Как да забавим побеляването на косата
Здраве и красота

Как да забавим побеляването на косата

Побеляването на косата е неизбежен процес. Преждевременното побеляване обикновено се определя като промяна в цвета на косата преди 30. Разбираемо е, че един млад човек би искал да направи каквото може, за да спре преждевременното побеляване и да запази цвета на косата си.Сивата коса е естествена част от стареенето и е нещо, което много хора започват да изпитват в даден момент от живота си.

Някои приемат кичурите със сол и черен пипер като знак за мъдрост и зрялост. Въпреки това, други се стремят да запазят естествения си цвят на косата колкото е възможно по-дълго, особено когато първите няколко бездомни сиви започнат да се показват.

Кои са факторите, които могат да доведат до ранно побеляване на косата? Възможно ли е да се предотврати преждевременното побеляване или да се забави темпото му чрез приемане на добавки?

Какво причинява побеляването на косата?

побеляването на косата
Как да забавим побеляването на косата снимка: pinterest

Цветът на косата се създава от меланоцити (пигментни клетки) в космените фоликули, които произвеждат меланин (пигмент). Меланоцитите стават по-малко активни по време на стареене и произвеждат по-малко меланин, което означава по-малко пигментация в косата. Косата побелява, защото има малко или никакъв меланин, което означава, че всичко, което се вижда, е цветът на кератина (протеинът, който изгражда косата).

1. Хранителният дефицит е една от причините за ранното побеляване на косата. Едно проучване установи, че дефицитът на няколко микроелемента, включително дефицит на феритин, витамин D, фолиева киселина, витамин B12 и селен, е свързан с преждевременно побеляване на косата при ученици. Тези изследователи предложиха скрининг за тези витамини и минерали при пациенти с преждевременно побеляване на косата и последващо допълване на дефицитните микроелементи. Коригирането на тези недостатъци с правилните хранителни добавки може да помогне за забавяне на побеляването на косата.

2. Външният оксидативен стрес

побеляването на косата
Как да забавим побеляването на косата снимка: pinterest

Причинен от тютюнопушене, замърсяване, ултравиолетови лъчи и много други фактори, с които можем да се сблъскаме ежедневно също може да доведе до побеляване. Пушенето, по-специално, е свързано с преждевременното побеляване.

3. Острата и хронична тревожност и стрес могат да допринесат за побеляването на косата. Техники за релаксация като медитация, спорт, определени лекарства и хранителни добавки могат да помогнат за успокояване на емоционалния стрес и да помогнат за намаляване на косопада и преждевременното побеляване на косата.

4. Генетиката е често срещана причина за преждевременно побеляване на косата, а расата и етническата принадлежност също играят роля. Обикновено кавказките хора могат да се справят с побеляването още на 20 години. Азиатците могат да бъдат на 25 години, докато чернокожите могат да се справят със побеляването на 30.

5. Изглежда, че многократното скубане на бели кичури коса може да увеличи скоростта на побеляване на косата. Скубейки сива коса, вие упражнявате стрес върху космения фоликул, което може да засегне и околните космени фоликули. Този стрес теоретично може да доведе до преждевременно побеляване на косата.

Как стресът причинява преждевременно побеляване на косата? 

побеляването на косата
Как да забавим побеляването на косата снимка: pinterest

Смята се, че стресът е друг път към развитието на глава, пълна със сиви коси. Едно проучване, проведено през 2021 г., изследва проби от коса само от 14 индивида и установи връзка между промените в цвета в рамките на един кичур и периодите на докладван стрес. Интересното е, че при 10 от 14-те субекта изследователите са открили кичури със светли връхчета и тъмни корени, което предполага, че известно обръщане на побеляването на косата може да е възможно.

Когато става дума за мишки, връзката между стреса и побеляването на косата е по-силна, тъй като експериментите са разкрили потенциални механизми. В документ от 2020 г. изследователите отбелязват, че инжектирането на мишки с норепинефрин, хормона на тялото за борба или бягство, кара стволовите клетки на меланоцитите да се трансформират в меланоцити и бързо да мигрират далеч от фоликула. В резултат на това козината, израснала от тези обеднени на меланоцити фоликули, стана сива. Така че, когато отвързано куче започне да ръмжи срещу вас, не само ще се ускори сърдечният ви ритъм и зениците ви ще се разширят, но и косата ви може да тръгне по пътя си към побеляване. Стресът допринася изключително за побеляването на косата.

Кои са най-добрите естествени средства за преждевременно побеляване на косата?

Ашваганда

побеляването на косата
Как да забавим побеляването на косата снимка: pinterest

Ашваганда се използва в аюрведическата медицина повече от 2500 години за намаляване на стреса и спомага за балансиране на имунната ни система. Намаляването на нивата на стрес може да бъде един от механизмите зад ролята на Ashwagandha за по-здравословното възстановяване на косата и по-бавното побеляване на косата. Тя помага за побеляването на косата.

