Как да възпитаме едно момче да бъде джентълмен

Как да възпитаме едно момче да бъде джентълмен
Психология

Как да възпитаме едно момче да бъде джентълмен

Отглеждането на джентълмен може да бъде плашеща задача, но упоритата работа и усилията, които влагате в това, в крайна сметка си заслужават. Ще трябва да знаете на кои ценности да го научите и след като изясните това, трябва също да разберете какво да направите, за да запечатате тези ценности наистина в него напълно. Разбира се, през целия процес вие трябва да го водите с пример.

Въпреки че всяко дете е различно, има някои основни основи, които можем да осигурим, за да гарантираме, че синовете ни ще израснат мъже, които ни карат да се гордеем.

Това е нещо, което винаги сме знаели инстинктивно, но проучванията сега доказват, че момчетата са устроени по различен начин от момичетата.
Наистина съществуват научни разлики между мозъка на мъжките и женските бебета и че разликите в развитието се проявяват няколко седмици след зачеването.

Ако сте майка, вероятно сте изпитали тези различия на лично ниво. Това момче – твоето момче – е някак толкова различно от това, което си, просто поради пола си. Как го разбирате? Как се свързвате с него? И как можете успешно да го отгледате, така че след това да стане мъжът, съпругът и бащата, какъвто искате да бъде?

Ето няколко съвета как да отгледате джентълмен:

1. Покажете топлина, нежност и обич

джентълмен
Как да възпитаме едно момче да бъде джентълмен снимка: pinterest

Момчетата изискват толкова топлина, нежност и привързаност, колкото и момичетата, но проучванията показват, че родителите прегръщат, гушкат и дори разговарят със синовете си по-малко, отколкото с дъщерите си. Ако в ранните години една майка внезапно оттегли присъствието си или своята топлина и обич . . . за да контролира скръбта и болката си, момчето изключва частта от себе си, която се свързва с нея – неговата нежна и любяща част. Ако едно момче изключи тази част от себе си, то ще има проблеми като възрастен да изразява топлина или нежност към собствения си партньор или деца и ще бъде доста напрегнат и крехък мъж. Покажете обич на момчето си, ако искате то да стане джентълмен.

2. Позволете им да изразят чувствата си

джентълмен
Как да възпитаме едно момче да бъде джентълмен снимка: pinterest

Вашият син трябва да научи за тъгата, гнева, щастието и страха и най-добрият начин да направи това е да види родителите си (дори бащите) да ги изразяват . Когато става въпрос за говорене, момчетата използват по-малко думи и по-кратки изречения от момичетата.

Така че пренебрегвайте посланието, че мъжете трябва да бъдат „стоически“ и „силни“ и помогнете на вашето момче да изрази себе си по-добре чрез тялото и емоциите си. Ако момчетата не успеят да разпознаят чувствата си, тяхната основна емоция обикновено е гневът. Въпреки това, те също трябва да знаят как да „задържат“ тези чувства: как да се страхуват, но не и да се раздразнят; луд, но не опасен; щастлив, но не глупав; и тъжен, но не съкрушен или уплашен. Позволете на детето си да изрази чувствата си, за да се превърне в джентълмен.

3. Помогнете им да се научат на самоконтрол

Вашето момче е създадено да бъде активно. Той ще тества границите на физическата си сила. Тази физическа сила има потенциала да се превърне в нещо по-разрушително, докато расте и порасне, така че докато трябва да насърчавате вашето бебе да се движи и да бъде активно, то трябва да се научи и на самоконтрол. Това означава да знаете подходящото време да се отдръпнете и как да не го „загубите“, особено когато е ядосан, уморен или разочарован. Това ще ви помогне да го научите как да бъде джентълмен.

4. Рицарството не е мъртво

джентълмен
Как да възпитаме едно момче да бъде джентълмен снимка: pinterest

Отварянето на врати, ходенето по външната страна на тротоара и осигуряването на дамата да се прибере безопасно след среща са само част от многото старомодни, но все още актуални рицарски действия, които вашият син трябва да научи. Научете го да ги прави не защото жените са по-слабият пол, а защото са различни и той ги уважава . Вашият син трябва да научи, че докато съществуват различия между половете, неравенството между половете не трябва да съществува. Това ще го превърне в джентълмен.

5. Дайте му неговата независимост

джентълмен
Как да възпитаме едно момче да бъде джентълмен снимка: pinterest

Може да е трудно да гледате на сина си като на нещо друго освен като на вашето бебе, но вие му правите голяма услуга, ако го научите не само да бъде независим, но и как да се грижи за себе си (и по-късно за семейството си). Според Австралийското статистическо бюро мъжете прекарват средно по-малко от пет часа седмично в домашна работа, в сравнение с между пет и 14 часа седмично от жените.

