Здравословно хранене с Ивет Лалова (1)
Добра форма

Здравословно хранене с Ивет Лалова

Най-бързата българка Ивет Лалова е популярна сред българите не само с успехите си от атлетическата писта, но и със здравословния си начин на живот. Европейската шампионка на 100 м и 200 м в зала не крие своя ежедневен режим и често го споделя пред феновете си. А и без да казва, по външния й вид личи, че Лалова залага на здравословното хранене. То обаче е и една от причините за спортното дълголетие на българката.

За Лалова, която ще навърши 37 г. през май, е изключително важно качеството и съдържанието на менюто й, независимо дали става въпрос за закуска, обяд или вечеря. Доверява се на балансираната и прясна храна и избягва рафинираните захари. Но и съветва, че нищо, което се похапва с мярка, няма да ни убие. Тя апелира хората да са активни и да отделят време за собственото си движение – независимо дали това ще бъде разходка, бягане или друга активност приятна за конкретния човек. А за бързоногата Ивет красотата е излъчване на вътрешна удовлетвореност и баланс.

Здравословно хранене с Ивет Лалова (2)

Лалова е омъжена за италианеца Симоне Колио и от 2011 г. живее в градчето Риети край Рим. И съвсем резонно пастата отдавна е в ежедневното меню на атлетката. Обича пастата под всякакви разновидности и с различни сосове. Не хапва пастата безразборно, а залага на пълнозърнестата и съобразява какви мазнини и протеини ще добави към въглехидратите, даващи спагетите. През деня редува пастата с месо или риба, с добавка повече салата и зеленчуци.

Ивет споделя и каква е тайната на вкусната и полезна италианска паста – пастата в Италия e алденте. Италианците свалят пастата от котлона една минута преди това, което е написано на опаковката. Приготвена по този начин се запазва протеинът и съставките, които спомагат нейното по-бързо разграждане в организма. Когато пастата е преварена тя става изключително тежка за стомашния тракт и изисква повече време за разграждане.

„Затова много хора и спортисти грешно я избягват, споделя спринтьорката пред сайта за лека атлетика BGathletic.com. – Пастата е пълна с много енергия, с много въглехидрати, още повече ако е пълнозърнеста, жито или други бавноразграждащи се въглехидрати. Изненадвам всички с това, че ям паста всеки ден. Много хора не ми вярват, защото свързват пастата с пица, с храни, от които се пълнее. Важно е как се приготвя. Агитирам все повече хора да приготвят храната си вкъщи – по-евтино е, знаеш какво има вътре и ще бъде здравословно.

И една рецепта на Ивет Лалова за приготвяне на паста, също споделена за BGathletic.com:

рецепта на Ивет Лалова за приготвяне на паста

Снимки: BGathletic.com

Автор: Яна Касова

Tagged , ,
на горе