Наздраве с чаша сок от цвекло
Идеи за дома

Наздраве с чаша сок от цвекло

Как предпочитате да консумирате червеното цвекло – в салата с козе сирене, печено заедно със сочно свинско филе? Или изобщо не понасяте вкуса му. Каквото и да е вашето мнение, цвеклото е богато на вещества с огромни ползи за здравето. А най-добрият метод, по който да се възползвате с тези ползи е да си направите цвеклото на сок. А по този начин можете да добавите различни вкусове към цвеклото и да го направите приятно за всеки претенциозен вкус.

Да, сокът от цвекло е изключително богат на нитрати и здравните експерти го препоръчват вместо останалите възможности за консумиране на зеленчука. Нитратите са съединения, които в кръвта ни те се превръщат в азотна киселина, помагаща разширяване и отпускане на кръвоносните съдове.

Няколко клинични проучвания доказват, че сокът от цвекло дава ефикасност при понижаване на кръвното налягане. Също така тази отвара може да повлия до регулиране на нивата на холестерола и триглицеридите, като същевременно намалява оксидативния стрес върху черния дроб. Сокът от цвекло повишава издръжливостта ни и дори увеличава силата мускулите при хора със сърдечна недостатъчност. Впечатляващо, нали?

Сокът от цвекло не е полезен само за сърдечното здраве – той е полезен и за мозъка. Нитратите увеличават притока на кръв към фронталните дялове на мозъка – областта, свързана с мисленето и поведението. Богатото количество на антиоксидантите в сока от цвекло могат да предпазят от рак.

За щастие, включването на сок от цвекло в ежедневието ви е лесно. Направете си го сами като изцедите две до три големи корени цвекло или четири по-малки в сокоизстисквачка. Ако не харесвате вкуса на цвеклото, можете да добавите пресен лимон, джинджифил и мента. Ако нямате сокоизстисквачка, можете също да използвате блендер с висока мощност. Добавете вода и лимон, както и подправки по вкус. Разбира се, може да се доверите и на прясно изцеден сок от магазина за здравословни храни.

Tagged , ,
на горе