Петровден – какви са българските традиции за празника

Петровден – какви са българските традиции за празника
Празници

Петровден – какви са българските традиции за празника

На 29 юни отбелязваме Петровден – празник на Светите равноапостоли Петър и Павел, които са били ревностни пазители на християнството.

Петровден е един от най-хубавите и най-големите летни празници в българските традиции. Свързваме го с лятото, усилната работа по жътва, която кипи на нивата, с първите плодове, с животните, с организиране на веселите Петровски събори. С ритуалите за дъжд. Една легенда разказва как Св. Петър като видял хората на полето, които жънат, сам грабнал сърпа да им помогне.

Църквата е отделила 29 юни на един от братята Петър, а на 30 юни тя отдава почит на апостол Павел.

Свети Петър е бил обикновен човек, рибар, първият от Христовите ученици, най-приближеният до Христос, един от светите апостоли. Името му означава „камък, скала“ от гръцки. При залавянето на Христос, той три пъти се отрича от Бога, за което после горещо съжалява. Според народа, Свети Петър държи ключа за райските порти и той съди хората, като определя коя душа трябва да влезе в Рая.

Свети Павел първоначално е бил фарисей, който е преследвал християните. Но след като възвръща загубеното си зрение с божествено чудо, той става ревностен последовател и разпространител на християнската вяра.

Петровден – какви са българските традиции за празника

Лековитите чудодейни места в България

Традициите на Петровден

Много силна молитва за здраве към Пресвета Богородица

Традиции на Петровден

Какво да не правим на този ден – работи се само до обяд, а след това не се захваща нито селскостопанска, нито домашна работа (пране, чистене, шиене), за да бъде годината добра и плодородна. Не е добре да се пали огнището и да се пече хляб, за да се предпазим от градушки, пожари и небесни беди. Всичко за празника се приготвя предишния ден. На някои места, хората ставали рано сутрин и хвърляли камъчета на нивата, бостана, лозето, за да има изобилна реколта. Народната поговорка за този ден казва: „На Петровден да жънеш, за да не го одуха, а на Павльовден леж по очи, за да не го запали“. С това народа описвал как Св. Петър позволявал земеделската работа, а Св .Павел не позволявал да се работи и всички се страхували да не изпрати огън и да накаже тези, които не изпълняват забраната. При суша се правели ритуали за дъжд.

Български обичай „Пеперуда“

Това е обичай, който се прави обикновено през юни месец и в него се включват само девойки. Избира се едно момиче около 12 годишно, което е облечено в бяла риза, а отпред носи препаска с много зеленина – бъз, върба. „Пеперудата“ обикаля къщите до „икиндия“ и не закъснява след залез:

Пеперуда лята, през поле се мята и се Богу моли: Дай, Божне ли дъждец, ситен берекетец, да се роди жито и класна ръжчица. Да ми меси мама ситен, питен кравай. Дай, Божне ли дъждец, ситен берекетец!

Ритуал „Гонене на змии“

На Петровден по традиция се извършва гонене на змии, които през това време на годината се случва да излизат. Затова домакините запалват огън в двора си, правят факли и като тропат по тенекия, обикалят дома си като изричат: „Бягайте, змии и гущери“.

Ритуал за гадаене по цветята

Младите момичета набирали букети от дванадесет броя различни цветя, като ги носели от дванадесет поляни и ги слагали под възглавницата си. Те очаквали да им се присъни момчето, за което да се омъжат по любов.

Петровски събори

Всички жени и девойки се събирали на полянки, люлеели се на люлки и пеели ритуални песни, играели кръшни хора. Младите излизали рано сутрин да посрещнат изгрева и да видят Слънцето, което блестяло като ярка дъга, а на трапезата оставали само по-възрастните.

Трапезата на Петровден

В чест на светията апостол Петър, на масата задължително са слагат първите ябълки „петровки“, сливи, круши, ястие с пилешко месо (петровско пиле), от което се прави курбан, приготвя се първият тиквеник за годината, баница, празнична погача. Празника е предхождан от две седмици пост.

Петровден – какви са българските традиции за празника
Снимка: https://pixabay.com/

Традиционно празнично ястие за Петровден е „кутмач“ или бял мъж”, като бито прясно сирене се пържи с брашно.

В църквата хората носят ранни ябълки петровки и обредни хлябове, колаци, които се освещават от свещеника за здраве. Раздават се на роднини, познати и съседи.

Всички с имена: Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина, Поля, Полина, Симеон, Симона, Кремена празнуват имен ден.

Честит празник!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , , , ,
на горе