Движението е здраве – как да го включите неусетно в ежедневието си

Движението е здраве
Добра форма

Движението е здраве – как да го включите неусетно в ежедневието си

Качването в колата сутрин, шофирането до работа и после обратно до дома са познат модел за мнозина. За съжаление, именно тази практика води до физическо обездвижване и провокира появата на редица заболявания.

Лекарите препоръчват ходене около 10 000 стъпки дневно. Но повечето в повечето случаи се правят по-малко от 5000 стъпки, а на средностатистическият служител се падат около 1500.

Оказва се, че не е чак толкова трудно да се извървят 10 000 стъпки на ден – можете да използвате това време, за да помислите за важните неща и да вземете правилните решения.

Колкото повече стъпки, толкова по-добре за вашето здраве

Разходките предпазват от диабет, хипертония, депресия и дори деменция. Освен това ставите и мускулите укрепват ефективно, подобрява се издръжливостта и се стимулира сърдечно-съдовата система.

Така например, дори 15 минути упражнения на ден ще удължат живота ви с три години. Известно е, че 10 000 стъпки спестяват 500 калории, които иначе биха се превърнали в телесни мазнини.

Как да започнем да ходим повече?

Оставете колата

За да направите нещо добро за себе си и околната среда – оставете колата си на паркинга. Ще ви е от голяма полза да се поразходите пеш.

Повече километри = повече стъпки

Може да пазарувате от по-далечен магазин – колкото повече метри до магазина, толкова повече стъпки ще извървите. А за голямото пазаруване през уикенда просто отидете два пъти. Едно, че няма да носите тежки чанти и второ, бързо ще си осигурите полезните 10 000 стъпки.

Изкачване на стълби без асансьор

Вместо да вземете асансьора, изкачете се пеша. Не само ще стимулирате кръвообращението, но и ще тонизирате цялото тяло. Ако обаче имате проблеми с коленете, не прекалявайте – изкачете се, примерно, само до третия етаж.

Излезте по-рано

Ако вашата месторабота е далеч и не можете напълно да изоставите автобуса, метрото или колата, това не е проблем. Просто слезте на няколко спирки по-рано и изминете останалата част от пътя пеша. Или паркирайте колата си на няколкостотин метра от работното място. Така ще можете да походите и да подишате чист въздух – чудесен начин да повишите сутрешната си енергия.

Разходка

Използвайте обедната почивка за да се разходите. Това ще бъде от полза и за очите, и гърба. И след работа не бързайте да лягате веднага на дивана – кратката вечерна разходка след хранене е изключително полезна. Може да вземете със себе си и партньора си, ще е още по-забавно.

Движение по време на домакинската работа

Това е съвсем просто, а вариантите са много. Изнасяйте боклука по-често, можете да танцувате, докато чистите и други подобни неща. Между другото, чистенето е по-забавно, ако сте надули до дупка любимата си музика. А танците от своя страна борят ефективно стреса и поддържат фигурата.

Важното е да не се поддавате на мързела и да не забравяте за ползите от движението.

Tagged ,
на горе