Еньовден - 24 юни
Празници

ЕНЬОВДЕН – 24 юни

На 24 юни, всяка календарна година, отбелязваме празникът на билките, наречен Еньовден. Това е денят на лечебните билки. По стара традиция на Еньовден се плетат венци и букети с пожелания за здраве и благоденствие.

На този ден Имен ден празнуват всички, които носят имената и техните производни: Еньо, Енчо, Енко, Биляна, Бибика, Биби, Ивет, Ивета, Иветка, Денислав, Данислав, Дени, Деница, Деничка, Деян, Деяна, Диана, Янко, Янка, Янчо, Яна, Янина, Янче, Яница, Янаки, Яни, Янислав.

Празникът ЕНЬОВДЕН – 24 юни.

Една наша мъдра поговорка гласи, че за всяка болест има билка. Лечебните билки имат не само лечебно, но и магично действие, казват хората. Те могат да предпазват от зли сили и болести.

Според нашите народни поверия на Еньовден диворастящите лечебни билки са заредени с мощна лечебна сила. Тази кулминация се отбелязва с фолклорния празник Еньовден на 24 юни, а християнската църква почита рождението на св. Йоан Кръстител, който пръв започва кръщението в свещените води на река Йордан.

ДАФИНОВИЯТ ЛИСТ ПОМАГА ПРИ БЕЗСЪНИЕ, ХИПЕРТОНИЯ, ГРИП И ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ 

ТУЧЕНИЦА-плевелът чудо! Отлична ХРАНА за целия организъм! (Рецепти за готвене) 

ТУЧЕНИЦА-вълшебната БИЛКА, която помага при много заболявания 

Изключителните ползи от копривата (Част 1) 

Изключителните ползи от копривата (Част 2) – Народна медицина 

Изключителните ползи от копривата (Част 3): Козметика и Кулинария 

ЗДРАВЕЦ ЗА ЗДРАВЕ 

Мушкато – какво лекува? 

ПОМОЩ ОТ НАРОДНАТА МЕДИЦИНА ПРИ КАШЛИЦА И БРОНХИТ 

Лечебните сили на МАТОЧИНАТА 

Лечебните сили на живовляка 

Цвят от бял бъз: ползи и рецепти 

Вълшебната приказка, наречена Еньовден.

Във всички наши области съществува поверието, че на този ден слънцето „трепери, трепти” при изгрев. И всеки, който види това блещукане, ще бъде здрав през цялата година. Ние, българите, вярваме, че в навечерието на Еньовден самото Слънце се потапя в извор на вълшебна жива вода и когато се издигне в небето, отърсва капките и те падат като роса върху поляните осеяни с цъфтящи билки.

Ето защо, в този вълшебен ден всички бързаме, да станем рано и излезем на поляните, да се докоснем до животворната роса – за да оздравеят болните, а здравите да са спокойни и да бъдат весели и жизнени през цялата година.

По традиция моми и снахи посрещали зората и по собствената си сянка гадаели каква ще бъде годината. Има и обичай да се палят ритуални огньове на високи места около селото, на мегдана или на някоя поляна.

В Странджанско, освен в денят на Св. св. Константин и Елена, на този ден нестинарите танцуват върху наженени въглени, изпълнявайки ритуален огнен танц.

През 19 век нашият революционер, милеещ и обичащ България, борецът за национално освобождение и изследовател на фолклора Георги Раковски пише следното: „На този ден, рано преди изгрев слънце, стари жени, невести, моми и деца ходят из горите и събират бурени и билки, та наречете ги лечебни билки на Еньо. Прибирайки се вкъщи, ги заливат със слънчева вода и запаряват”.

Още за Еньовден и вълшебството на билките…

На Еньовден, 24 юни, народните лечители се разхождали из ливадите и горите, събирали различни лечебни билки за цялата година. Има поверие, че за лекарство е необходимо да се съберат 77 вида билки, а „неизвестна болест“ се лекува с половината от произволно набран букет.

На този ден момите били особено усърдни в събирането на лечебни билки. За своите букети момичетата събирали т.нар. “любовни вълшебни билки” – горска дурман трева и полска момина сълза.

Легенда за Еньовден.

Според легендата, крилати чудовища се влюбват в най-красивите моми, а момичето, което харесало змията, скоро започвало да повяхва. Според това поверие градинският ирис, тинтява и дивото цвете имат най-голяма сила срещу тази змия.

Много наши народни песни разказват за млада омъжена жена, която бяга от змия крадец, като хитро я принуждава да мине под венец от лечебни билки или се крие от нея в каруца, пълна с лечебни билки.

Събирането на лечебни билки е основният момент в навечерието на Еньовден. Именно, заради това, съществуват специални обредни песни, разказващи за чудодейната сила на лечебните билки на България. В една от песните, посветени на празника, се разказва как самият Еньо отишъл да събира билки. Но по средата на пътя срещнал майка си, която му казала да се върне у дома, тъй като хората вече били събрали всички билки.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе