Как да имаме добър семеен живот
Любов и партньорство

Как да имаме добър семеен живот

Подобряването на вашия семеен живот може да ви помогне да сближите членовете на семейството си и да предотвратите конфликтите, които пречат на щастието на всички. За щастие има много конкретни стъпки, които можете да предприемете, за да направите времето със семейството си по-приятно и пълноценно.

Ето какво трябва да направите, за да имате добър семеен живот:

Прекарване на качествено време заедно:

Превърнете празнуването на рождени дни и празници в семейна традиция.

семеен живот
Как да имаме добър семеен живот снимка: pinterest

Не е необходимо да правите едно и също нещо на всеки рожден ден или празник. Например можете да отидете в любимия ресторант на член на семейството или да се занимавате с любимото му занимание на рождения му ден. Така ще се придържате към традицията, но дейностите ще бъдат разнообразни. Тази традиция ще ви помогне да изградите добър семеен живот.

Хранете се заедно колкото е възможно по-често.

семеен живот
Как да имаме добър семеен живот снимка: pinterest

Родителите работят, а децата имат извънкласни занимания, така че е трудно да закусват и вечерят заедно всеки ден. Въпреки това, направете всичко възможно да се храните заедно възможно най-често. Семейните хранения са ключова рутина и могат да ви помогнат да останете съпричастни към живота на другия.

Когато някой се прибере късно от работа или тренировка, седнете с него, докато той вечеря, дори ако вече сте се нахранили. Прекарването на време заедно и провеждането на разговор е по-важно от храненето по едно и също време. Това ще ви помогне да изградите добър семеен живот.

Отделяйте време за редовни семейни дейности.

Редовните занимания могат да включват разходки с велосипед, разходки, игра на карти или настолни игри. Ако е възможно, отделяйте поне един следобед или вечер седмично за семейна дейност. Нека тя да е скромна и да се съсредоточи върху това да се забавляваме заедно и да се наслаждаваме на компанията си. Така ще имате качествен семеен живот.

Изпълнявайте домакинските задължения заедно.

семеен живот
Как да имаме добър семеен живот снимка: pinterest

Малко хора обичат да вършат домакинска работа, но споделянето на домакинските задължения може да помогне на всички в семейството да се гордеят с дома си. Опитайте се да го направите възможно най-забавно, например като пускате музика или организирате състезания.

Например, който пръв приключи със сгъването на прането, може да избере филма, който ще гледате заедно.

Разделете домашните задължения в подходящи за възрастта категории. След вечеря най-малкият може да избърше масата, най-големият – да напълни съдомиялната машина, а вие – да приберете остатъците от храната. Изпълнявайте домакинските задължения заедно, ако искате да имате добър семеен живот.

Подобряване на комуникацията

семеен живот
Как да имаме добър семеен живот снимка: pinterest

Уважавайте мнението на членовете на семейството си. Когато някой изрази мнение, не го отхвърляйте и не го прекъсвайте, преди да е довършил изказването си. Поддържането на открити и уважавани канали за комуникация ще помогне на семейството ви да развие доверие и да укрепи връзката ви.

Например, избягвайте да се подигравате на братята и сестрите си, когато изразяват мнение. Ако братята и сестрите ви се подиграват с вас, опитайте се да им кажете: „Знам, че всички братя и сестри се шегуват помежду си, но ме боли, когато се подигравате с всичко, което казвам.“ Това ще ви помогне да изградите добър семеен живот.

Избягвайте острата критика и осъждането.

Дайте си взаимно разрешение да изразявате емоции и да се държите глупаво, без да се страхувате от критика или осъждане. Когато хората очакват сурова присъда, те са склонни да затварят нещата в себе си и да избягват да споделят чувствата си.

Ако сте родител, предлагайте положителна, конструктивна критика и се опитайте да разубедите децата си да се осъждат строго един друг. Вместо да кажете: „Не, това не се прави така“, кажете: „Добър опит, но нека ти помогна да го направиш по правилния начин“. Избягвайте критиката, ако искате да имате добър семеен живот.

Изслушвайте активно членовете на семейството си.

семеен живот
Как да имаме добър семеен живот снимка: pinterest

Активно слушане е, когато възприемате казаното от другия човек и показвате, че внимавате. Осъществявайте контакт с очите им, кимайте с глава и казвайте неща като „Разбирам“, когато е уместно. Просто слушайте, вместо да планирате какво ще кажете след това, и не давайте съвети или мнение, докато другият човек не приключи.

Когато е необходимо, попитайте за разяснения. Кажете: „Чакай, какво имаш предвид с това?“ или „Това преди или след като ги видяхте в магазина?“.

Активното слушане означава да оставите телефона си, когато говорите с някого. Опитайте се да не проверявате съобщенията си или социалните мрежи, особено ако водите сериозен разговор.Това ще ви помогне да изградите добър семеен живот.

Често изразявайте любов и признателност.

