Допингът на Юсейн Болт – сладките картофи

Допингът на Юсейн Болт – сладките картофи
Добра форма

Допингът на Юсейн Болт – сладките картофи

Сладките картофи са истинска здравословна бомба. Не случайно докато се състезаваше най-бързият човек на планетата Юсейн Болт изтъкваше непрекъснато, че те са неговият допинг. Сладките картофи или „батати” – картофено растение, което се среща в тропическите и субтропическите зони, са неизменно в хранителния режим на най-бързия човек в света.

Дори специалистите по хранене твърдят, че сладките картофи са в пъти по-полезни от другите, въпреки че и те не са за пренебрегване. Разликата между обикновения и сладкия картоф е все пак в полза за сладкия.

Бататите са грудков зеленчук от семейство Поветицови и идват от Централна Америка. Но популярността им се шири из всички континенти. Хранителната стойност на 100 грама сладки картофи е 114 kcal, протеин 1.7 грама, въглехидрат 25,6 грама. Хранителните вещества в тях са витамините А, С, D и В комплекс, фибри, калий, мед, фосфор, атиоксиданти, натрий, калции, желязо и растителна захар.

Ето защо да включите бататите в менюто си:

Богати са на антиоксиданти – това са веществата, които се борят със свободните радикали, отделени при погрешни метаболитни процеси в организма. Антиоксидантите потискат процесите на стареене.

Високото съдържание на витамини е в полза на имунната система.

Въглехидратите, съдържащи се в сладките картофи, са т.нар. бавни въглехидрати, т.е. усвояват се бавно от организма и това ги превръща в подходяща храна за страдащите от диабет. В същото време, фибрите подпомагат поддържането на нивото на кръвната захар.

Богати са на фолиева киселина, което ги прави силно препоръчителни за бременни или за правещите опити за забременяване.

Богати са на витамин В6, който е от съществено значение за запазване на здраво сърце. Витамин В6 помага за намаляване на хомоцистеина, който предизвиква дегенеративни заболявания на сърдечно-съдовата система и е виновник за инфарктите.

Богати са и на калий, който помога запазването на електролитния баланс на тялото. Липсата на правилен електролитен баланс води до сърдечни, бъбречни, нервни проблеми и мускулни контракции. Благодарение на калия в организма успешно ще контролирате и кръвното налягане, което е добра превенция срещу инсулт и инфаркт.

Имат отпускащ ефект върху нервната система, което ще се отрази цялостно върху нивото на стрес в организма.

Витамин D, който помага за усвояване на калция. Витамин D действа и като хормон, който помага да запазите ума и тялото в отлична кондиция. Без адекватни количества от него се стига до разстройства, застаряване, слаби кости, нервни проблеми и не на последно място ще страда щитовидната железа.

на горе