Как да поддържаме добро психично здраве

Как да поддържаме добро психично здраве
Психология

Как да поддържаме добро психично здраве

Всеки човек иска да има добро психично здраве. Повечето хора разбират значението на здравото тяло. Много хора обаче пренебрегват значението на психичното здраве. Доброто психично здраве може да направи живота по-приятен. То може също така да допринесе за по-добро физическо здраве и издръжливост. За да бъдете наистина здрави, трябва да се грижите както за тялото, така и за ума си.

Ето как да изградим добро психично здраве:

Изграждане на самочувствие:

Съсредоточете се върху силните си страни.

добро психично здраве
Как да поддържаме добро психично здраве снимка: pinterest

В трудни моменти се фокусирайте върху качествата, които могат да ви помогнат да се справите с предизвикателствата на живота.

Например, ако си мислите: „Не ми харесва да не знам какво ще се случи. Ами ако се случи нещо ужасно?“ В този случай можете да си припомните силните си страни. Може да си кажете: „Не ми харесва да не знам какво ще се случи, но знам, че в миналото съм преодолявал непредвидими събития. Вярвам в способността си да се справя с всичко, което ми се изпречи на пътя.“

Признаването на това, което цените в себе си, ще ви напомни за вашата стойност, което е от съществено значение за постигане на добро психично здраве. Оценяването на силните ви страни може да ви напомни колко сте способни и компетентни.

Полезно е да записвате мислите си за силните си страни или дори да започнете да си водите дневник. Ето някои полезни подкани, които да ви помогнат да започнете: Какво ви кара да се чувствате силни? Дали е нещо, което правите, или определена среда? Опишете какво чувствате в моменти на сила. Увереност? Гордост? Избройте 5 свои качества, които са силни страни. Кое от тях е най-важно? Защо?

Практикувайте самоутвърждаване.

добро психично здраве
Как да поддържаме добро психично здраве снимка: pinterest

Самоутвърждаването е упражнение, при което си напомняте за своята стойност, като казвате или записвате неща, които харесвате или на които се възхищавате в себе си. Рутинното признаване на качествата, които обичате в себе си, може да ви даде огромен тласък на самочувствието.

Кажете на глас какво харесвате в себе си пред огледалото. Всеки път, когато имате време, можете да направите това кратко упражнение. Многократното му извършване ще ви помогне да изградите самочувствие.

Пример за утвърждаване може да бъде: „Харесва ми какъв страхотен приятел съм и се гордея с това как се отнасям към приятелите си.“

Друг пример може да бъде: „Харесва ми, че косата ми е къдрава, защото е различна. Радвам се, че днес прегръщам косата си.“

Проучванията показват, че самоутвърждаването може също така да помогне за облекчаване на стреса и да насърчи творческото мислене в стресови ситуации. Също ще ви помогне да изградите добро психично здраве.

Справяне със стреса:

Практикувайте съзнателна медитация.

Внимателната медитация е медитация, която изисква да се съсредоточите върху настоящия момент. Практикуването на осъзната медитация поставя фокус върху това просто да бъдете и да не правите нищо друго в момента.

Можете да медитирате само по 30 минути на ден. Дори това количество води до благоприятни промени в поведението и мозъчната функция. Осъзнатостта намалява емоционалната реактивност, тревожността и депресията.

Започнете, като намерите тихо място, където няма да бъдете обезпокоявани. Седнете удобно и обърнете внимание на мислите си. Позволете на мислите да преминат през съзнанието ви, като идват и си отиват от съзнанието ви.

Съсредоточете цялото си внимание върху настоящия момент и обърнете внимание на дишането си. Обърнете внимание на това, което виждате, чувате и чувствате. Обърнете внимание къде в тялото си задържате напрежение. Потвърдете всички мисли, притеснения или емоции, които се появяват, и след това ги оставете да си отидат.

Ако умът ви започне да блуждае или да се занимава с притеснения, насочете вниманието си отново към дишането. Това ще ви помогне да имате добро психично здраве.

Упражнявайте тялото си.

добро психично здраве
Как да поддържаме добро психично здраве снимка: pinterest

Когато изпитвате стрес, мозъкът ви произвежда хормони, които казват на тялото да се подготви да реагира на заплаха. Сериозният стрес може да застраши психичното ви здраве и да предизвика и физически симптоми.Един добър начин за справяне със стреса е чрез физически упражнения.

Упражненията и физическата активност могат да донесат облекчение на напрегнатите мускули.

Упражненията също така карат тялото да освобождава ендорфини. Ендорфините са невротрансмитери, които ви карат да се чувствате добре и потискат реакцията на организма ви към стреса. Те също така спомагат за подобряване на настроението ви и ви помагат да се чувствате по-спокойни.

Опитайте различни дейности, за да откриете такава, която ви доставя удоволствие. Добри занимания са йога, ходене, танци и спортове, които помагат за раздвижване на сърцето.

Когато се чувствате стресирани, може да се изкушите да пропуснете упражненията, защото това е още едно нещо, което трябва да направите. Въпреки това ползите ще бъдат ясни в дългосрочен план. Това ще ви помогне да изградите добро психично здраве.

