Какво да правите, ако ви уволнят от работа

Какво да правите, ако ви уволнят от работа
Психология

Какво да правите, ако ви уволнят от работа

Един от най-неприятните моменти в професионалното развитие на всеки човек е той да бъде уволнен. За съжаление това се случва с много хора, а никой от нас не е застрахован от подобно нещо. Редица известни личности също са минавали през такъв период. Това може само да ви мотивира допълнително, а единственото нещо, което можете да направите, е да продължите напред, без да изпадате в депресия или самосъжаление за въпросното уволнение. Ако сте като повечето хора, сигурно ще имате много въпроси, когато научите за решението. Имате ли право на обезщетение за безработица? Можете ли да обжалвате? Какво се случва, ако сте били неправомерно освободени? Ето какво можете да направите, ако чуете неприятната новина, че сте уволнени.

Проверете дали ви дължат обезщетение. Когато сте загубили работата си, важно е веднага да проверите дължимото обезщетение, препоръките и ситуацията с обезщетенията за безработицата. Ако сте били уволнени и не сте били информирани за това, свържете се с отдел „Човешки ресурси“ при вашия бивш работодател или вашия мениджър, за да поискате информация за това дали ви се дължи нещо.

Дайте си малко почивка. През първия ден, след като научите, че сте освободени, е нормално в главата ви да има повече мрачни мисли за бъдещето ви и за причините, които са довели до този момент. Всеки би си задал въпроса дали с кариерата му в тази област е свършено или как ще се справи с наближаващите сметки, вноски по кредити и други. Дайте си ден-два почивка. Опитайте се да намерите положителната страна от това, което се случва и изпразнете ума си от лоши мисли. Ако имате възможност да пътувате, направете го. Това ще намали напрежението и ще ви подготви за по-добри дни.

Внимавайте какво казвате или правите, когато сте уволнени. Всички сме виждали във филмите сцени как главният герой, когато е уволнен от работата си, прави голям скандал на шефа си или се настройва за евентуално отмъщение, като обикновено това се случва на фона на драматична музика. Това създава страхотна драма, но ако се опитате да я възпроизведете в реалния живот, ще забележите, че е много по-малко удовлетворяваща, така че не е препоръчително да правите точно това.

Ако бъдете уволнени, не приемайте нещата твърде драматично. Опитайте се да продължите напред, защото не знаете какво ще ви се случи в бъдеще. Може би най-доброто за вас тепърва предстои.

Tagged , ,
на горе