Витамин Ц

Когато става въпрос за побеляването на косата, витамин С може да бъде полезен, тъй като има мощни антиоксидантни свойства, които могат да се борят срещу свободните радикали, които могат да увредят космените фоликули. Освен това е чудесен витамин за грижа за косата, защото подпомага усвояването на желязото – ще говорим повече за връзката между желязото и сивата коса по-долу. Освен това, витамин С поддържа цялостното здраве на косата, като насърчава производството на колаген, който осигурява на тялото аминокиселините, необходими за изграждането на кератин.

Мед

побеляването на косата
Как да забавим побеляването на косата снимка: pinterest

Има много начини, по които медта поддържа цвета на косата и цялостното здраве на косата. Медта играе роля в производството на меланин, като помага да се направи цветът по-жив и предотвратява ранното побеляване. Той също така подпомага производството на колаген, като помага на тялото да изгражда кератин за силна коса. Освен това медта е антиоксидант, който може да се бори с оксидативния стрес, който може да доведе до ранно побеляване (и да повлияе отрицателно на цялостното здраве).

Морски колаген

Смята се, че колагенът играе роля в намаляването на наличието на сива коса. Това се дължи на потенциала му да поддържа здравината на космения фоликул, който е неразделна част от генерирането на пигмент за коса, отговорен за придаването на естествения цвят на косата.

Поддържайки здравето и стабилността на тези фоликули, колагенът може да допринесе за запазване на оригиналния цвят на косата, като по този начин евентуално намалява появата на побеляване. Увреждането на свободните радикали на клетките, които произвеждат цвета на косата, може да ускори побеляването до известна степен. Тъй като колагенът може да действа като антиоксидант, той може да се бори с това увреждане и да забави побеляването.

Желязо

побеляването на косата
Как да забавим побеляването на косата снимка: pinterest

Ниските нива на желязо се свързват с преждевременно побеляване на косата и се смята, че желязото влияе върху меланогенезата, известна още като производството на меланин. Това означава, че добавките могат да помогнат за възстановяване на производството на меланин, за да се предотврати по-нататъшно побеляване. Желязото също така подпомага червените кръвни клетки при пренасянето на кислород и хранителни вещества до космените фоликули, което е от съществено значение за растежа на косата и цялостното здраве.

Биотин (витамин B7)
Биотинът е ключов витамин за растежа и здравината на косата, тъй като стимулира производството на протеина на косата кератин. Изследванията показват, че хората с преждевременно побеляла коса са склонни да имат по-ниски нива на биотин, така че добавките могат да помогнат за противодействие на побеляването на косата.

Как да предотвратите преждевременното побеляване на косата?

побеляването на косата
Как да забавим побеляването на косата снимка: pinterest

Управлявайте нивата на стрес, тъй като хормоните на стреса могат да прекъснат производството на меланин в космените фоликули. Приложете техники за управление на стреса като упражнения, медитация или терапия, за да намалите нивата на стрес и да насърчите здравословния растеж на косата.

Откажете пушенето, тъй като пушенето може да увреди космените фоликули и да наруши притока на кръв към скалпа, което води до преждевременно побеляване. Работете с лекар, за да създадете план за спиране, който работи за вас и ви помага успешно да се откажете от пушенето.

Поддържайте здравословно тегло, като се храните здравословно и правите редовни упражнения. Наднорменото или поднорменото тегло може да наруши хормоналния баланс, да повлияе на растежа на косата и да доведе до побеляването на косата.

Намалете излагането на агресивни химикали за оформяне на косата и замърсяване, тъй като те могат да увредят космените фоликули и да повлияят на растежа на косата. Избягвайте агресивните продукти за коса и ограничете излагането на замърсители във въздуха, за да защитите косата си и да насърчите здравословния растеж.
Защитете косата си от слънцето, като носите шапки и шалове. UV радиацията може да увреди косата и да я накара да стане чуплива и податлива на накъсване. Използването на продукти за коса, които съдържат SPF, също може да ви помогне да защитите косата си от UV радиация.

Заключение:

побеляването на косата
Как да забавим побеляването на косата снимка: pinterest

Генетиката не е единствената причина за побеляването на косата. Ултравиолетовата радиация и други външни фактори могат да предизвикат оксидативен стрес, водещ до увреждане и евентуална смърт на меланоцитите в космените фоликули. Тези меланоцити произвеждат меланин, пигментът, който придава цвета на косата. Когато умрат, косата губи своя пигмент и побелява.

Освен това сивата коса често показва промени в структурата и силата. Липсата на меланин може да направи косата по-тънка, по-бавна да расте и по-податлива на накъсване, тъй като меланинът осигурява известна степен на защита и здравина на косата. Използването на процедури за скалп и серуми, които съдържат антиоксидантни съставки и микроелементи, необходими за по-здрав скалп, може да помогне за по-добро възстановяване на косата и вероятно да забави побеляването на косата.

Tagged , , ,
на горе