Какво да правите, ако мразите работата си

Какво да правите, ако мразите работата си
Психология

Какво да правите, ако мразите работата си

Казват, че тези, които са намерили мечтаната за тях работа, са късметлии. За нещастие обаче не всички са такива. Много хора ежедневно се оплакват от проблемите на работното си място, като често ги пренасят и вкъщи, а това влияе и на отношенията им с околните. Смяната на работа носи със себе си доста предизвикателства, но ако смятате, че е дошло времето вие също да предприемете тази стъпка, следващите съвети ще са ви от полза.

Не споделяйте на всеослушание

Да пазите терзанията си само за себе си не помага особено, но внимавайте много с кого споделяте. Може да разкажете на семейството си и на най-близките си приятели, но не го казвайте на всеослушание, още по-малко пишете коментари по темата в социалните мрежи. Винаги има недоброжелатели и вероятността думите ви да стигнат до шефовете ви не е никак малка, което поднесено по този начин, само ще ви навреди.

Знайте, че не сте само вие

Има много причини, поради които може да мразите работата си – не ви е интересна, не получавате добро заплащане, шефът ви не е лоялен или сте заобиколени от неприятни колеги. Какъвто и да е случаят при вас, знайте, че има много други такива хора. Не се отчайвайте, нито ще сте първите, нито последните. Понякога на човек му трябва повече време, докато намери подходящото поприще за себе си.

Не напускайте прибързано

Не бързайте да подавате молбата си за напускане. Под влияние на емоциите човек често взима грешни решения, за които после съжалява. Ако е необходимо, вземете си отпуск, за да помислете на спокойствие дали може да подобрите ситуацията на работното си място. Замислете се какво би ви накарало да останете и дали на проблема ви има решение, преди да стигате до крайности.

Започнете да си търсите нова работа

Ако въпреки всичко, сте сигурни, че няма друг изход, освен да напуснете, добре. Преди да го направите обаче, опитайте да си намерите друга работа. Пандемията донесе голяма несигурност, затова е хубаво да имате резервен вариант, когато напуснете сегашното си работно място. Освен това, ако си тръгнете по свое желание, а не сте съкратени, няма да получавате пълния размер на полагащото ви се обезщетение за безработица.

Tagged ,
на горе