Така че научете сина си да готви, чисти и да върши всички различни задължения, необходими за воденето на ефективно домакинство, а не очаквайте майка му (или съпругата) да ги върши. Научете го също да се грижи за другите (играейки с по-малки деца или животни) и ще му предоставите възможности да бъде нежно. Дайте му неговата независимост, ако искате да бъде джентълмен.

6. Осигурете си добри ментори и ролеви модели

Бащите са жизненоважни, когато става въпрос за обучение на момчетата да бъдат добри мъже, особено в годините преди юношеството. Когато бащите отсъстват, мъжете ментори и ролеви модели също могат да заемат тези места. Ако вашият син се взира в тези мъже, именно от тях той ще научи уменията, поведението и отношението, необходими, за да бъде отговорен и добре развит съпруг и баща, когато порасне.

Докато го правите, дайте му и някои силни женски модели за подражание, за да му помогнете да се научи на уважение към жените и техните постижения. Принадлежете към силна социална група – църква, спорт, училище – за да сте сигурни, че вашият син получава вида наставничество, от което се нуждае. Това ще го превърне в истински джентълмен.

7. Част от общност

джентълмен
Как да възпитаме едно момче да бъде джентълмен снимка: pinterest

Има естествен егоцентризъм в едно момче, особено младо момче, което трябва да бъде смекчено с разговори, които му напомнят, че е социално същество. Да живееш с другите и да се възползваш от тяхното уважение е страхотно, но тук е проблемът: другите трябва да получат същото уважение. Общностите предлагат много. Но те също изискват много. Положителният принос към общността, в която се намира, също ще го научи на състрадание, съпричастност, смирение и доброта. То също ще научи какво е необходимо, за да бъде член на собственото си семейство, когато порасне. Това ще му помогне да стане джентълмен.

8. Приятели с момичета

джентълмен
Как да възпитаме едно момче да бъде джентълмен снимка: pinterest

Вие сте първата жена „приятелка“, която вашият син има и чрез вас той ще се научи как да се свързва с други жени. Научете го какви са момичетата, да ги уважава и му помогнете да се отпусне около момичета и жени, знаейки, че може просто да бъде приятел с тях. Изследвания установиха, че в края на предучилищната възраст децата започват да се разделят по пол и това засилва половите стереотипи.

Но децата, които са насърчавани да играят с приятели от противоположния пол, се учат на по-добро решаване на проблеми и комуникация. . . [и] момчетата, които имат приятелства с момичета, също са по-малко склонни да мислят за жените като за сексуални завоевания. Свързано с това е да го научим да почита секса и разликата между харесване, любов и похот. Научете детето си да бъде приятел с момиче, ако искате той да бъде джентълмен.

9.Моделирайте това поведение

джентълмен
Как да възпитаме едно момче да бъде джентълмен снимка: pinterest

В Библията има голяма мъдрост, която ни съветва да „насочваме децата към пътя, по който трябва да вървят, и дори когато остареят, няма да се отклонят от него“ (Притчи 22:6). В крайна сметка това, от което всяко момче се нуждае, е добър пример. Децата учат чрез копиране. Така че независимо дали сте майка, баща, леля или чичо, просто поради факта, че сте възрастен, трябва да се държите така, както искате едно дете да стане и то ще тръгне по този път. Говорете нежно, действайте почтено, показвайте любов и винаги уважавайте другите и ще помогнете за развитието на човек, от който обществото ще има полза. Това ще му помогне, като порасне да се превърне в истински джентълмен.

10.Инструктирайте го да бъде приятелски настроен и представителен.

Вашият син може да е малко срамежлив, но дори и да е така, той все пак трябва да знае как да бъде приятелски настроен с хората, които влизат в контакт с него. Най-малкото му дайте да разбере колко е важно да прави зрителен контакт с другите и да се усмихва, когато ги поздравява.
Обяснете защо простите жестове, като усмивки и зрителен контакт, имат стойност. Усмивката успокоява хората, а зрителният контакт създава връзка между двама души. Това ще му помогне да се превърне в джентълмен.

джентълмен
Как да възпитаме едно момче да бъде джентълмен снимка: pinterest

В днешния свят има толкова много лоши влияния, че вашият син може лесно да стане жертва на такова, ако има навика да бъде последовател вместо лидер. Като го научите да бъде лидер, можете да му помогнете да прави това, което знае, че е правилно, вместо да прави грешно, само за да се слее с тълпата.

Един от начините да го насърчите да поеме лидерска роля е да го поставяте в тази роля от време на време. Накарайте го да вземе решение, което ще засегне цялото семейство. Например, можете да го помолите да реши какъв филм да гледа или къде да вечеря. Убедете го да вземе предвид всеки член на семейството, докато взема решението си, и внимателно го насочете да направи интелигентен избор. До края обаче трябва да му позволите да почувства, че изборът в крайна сметка е негов.

Следвайте тези съвети ако искате вашето момче да се превърне в истински джентълмен.

Tagged , , ,
на горе