Един различен поглед на хляба
Идеи за дома

Един различен поглед на хляба

 

 

Хлябът е една от най -древните форми на приготвени храни от човешки групи. Въпреки че в днешно време той е една от най-отричаните храни при диети с ниско съдържание на въглехидрати и заради наличието си на глутен, тази добре позната на всички храна е много полезна и не винаги пречи на нашия здравословен и балансиран режим. Хлябът все още е основна храна в различни точки по света като  Съединените американски щати, Етиопия и Обединеното кралство. Въпреки лошите слухове за хляба и неговата забрана в повечето диети, истината е, че е възможно да водите здравословен живот и да се храните с хляб почти всеки ден.

 

По света има толкова много видове хляб. Въпреки че повечето от тях са направени от брашно, вода и мая, съставките и методите на приготвяне са различни и варират от едно място на друго. Хлябът може да бъде направен от пшеница, нахут или картофи. Нещо повече, приготвянето на хляб е традиция, която е толкова високо ценена във Франция, че е защитена със законодателен указ, а Париж е домакин на най-престижния конкурс за пекарни на планетата.

Приготвянето на хляб е реултат от работата не на един човек. За да имате качествен продукт, се нуждаете от  фермер, мелничар и пекар. Техният принос влияе пряко върху крайния продукт. Следователно е важно да се вземат предвид всички тези фактори. Противно на вашите очаквания, някои видове хляб са хранителни и всъщност могат да бъдат полезни за здравето. Нека да разгледаме какви са ползите за здравето от яденето на хляб.

 

  1. Фибрите

 

Съществуват различни видове хляб – от пълнозърнесто брашно, пълнозърнести храни, семена или ядки, съдържащи диетични фибри – включително тези, чието тесто е добавено изкуствено с „функционални влакна”, като гуарова смола, инулин и пшенични трици. Хранителните влакна представляват несмилаеми растителни части, които увеличават обема на изпражненията, насърчават редовното изхождане и подпомагат елиминирането на отпадъците. Хлябът регулира нивата на кръвната захар, подхранва полезната чревна микрофлора и ви засища за по -дълго време. Консумацията му е свързана с по -нисък риск от коронарна болест на сърцето, инсулт, хипертония, диабет, наднормено тегло, затлъстяване и стомашно -чревни нарушения.

 

  1. Пребиотичен ефект

 

Хлябовете с високо съдържание на диетични фибри имат пребиотичен ефект, насърчавайки растежа и работата на полезни бактерии в червата. А това може да ви помогне да свалите няколко килограма и подобрите настроението и съня си.

 

  1. Засища за по-дълго

 

Пълнозърнестите храни и бобовите култури съдържат сложни въглехидрати. Хлябовете осигуряват лесно достъпна енергия, която се превръща в постоянен приток на глюкоза в кръвта. Този факт е важен за професионалните спортисти или индивиди, които подготвят тялото си за всяка физическа активност, която изисква издръжливост.

 

  1. Противоракови свойства

 

След години на проучване е доказано, че диетичните фибри и фитохимикалите в пълнозърнестите храни притежават противоракови свойства. Най-важното нещо е да знаем, че хлябът не ни вреди, ако не е в големи количества, а дори ни помага да поддържаме здравето си в добро състояние

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе