Как да разберете дали имате проблем с щитовидната жлеза

проблем с щитовидната жлеза
Добра форма

Как да разберете дали имате проблем с щитовидната жлеза

Ако имате съмнения, че щитовидната ви жлеза не функционира правилно, може би тази информация ще ви бъде от полза. Вижте някои от основните признаци при проблеми с щитовидната жлеза, посочени от медиците.

Важно:  Симптомите на неправилно функционираща щитовидна жлеза са много разнообразни и като правило – неспецифични. И все пак, ето за какво може да следите:

Гуша

Много хора са чували, че при увеличение на щитовидната жлеза става дума за нарушения в нейната работа. Това се забелязва особено лесно при преглъщане. Ако то е затруднено или усещате дискомфорт при носене на блузи тип поло или други дрехи със стегната яка, най-вероятно имате здравословен проблем .

Хронична умора

Недостатъчната функция на щитовидната жлеза провокира появата хронична умора. Човек се чувства постоянно изтощен и настроението му е потиснато. Също така се забавят пулса и концентрацията, работоспособността е сведена до минимум.

Постоянна раздразнителност

Излишъкът на някои хормони, произвеждани от щитовидната жлеза, се изразява в нарушения на съня, нервност и постоянна раздразнителност. Всякакви драстично промени в настроението и ускореният без причина пулс също сигнализират за нередности.

Лоша терморегулация

На хората с дефицит на хормони, произвеждани от щитовидната жлеза, им е постоянно студено, дори и когато се намират в топли помещения. Хиперфункцията на жлезата пък води до точно обратното – пациентите понасят зле топлината, което води до прекомерно изпотяване.

Косопад и проблеми с кожата

Щитовидната жлеза произвежда хормони на растежа, затова нарушената й функция често е съпроводена с косопад. Ако към това се добавят и проблеми с кожата като прекомерна сухота или, обратно, прекомерно омазняване, тогава съществува голяма вероятност причината да е, че този орган да не функционира правилно.

Кои билки помагат при проблеми със щитовидната жлеза

Съществуват много билки, които могат да помогнат при проблеми с щитовидната жлеза – магданоз, женско биле, вечерна иглика и други.  Чаят от коприва, например, регулира хормоните и при хипотиреоидизъм /понижена функция/, и при хипертиреоидизъм /повишена функция/. Но най-доброто решение е първо да посетите вашия лекар, който ще ви предпише изследвания и ще ви назначи правилното лечение.

на горе