Неповторимият кашмир
Мода

Неповторимият кашмир

Меки, топли, удобни и изключително стилни, облеклата и аксесоарите от кашмир са върховният лукс в есенно-зимния гардероб. Макар и не особено евтини, те си заслужават инвестицията, защото елегантността им е неподлежаща за времето. Happy Woman ви предлага идеи и съвети за подбора на облекла и аксесоари от кашмир, както и указания какви грижи да полагате за тях, за да им се наслаждавате години наред:
Един от най-популярните начини да носите кашмир е разбира се под формата на пуловер. Леко свободен модел с обло или остро деколте, сложен над бяла риза открай време е класика в жанра. В офиса можете да носите тази комбинация над права пола или панталон, а за по-небрежно излъчване – над джинси.
Иначе на пазара може да се намери огромно разнообразие от кашмирени пуловери във всякакви модели, цветове и принтове. Същото важи за жилетките и пелерините от тази материя, които могат да се съчетават с разнообразни облекла.
Няма палто от кашмир, което да не изглежда великолепно. Ако финансите ви го позволяват, не се колебайте и за миг да се снабдите с такова, защото то е дългосрочна инвестиция. Повечето модели са вталени и с максимално изчистена кройка, и се съчетават отлично както с прави манталони и поли, така и с джинси. Обувките или ботушите обаче е добре да са на ток.
Ако сте почитателка на деликатното женско излъчване, се снабдете с рокля или пола от кашмир. Моделите и дължините са разнообразни, а по отношение на цветовете най-добрият избор за студения сезон биха били по-тъмните. Разбира се, можете да заложите и на по-дръзки като зелено, синьо, червено или бордо. На роклите и полите от кашмир отиват обувки и ботуши на висок ток, но ако моделът е в ретро стил, можете спокойно да сложите и равни.
Носите предимно панталони? В такъв случай заложете на модел с прави крачоли, изработен от кашмир. И тук препоръчителни са по-тъмните цветове, а по отношение на горните облекла имате голям избор – ризи, блузи, туники, жилетки и т.н. Заслужава си дори да направите инвестиция в костюм от кашмир. Той ще ви бъде пръв приятел в случаите, в които се изисква строго официално облекло. Заложете на максимално изчистена кройка и ненатрапчив цвят. Раиран или кариран костюм също би бил отличен избор.
Дори палтото или костюмът от кашмир да не са по джоба ви, пак можете да го направите част от гардероба си – посредством аксесоарите. Най-популярни са шаловете , които са изключително разнообразни и красиви, а освен това и доста практични, защото осигуряват топлина. Ако принтът на шала е по-атрактивен, дори няма да имате нужда от бижута. В случай, че ви стане прекалено топло, винаги можете до стария трик с омотаването на шала около дръжките на чантата си. Другите аксесоари от кашмир, които биха били интересен акцент в тоалета ви, са шапките и ръкавиците. Когато сте си вкъщи пък, нищо няма да стопли краката ви по-добре от чифт кашмирени чорапи.

Избор и Грижа

  • Преди да си купите дрехата или аксесоара, който сте си избрали, уверете се, че наистина е изработен от 100% кашмир. Погледнете етикета и ако на него пише „cashmere blend“ („кашмирен меланж“), не купувайте!
  • Дори след като сте се уверили, че харесаният от вас артикул е 100% кашмирен, не бързайте с покупката, а отделете 1-2 минути да почувствате материята. Прекарайте дланта си по нея и ако установите, че е твърде мъхеста или се завалва, значи кашмирът не е особено качествен. Той не би трябвало също така да се мачка. Препоръчително е и да прекарате материята по врата или под брадичката си. Ако чувствате, че ви боцка, можете да сте убедени, че така ще бъде и докато носите въпросната дреха или аксесоар.
  • Докато проверявате дали усещате кашмира приятно върху кожата си, поставете дланта си в дрехата или аксесоара. Ако я виждате през материята, значи тя е твърде тънка и бързо ще се износи. Затова е най-добре да се откажете от покупката.
  • Полагайте добри грижи за дрехите и аксесоарите от кашмир. Палтата и саката носете на химическо чистене, а всички други перете на ръка в хладка вода с меки препарати – на пазара може да се намери специален шампоан за кашмир, например. В никакъв случай не изтисквайте водата, като измивате материята, а внимателно я попийте с хавлиена кърпа. Никога не слагайте дрехата от кашмир да съхне на закачалка, а в „легнало“ положение. Ако ви се струва измачкана, я прекарайте през пара. Не си и помисляйте да я гладите или да я сушите със сешоар. Дори в гардероба не дръжте кашмирените облекла на закачалки, а внимателно сгънати.
Tagged
на горе