Защо всички хронични заболявания идват от нервите и как да се предпазим

Защо всички хронични заболявания от нервите и как да се предпазим
Добра форма

Защо всички хронични заболявания идват от нервите и как да се предпазим

Много от вас са чували добре познатата фраза: „Всички болести идват от нервите“. Някои се отнасят с ирония, мислейки, че всичко това са глупости, докато други сериозно вярват, че болестите идват от мислите ни. Истината е някъде по средата.

Невъзможно е да се твърди със сигурност, че болестите се дължат на мислите ни. Например, детето може да получи настинка или по-сериозно заболяване, но това не означава, че го е привлякло в живота си със своето мислене. Децата почти никога нямат негативни мисли, те са настроени положително, радват се на новите си усещания и това ги прави щастливи. Болестите при тях са свързани с други фактори – намален имунитет, комбинация от неблагоприятни обстоятелства (настинка, намокряне, дишане на студен въздух, ядене на мръсни храни и др.).

При възрастните ситуацията е съвсем различна. От 20 до 30-35 години те са пълни с енергия, гонят своите цели и повечето от тях не мислят негативно. Заети са да работят върху себе си, кариерата, и т.н. Негативизмът най-често започва да се появява след тази възраст, когато човек не е успял да постигне конкретни цели и плановете на живота му се сриват. В този момент започват и хроничните заболявания, базирани на психосоматиката.

Що е психосоматика?

Става въпрос за ново направление в медицината, с което психолозите и психотерапевтите вече активно се занимават. За никого не е тайна, че начинът на мислене и болестите са тясно свързани, но са нужни допълнителни изследвания. Все пак е доказано, че:

  • Когато нервната система е постоянно в напрегнато състояние, мозъкът дава команди на вътрешните органи (сърце, бели дробове, бъбреци, стомах и др.) да се ​​активират или забавят.
  • Когато се притеснявате за дадено събитие, пулсът ви се увеличава, кръвното налягане се повишава и се отделят определени хормони. Ако това се наблюдава постоянно, тогава органите и системите изпитват огромно натоварване и се износват по-бързо. Това се случва не само със сърцето. Ако решите важен проблем, гладът може да се „изключи“, ще има натоварване на стомашно-чревния тракт. Това може да се случи с всеки орган на тялото.

Психосоматиката не е напълно изследвана, но потвърждението, че тя съществува, е достатъчно. Доказателствата са в изобилие. Например, човек може да получи изгаряне на ръката, ако вярва, че държи нажежено желязо, дори и това да не е така. Когато психиката възприема ситуацията като реална, тя реагира специфично. Това е сигурно доказателство, че много заболявания произхождат от нервите.

Психолозите класифицират психосоматичните заболявания в следните категории:

  • Хората, които са постоянно в състояние на тревожност и опасност, развиват психични заболявания като психоза, депресия, неврози, кожни заболявания.
  • Ако постоянно сте недоволни от жилището и финансовото си състояние, може да си докарате сърдечни проблеми, инсулти и инфаркти. Същите болести от нервите се появяват при твърде заети хора – бизнесмени, политици и други.
  • Ако нуждите на човек от храна, включително и духовна, не са задоволени, той страда от запек, започват проблеми с черния дроб, стомаха, бъбреците.

И така, фактът, че всички хронични заболявания произтичат от нервите, трябва да се приема много сериозно. За да избегнете здравословни проблеми, трябва да се радвате на живота такъв, какъвто е.

на горе