Как да познаете, ако интервюто ви за работа не е минало добре

Как да познаете, ако интервюто ви за работа не е минало добре
Интересно

Как да познаете, ако интервюто ви за работа не е минало добре

Кандидатствали сте за нова работа, но имате мрачното усещане, че нещата не са минали, както ви се иска. Докато не получите отговор от работодателя, никога няма гаранции, но ето някои признаци, които може да означават, че притесненията ви са основателни.

Интервюиращият не ви е обръщал внимание

Ако интервюиращият ви е изглеждал, сякаш мислено е някъде другаде или забележите, че гледат втори екран по време на онлайн интервю, вероятно той е незаинтересован от разговора ви. Разбира се, напълно е възможно и той да е разглеждал набързо вашето CV или списъка си с въпроси за интервюто. Това е по-различно от липсата на ангажираност към целия ви разговор. Така че не взимайте навътре прекалено много кратко разсейване или прекъсване на зрителния контакт, освен ако това не е ставало по време на цялото интервю.

Не сте говорили за следващите стъпки

Когато стигнете до края на въпросите, се очаква вашият интервюиращ да ви предостави някаква информация за това какво се случва по-нататък, кога ще вземе решение кой кандидат да наеме или какво можете да очаквате, след като този разговор приключи. Ако обаче не говорите за следващите стъпки,  това може да означава, че няма интерес към вас и затова да не е почувствал нужда да навлиза в тези подробности.

Не сте имали възможност да задавате въпроси

Ако интервюто приключи, без да сте получили възможност да зададете някои от въпросите, които ви интересуват, може би интервюиращият вече е взел решението си да продължи да търси. Двупосочната комуникация е изключително ползотворна и за двете страни, защото така те ще научат повече един за друг. Ако все пак ви е била предоставена възможност да задавате въпроси, но интервюиращият ви е дал наистина кратки или неясни отговори, това също не е много добър знак за бъдещето ви в тази компания.

Интервюто ви е приключило твърде рано

Интервюто, което завършва доста преди неговия предвиден край, обикновено е лош знак. Но както при всички тези показатели, може да има и изключения. Може би те вече са решили, че сте подходящи и не са почувствали необходимост да проточват процеса излишно.

Какво следва, ако сте се провалили?

Ако все пак мислите, че интервюто не е минало добре, това не е краят на света. Отделете минута, за да се почувствате разочаровани – това е напълно нормално. После изпратете благодарствен имейл до компанията. Това винаги е умен ход, независимо от това как мислите, че е минало интервюто. Помислете върху грешките, които сте допуснали, за да се представите по различен начин в бъдеще. Не забравяйте, че всяко едно интервю, независимо как е протекло, е шанс да научите нещо.

Tagged , ,
на горе