Основни причини за поява на пърхот - Щастливите жени - HappyWoman.bg

Основни причини за поява на пърхот

Грижи за косата

Основни причини за поява на пърхот

Пърхотът е проблем, който засяга всички възрасти, независимо дали става дума за деца момчета и момичета, за мъже и жени, за възрастни хора в напреднала възраст. Има различни причини за поява на пърхота, като някои от тях са безобидни и с правилния подход те се отстраняват, но има и поява на пърхот заради патологични състояния.

Повечето хора с пърхот не се нуждаят от лекарски грижи. Ако обаче проблемът стане упорит, може да посетите вашето джипи или лекар, който е специалист по кожни заболявания (дерматолог). Ако състоянието ви не се подобри с редовна употреба на шампоан против пърхот следва по-специално лечение с медицински шампоани, лосиони, кремове – според предписаното от специалисти.

Biotrade е компания, която предлага серията Sebomax, за ежедневни грижи за косата и скалпа с качествени продукти. Продуктите от серията са изработени по специални форми с грижливо подбирани съставки, за да доставят максимално добро лечение и ефективност при борба с пърхота, косопада, кожните болести по скалпа.

 

Днес компаниите производителки на козметични продукти, предлагат на пазара шампоани, лосиони, кремове, балсами. Продуктите се изработват по специални формули с грижливо подбирани съставки, за да доставят максимално добро лечение и ефективност при борба с пърхота, косопада, кожните болести по скалпа.)

Какво е пърхот?

Пърхотът е често срещано състояние, което кара кожата на скалпа да се лющи. Не е заразно или сериозно, но може да бъде неудобно и трудно за лечение ако е причинено от кожна болест.

Лекият пърхот може да се лекува с нежен ежедневен шампоан против пърхот. Ако това не помогне, се вземат мерки с медицински шампоан за пърхот, който да помогне. Кожните болести са упорити, а симптомите може да се върнат по-късно.

Симптоми за появата на пърхот

Признаците и симптомите на пърхота могат да включват: появата на кожни люспи по скалпа, косата, веждите, брадата или мустаците и раменете. Това е първата и по-сериозна индикация, че нещо неприятно се случва на скалпа ви.

Основен симптом е сърбящият скалп. Понякога причината може да не е болест, а просто бюджетния шампоан, който сте закупили, за да се къпете с него ежедневно. Ако забележите периодични сърбежи след къпане, но нямате поява на пърхот, тогава може би е време да смените шампоана или балсамите, които ползвате за къпане.

Признаците и симптомите свързани с пърхота може да са по-тежки, ако сте стресирани; те са склонни да се засилват в студените и сухи сезони.

Основни причини за появата на пърхот

Пърхотът може да се причини поради различни причини, които не е задължително да са болестни състояния. Много често хората се оплакват от появата на пърхот, когато има по-чувствителна и раздразнителна кожа.

Хората с мазна кожа също имат такива оплаквания. При такива хора, може да се появи дрождоподобната гъба (malassezia), която се храни с мазнините по скалпа на повечето възрастни. При такива случаи трябва да потърсите шампоан против пърхот, който се бори с гъбичната поява.

Сухото време и поддатливата на сухота кожа също са една от причините периодично да се появява пърхот по главата ви. Ако забележите такива периодични проявления при вас, можете в такива сезони да вземата специалния шампоан за пърхот, за да се преборите бързо с неприятния проблем.

Други причинители на пърхот, както вече отбелязахме може да бъдат козметични продукти, които ползвате за косата си. Ако без да знаете, тя е чувствителна на дадени съставки, тогава при контакт, лесно се отделя пърхот. Обикновено като си купувате нов шампоан, лосион или балсам за коса, наблюдавайте действието му в първите дни от употребата му.

 Рискови фактори за появата на пърхот

Никой не е застрахован от появата на пърхот, но има определени фактори могат да ви направят по-податливи. Основният е възрастта. Пърхотът обикновено започва в млада възраст и продължава до средна възраст. Това не означава, че възрастните хора не получават пърхот. За някои хора проблемът може да бъде за цял живот.

Полова диференциация: мъжете са по-предразположени към пърхот отколкото жените.

Заболявания засягащи нервната система или такива засягащи хормонални изменения в тялото също може индиректно да повлияят за появата на пърхот. Така че ако ви се случи проблем с пърхот, за който нямате обяснение и не сте страдали преди, можете да си направите общи изследвания. Дори по-слабата имунна система може да причини пърхот.

Болести директно причиняващи пърхот

Пърхотът е лека форма на себореен дерматит. Това е често срещано кожно заболяване, което засяга главно скалпа. Причинява люспести петна, възпалена кожа и упорит пърхот. Обикновено засяга мазни области на тялото, като лицето, страните на носа, веждите, ушите, клепачите и гърдите.

Има различни състояние и заболявания, които може да повишат риска от себореен дерматит, това са псориазис, акне, розацея, епилепсия, болест на Паркинсон, хранителни разстройства и алкохолизъм. Причините за състоянието варират от стрес и хормонални промени до употребата на определени препарати или лекарства.

В серията Sebomax има специално разработен крем за лечение на себорея или за профилактично въздействие върху зони податливи на себореен дерматит.

Други кожни заболявания, които причиняват пърхот са псориазис или екзема. Те се лекуват не директно с шампоан за пърхот, но се консултация при дерматолог и при спазване на медицинските изисквания, за лечение на състоянието. Пърхотът може да изчезне заедно с обострянето на самите кожни заболявания.

Тази статия няма намерения да ви дава съвети как да се борите с пърхота или с кожни заболявания, които го причинят. По-скоро да обостри вниманието ви към вашата лична грижа за тялото, така че всеки път като ползвате дадени козметични продукти да сте внимателни. Също така, ако сте предразположени към пърхот, да вземате адекватни мерки.

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
0 Shares
Tagged , , ,
на горе
Happy Woman Бюлетин
Вашият хороскоп, най новото от Happy Woman и актуални статии всяка седмица