просто имате нужда да изпуснете напрежението. За съжаление все повече приятели практикуват подобно поведение.

повече приятели

Непредсказуеми настроения

Токсичните приятели са изтощителни и изморителни, често защото настроенията им са трудно определими. Ако в един момент приятелят ви се чувства развълнуван и щастлив, а в следващия изсмуква живота от партито, вероятно той съсипва и групата. Когато моралът на групата се диктува от емоциите на един човек, излизането навън може да е тревожно и постоянно да ви кара да се чудите кога ще превключи и ще спрете да се забавлявате заедно. Трудно се печелят повече приятели така, а освен това може да загубите и тези, които имате.

Те не приемат строгата любов

Ако приятелят ви отказва да изслуша конструктивна критика и приема всяка негативна обратна връзка като атака, е невъзможно приятелството ви да се развива. Да се обграждате постоянно с хора, които казват „да“, не е приятелство и така няма да имате повече приятели. Това кара цялата ви връзка да се чувства едностранчива, особено ако той няма проблем да дава същата строга любов на вас. Светът е по-добър с повече приятели, но това не означава да се държите лицемерно.

повече приятели

Ревност

Нереалистично е да предполагаме, че единствените ни приятели ще бъдат най-добрите ни приятели. Всеки има познати на работа, приятелки от университета, приятелки от тренировките – все едно. Ако вашият приятел ви кара да се чувствате зле заради това, че излизате с други хора, той вероятно изпитва ревност и реагира на това по негативен начин.

Нормално е всеки човек да търси повече приятели. Разбираемо е приятелите ви да изпитват малко ревност, когато сте навън и си прекарвате най-добре с колегите си, но ако реагират по начин, който ви кара да се чувствате зле, че не ги каните на всичко, това е рецепта да се чувствате като заложници. Хубаво е да имате колкото се може повече приятели, които винаги ще са до вас.

За разлика от връзките, където е редно да сте само с един човек и да не му изневерявате, при приятелството не е така. Може да имате не един, а много повече приятели, без това да означава, че предавате останалите си близки хора, напротив. Ако някой разсъждава по този начин, значи не държи истински на вас. Вие също не трябва да проявявате подобно токсично поведение, за да имате повече приятели.

Вижте още:

4 зодии, които трудно изразяват нуждите си във връзката

Обичам ли го? 5 начина да разберете какво чувствате

4 зодии, които пишат на бившия си пияни и съжаляват после

4 зодии, които ценят задълбочените разговори във връзката

4 зодии, които искат да излизат с приключенски настроен партньор

9 особености на истинската любов, които я отличават от другите

4 зодии, които обичат да правят услуги на своята половинка

4 зодии, които преживяват раздялата, като излизат с друг

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе