Плодовите сокове – вреда и полза
Идеи за дома Интересно

Плодовите сокове – вреда и полза

Плодовите сокове са богато застъпени в ежедневието ни. Но правите ли разлика между пакетираните сокове от магазините и прясно изцедените такива или познато и като фрешове?

Има голяма разлика между двата вида. И везните солидно се накланят в полза на прясно изцедените. Соковете в кутии, които се намират на щандовете на магазините никак не са полезни. Те съдържат много изкуствени подсладители и консерванти.

Учени от Глазгоу обаче ни предупреждават и за вредите от фрешовете. Те предупреждават, че употребата на плодови сокове може да се отрази негативно на здравето така, както и пиенето на подсладени напитки. Причината – съдържание на еднакво количество захар.

Препоръчителното количество сок от прясно изцеден сок според изследователите е 150 ml на ден. Според информацията, която представят специалистите е, че енергийното и захарно съдържание във фрешовете са аналогични с показателите на сладките газирани напитки, тъй като 250 мл ябълков сок съдържа 110 ккал и 26 г. захар, този от праскови – 165 ккал и 42 г. захар, от моркови – 108 ккал и 28 г. захар, от портокал – 108 ккал и 25 г. захар, и изненадата — 250 мл кока-кола – 105 ккал и 26,5 г. захар.

Ще кажете, че прясно изцеденият сок трябва да е полезен, колкото и самият плод. Но не е точно така. Чаша сок е наситена със значително повече захар в сравнение с плода. Имайте предвид, че в целия плод присъстват растителни влакна, които се изхвърлят при направата на сок. Тези влакна са необходими за правилното функциониране на храносмилателната система. Така че е много по-добре да консумирате цели плодове, защото те не влияят неблагоприятно на риска от появата на захарен диабет. Фрешовете в неумерено количество са свързани с увеличаване на теглото, намаляване на чувствителността на тъканите към инсулин и повишаване на риска от развиване на диабет.

Ако все пак обичате фрешове и искате да консумирате повече от чаша през деня, пробвайте да разредите сока. Така ще се приемат същите калории, но количеството сок ще бъде по-голямо и ще е за по-дълго време.

И разбира се, фрешът е много по-приемлив вариант от пакетирания сок. Повечето от продуктите от щанда на супермаркета съдържат много малка част сок от плодове, а са наситени със захар или подсладители, вода и сироп. Тези напитки се доближават повече до безалкохолните напитки, които са пълни със захар и калории.

Tagged , , ,
на горе