Несподелената любов може да ни разболее – болестите, които причинява

Несподелената любов може да ни разболее
Любов и партньорство

Несподелената любов може да ни разболее – болестите, които причинява

Поболява ли ни нещастното влюбване? Загуба на апетит /или обратното – преяждане/, безсъние, трудно концентриране, коремна болка, агресивно поведение – това са само някои от симптомите на „заболяването“. Но спокойно бихме могли да пропуснем кавичките, защото нещастното влюбване си е реална болест. Цялото тяло страда от раздялата /или от несподелената любов/ не по-малко от мозъка, като страданието нанася сериозни поражения. Когато човек се измъчва психически, тялото започва да функционира неправилно. При тежки случаи, това може да доведе до депресия, а и до още много други болести.

Възрастта няма значение

Според психолозите, не само младите могат да се поболеят от нещастна любов. Напротив, нито един от нас не е застрахован, дори и да се намира в преклонна възраст. Няма значение на какъв етап от живота си сте – болката, когато човек е изоставен от любим човек или чувства, че любимият не отвръща с взаимност, винаги е една и съща.

Болести, причинени от несподелената любов

Раздялата се преживява различно от всеки. Някои биха могли да се справят сравнително бързо, а за други, процесът е бавен и съпроводен с големи трудности. В първата фаза от раздялата обикновено си задаваме въпроси и анализираме случилото се. Заедно с това таим и напразни надежди. Специалистите обаче твърдят, че в тази фаза човек не може да бъде обективен и често стига до неправилни изводи. Осъзнаването, че вече всичко е загубено идва в така наречената втора фаза. Точно тогава вероятността да се разболеем физически е най-голяма.

Проблеми със сърдечния мускул

Емоционалната болка и стрес водят до проблеми със сърдечния мускул, което от своя страна може да бъде причина за други усложнения, както и да доведе до инфаркт. Когато човек изпитва душевните терзания тялото се защитава с повишен кортизол и адреналин. Кръвното налягане също се повишава, появява се усещане за умора и безсилие. Това се отразява отрицателно на сърдечно-съдовата система, а също и на имунната. В резултат, човешкото тяло става чувствително към всякакви инфекции.

Симптомите след раздялата са сходни на тези на абстиненцията

Да бъдеш влюбен е като да приемаш наркотик. Дейностите, които протичат в мозъка и в двата случая са много сходни, ето защо раздялата въздейства на мозъка точно по същия начин, както и „наркотичният глад“. Възникват чувства на отчаяние, гняв и омраза и за съжаление, това не преминава лесно. Някои се „отървават“ сравнително бързо, но при други, симптомите отшумяват чак след няколко месеца.

Какво е спасението?

Спасението е да преминете в следващата фаза – тази, на осъзнаване и преориентиране. Колкото по-бързо се случи това, толкова по-малка е вероятността психическата болка да ви разруши напълно. През фазата на преориентиране, желанието за комуникация на засегнатия от несподелена любов отново се повишава и той започва да търси компанията на нови хора, възвръщайки нормалния си начин на живот. А някъде наблизо със сигурност го очаква нова, изпепеляваща любов!

на горе