Хранете се добре.

добро психично здраве
Как да поддържаме добро психично здраве снимка: pinterest

Правилното хранене и хранителните навици също могат да помогнат за намаляване на стреса и създаване на добро психично здраве. По-специално, имайте предвид следните съвети:

Ограничете употребата на кофеин и алкохол. Прекалено много от тези вещества може да насърчи тревожността. Повече от една или две алкохолни напитки на ден могат да затруднят справянето със стреса.

Превърнете храненето в спокойно и релаксиращо преживяване. Не бързайте да се храните.

Не преяждайте. Избягвайте да използвате храната като средство за справяне със стреса.

Някои храни съдържат хранителни вещества, които помагат на тялото ви да се справи със стреса. Смята се, че конкретно авокадото, бананите, чаят, пълнозърнестите храни, мазната риба, морковите, ядките, киселото мляко и шоколадът помагат за справяне със стреса.

Всъщност все повече се увеличават връзките между физическите заболявания на някого и неговото психическо здраве, като мигрена, IBS, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Вашето физическо здраве и емоционално благополучие са свързани помежду си!

Управление на негативните емоции:

Отделете време за себе си.

добро психично здраве
Как да поддържаме добро психично здраве снимка: pinterest

Справянето със силните емоции може да е трудно, но то е част от живота. Способността да регулирате емоциите си и да успокоявате собствената си болка е съществена част от добро психично здраве. Част от това е да отделяте време всеки ден, за да правите неща, които ви карат да се чувствате добре.

Това, което ви кара да се чувствате добре, е различно за всеки човек. Вероятно вече имате дейности, които ви помагат да се справяте с емоциите.

Някои чудесни примери включват разговор с приятел, разходка, слушане на музика или друга успокояваща дейност като вана с мехурчета.

Упражнявайте самоосъзнаване.

добро психично здраве
Как да поддържаме добро психично здраве снимка: pinterest

Съобразявайте се със собствените си емоционални реакции на външни събития. Отделете време да помислите за реакциите си в трудни ситуации.

Вместо да реагирате незабавно на негативно събитие, опитайте се да се отстраните мислено за момент, за да отбележите емоционалната си реакция. Много хора смятат, че е полезно, например, да направят няколко дълбоки вдишвания или да преброят до десет, преди да реагират.

Помислете за това, което чувствате, без да осъждате. Това ви дава възможност да реагирате по начин, който не е импулсивен, а обмислен.

Осъзнаването на емоциите ви е особено полезно при общуването и взаимоотношенията. Това ще ви помогне да изградите добро психично здраве.

Поддържане на здравословни взаимоотношения

добро психично здраве
Как да поддържаме добро психично здраве снимка: pinterest

Разпознаване на характеристиките на здравословните взаимоотношения. Социалната подкрепа е важна в трудни моменти. Приятелите, семейството и колегите могат да предложат емоционална подкрепа и помощ при стресови житейски събития. Социалната подкрепа също така ви предлага място, където да се чувствате приети и сигурни.

Потърсете тези компоненти във взаимоотношенията си:

Доверие. Доверието е от съществено значение за изграждането на силна и здрава връзка. То дава възможност за уязвимост чрез интимно разкриване на най-истинската ни същност.

Уважение. Уважението във взаимоотношенията означава, че приемате мнението, нуждите и границите на другия човек. Уважението включва също така избягване на обидни коментари, назоваване и омаловажаване.

Изслушване. Изслушването е един от начините ясно да предадете на другия човек уважение и грижа. Практикувайте активно слушане, като оставяте достатъчно време на другия човек да говори. Обърнете внимание на това, което казва, както и на начина, по който го казва. Потърсете и други хора, които да правят същото.

Свобода. Свободата в една връзка означава, че предоставяте на другия човек време за себе си. Позволявате му също така да развива и други взаимоотношения в живота. Тя означава, че си позволявате взаимно да изразявате нуждите си без последствия.

Тези съвети ще ви помогнат да изградите добро психично здраве.

добро психично здраве
Как да поддържаме добро психично здраве снимка: pinterest

След като разберете какво е здравословна или нездравословна връзка, отделете малко време, за да разгледате социалния си кръг и хората в него. Помислете за това кои взаимоотношения са най-подкрепящи и кои може да са злоупотребяващи.

Ако в живота ви има отношения, които злоупотребяват, помислете дали да не се конфронтирате с хората, които злоупотребяват, за тяхното поведение. Може да се наложи да обмислите и отстраняването на тези хора от мрежата за подкрепа, особено ако те не са възприемчиви към притесненията ви. Тези хора вредят на психичното ви здраве.

По същата причина може да искате да прекарвате повече време с онези лица, които ви подкрепят най-много.

Въпреки че не всеки ден е добър, винаги има по нещо добро, което можете да откриете във всеки ден. Помислете за нещо – дори нещо дребно – за което сте благодарни всяка нощ преди да заспите.

Следвайте тези съвети ако искате да имате добро психично здраве.

Tagged , , ,
на горе