семеен живот
Как да имаме добър семеен живот снимка: pinterest

Малките вербални и невербални жестове на привързаност са много полезни. Освен да казвате „Обичам те“, опитайте се да намерите малки, конкретни начини да покажете, че се грижите един за друг.

Използването на „моля“, „благодаря“ и други любезности може да зададе положителен тон. Прегръдката на родителите ви и думите: „Просто искам да знаете, че ви ценя“, оказват голямо въздействие. Ако вашият брат или сестра си пишат домашното и на бюрото им има празна чаша, попитайте ги: „Хей, мога ли да ти донеса още вода?“. Изразявайте любов и признателност ако искате да имате добър семеен живот.

Избягвайте да сравнявате семейството си с тези, които виждате в социалните мрежи.

Лесно е да повярвате, че тъй като другите хора винаги изглеждат щастливи на снимките и видеоклиповете си, те наистина винаги се чувстват така. Важно е обаче да имате предвид, че всяко семейство трябва да работи, за да поддържа здрави и силни взаимоотношения. Ако започнете да завиждате на нечие друго семейство, просто си припомнете, че не знаете какъв е животът му в действителност и че вероятно има семейни спорове и други проблеми като всички останали.

Помнете, че дори ако нечие друго семейство ходи на повече почивки или има по-скъпи вещи, това не означава, че то е по-щастливо от вас и вашето семейство. Не завиждайте и не гледайте живота на другия, ако искате да имате добър семеен живот.

Провеждайте оптимистични седмични семейни срещи.

семеен живот
Как да имаме добър семеен живот снимка: pinterest

Не е задължително семейната среща да е официална или да се фокусира единствено върху тежки теми. Всяка седмица изключвайте телевизора, прибирайте телефоните и прекарвайте около час заедно. Поговорете за възходите и паденията през изминалата седмица, за предстоящите събития и просто си поприказвайте.

Опитайте се да поддържате лек тон. Целта е да насърчите всички да общуват свободно, да се чувстват комфортно и да се забавляват един с друг. Задавайте въпроси като: „Кое е най-забавното нещо, което ви се случи тази седмица?„.

Направете всичко възможно да се уверите, че всички участват равностойно. Може да е трудно да накарате малките деца и тийнейджърите да се включат активно, но просто се опитайте да поддържате разговора в течение. Това е ключово в изграждането на добър семеен живот.

Справяне с конфликти като родител

Балансирайте ролята си на родител с нуждата на детето ви от свобода. Един от основните конфликти във всяко семейство е между нуждата на родителя да пази детето си и нуждата му от свобода. Останете авторитетна фигура, но дайте на децата си възможности да спечелят вашето доверие. Бавно увеличавайте свободата и привилегиите им, когато пораснат.

Например определете комендантски час, когато тийнейджърът ви излиза, и ако се придържа към него в продължение на няколко месеца, удължете го малко по-късно. Това ще ви помогне да изградите добър семеен живот.

Опитайте се да дадете положителен пример, ако спорите със съпруга/съпругата си.

семеен живот
Как да имаме добър семеен живот снимка: pinterest

Ако със съпруга/съпругата ви спорите, не забравяйте, че начинът, по който разрешавате споровете, учи децата ви на разрешаване на конфликти. Придържайте се към конкретния въпрос, вместо да повдигате минали обиди или да прибягвате до лични нападки. Ако е необходимо, разрешавайте спора, когато децата ви не присъстват. По този начин ще имате качествен семеен живот.

Посредничете в споровете на децата си само когато е необходимо.

Ако е възможно, оставете децата да решават споровете си сами. Определете основни правила и се намесвайте само когато правилата са нарушени или децата ви не могат да се успокоят сами.

Основните правила включват забрана за удряне, проклинане или наричане с имена. Кажете им, че трябва да оставят другия човек да говори и да обсъдят проблема си спокойно.

Ако кавгата ескалира, разделете децата си, докато се успокоят, след което им помогнете да намерят компромис. Кажете им, че вашата роля не е да определяте вината (освен ако едното не е проклело или ударило другото), а да им помогнете да намерят най-доброто решение. Това е ключово при изграждането на добър семеен живот.

Опитайте се да погледнете на нещата от гледната точка на члена на семейството си.

семеен живот
Как да имаме добър семеен живот снимка: pinterest

Преди да направите прибързани заключения, поемете дълбоко въздух и се опитайте да запазите спокойствие. Ако някой е изял любимата ви закуска или е откраднал дрехите ви, опитайте се да видите нещата от неговата гледна точка, преди да се ядосате.

Например, ако вашият брат или сестра са откраднали нещо, което ви принадлежи, като яке, гримове или часовник, кажете си: „Наистина не мисля, че са го направили, за да ме злепоставят. Вероятно просто искат да носят това в училище и да изглеждат готино.“

Кажете им: „Знам, че наистина харесваш коженото ми яке. Разбирам, че то те кара да се чувстваш готин. Но то ми принадлежи и не можеш просто да вземеш нещо, без да питаш“. Това ще ви помогне да имате добър семеен живот.

Tagged , ,
на горе