кафе и лимон
Добра форма Интересно

Кафе с лимон-полезно ли е?

Кафе с лимон… Кафето и лимонът са два здравословни продукта, които мнозина от нас консумират почти всеки ден, но обикновено поотделно. А в комбинация? Какви са положителните ефекти? Нека разберем новата тенденция, която все още не е толкова разпространена.

Кога е най-доброто време за чаша топло и ароматно кафе? Данни от ново проучване 

КАК ДА СТОПИТЕ ДО 8 кг. САМО за 2 седмици с кафе и яйца? Защо японките си хапват добре, но тежат най-малко? 

Кафе с лимон – що за комбинация и полезна ли е?

Набиращата популярност комбинация между кафе и лимон е новата тенденция в света на ободряващите напитки.

Съществуват някои съмнения относно ползите, които се очакват, когато се консумират заедно: не са ли преувеличени? Нека разберем.

Кафе с лимон.

Въпреки, че това може да изглежда като напълно неестествена комбинация за някои, други виждат потенциалните ползи за здравето. Почти е сигурно, че много хора считат лимонът най-подходящ за чаша чай, но не и за кафе.

За да се хвърли светлина върху полезността на тази напитка по отношение на здравето, е по-добре да се разгледат ползите от тези две съставки поотделно.

Ползи от кафето.

За приготвяне на кафе сушените и смлени зърна се заливат с много гореща вода. Простият процес на приготвяне на една от най-консумираните напитки в целия свят. Според Британската асоциация за кафе всеки ден се пият около два милиарда чаши кафе.

През цялата история консумацията му е имала, както положителна, така и отрицателна репутация. Поради тази причина науката го е превърнала в един от най-честите обекти на внимание. Кафето е известно като стимулиращ продукт, способен да подобри паметта, концентрацията и енергията.

Положителните ефекти на кафето: намалява риска от чернодробни заболявания (цироза, омазняване на черния дроб или чернодробна фиброза), са сред най-известните. Също така, любителите на кафето имат по-малка вероятност да развият рак на черния дроб.

Внимание! Максимално допустимото количество кафе, което човек трябва да пие на ден, е три чаши.

Не са доказани вредни ефекти при продължителна употреба на напитката. С изключение на препоръките да не се консумира по време на бременност и при жени с повишен риск с костни проблеми.

Лимонът и неговите ползи за тялото.

Цитрусовите плодове се отглеждат по целия свят и е известно, че са сред най-консумираните плодове.

Най—важното хранително вещество в цитрусовите плодове е витамин С. Той играе ключова роля за организма, като помага за укрепване на костите, заздравяване на раните, поддържане на венците здрави.

Освен това, на метаболитно ниво, той осигурява активирането на витамини от групата В, превръщането на холестерола в жлъчни киселини и превръщането на триптофана в серотонин.

Повишената консумация на цитрусови плодове е свързана с по-ниска смъртност и заболеваемост на сърдечно-съдовата система.

Витамин С укрепва имунната система, като намалява тежестта на алергичните реакции и помага в борбата с основните инфекции като обикновената настинка, например.

Митове и факти за ползите от комбинацията кафе с лимон.

В допълнение към положителните ефекти, представени от тези два продукта поотделно, съществуват някои твърдения за подобряване на здравето, свързани с консумацията на кафе и лимон в комбинация.

Стопяване на телесните мазнини.

Това е едно от най-примамливите твърдения. Нито кафето, нито лимонът, обаче са продукти, способни да накарат липидните натрупвания да изчезнат от тялото.

Някои проучвания са наблюдавали способността на кофеина да увеличава метаболизма и в резултат на това да изгаря калории. Това, обаче не влияе върху отслабването и изгарянето на излишните мазнини.

По този начин истинността на това убеждение все още не може да бъде доказана. Въпреки това, е доказано, че кафето помага за потискането на глада.

Облекчаване на главоболието.

Съществуват някои противоречия, тъй като в определени случаи пиенето на кафе е свързано с облекчаване пристъпите на мигрена.

Кафето с лимон прави кожата по-здрава и еластична.

Големите количества плодове и зеленчуци подобряват здравето на кожата. Но в момента не е известно кой от техните компоненти е отговорен за това.

Ето защо, общата препоръка за консумация на три плода на ден винаги е положителна. Освен това, ако добавите лимон или други цитрусови плодове, витамин С стимулира синтеза на колаген. Този протеин допринася за еластичността и здравината на дермата.

Облекчава диарията.

Това е последното от често срещаните вярвания за тази напитка и изглежда, че все-още не е толкова популярно. Напротив, кафето, като самостоятелен елемент стимулира перисталтиката и увеличава желанието да отидете до тоалетната.

Смесването на кафе с лимон – има ли доказани ползи?

Консумацията на кафе и лимон (по отделно) оказва положителен ефект върху здравето, ако се консумира като част от здравословното хранене и здравословните навици на живот. На този етап няма научни доказателства за комбинацията им.

Тогава какъв е изводът?

Означава ли това, че редовното пиене на кафе с малко лимонов сок е лош вариант? Изобщо. Това може да е една отлична възможност за сутрешно събуждане, но не очаквайте никакви магически ефекти. Благодарение на лимона – кафето просто придобива свежест и тушира част от горчивината му.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , ,
на горе