10 съвета как да намерите своята вътрешна сила

10 съвета как да намерите своята вътрешна сила
Психология

10 съвета как да намерите своята вътрешна сила

Всеки човек има своя вътрешна сила. Знаем със сигурност, че животът се състои от възходи и падения. В една минута се наслаждавате на момент на спокойствие и тишина, а в следващата се оказвате изправени пред предизвикателна ситуация, за която не сте били напълно готови.

Така се развива животът за много от нас и не можем да направим много, за да контролираме неконтролируемото. И така, единствената останала възможност е да открием вътрешната сила, от която се нуждаем, за да развием устойчивост в лицето на трудностите и да постигнем личен растеж.

За някои „вътрешна сила“ може да звучи като едно от онези ню-ейдж понятия, които не можете да дефинирате съвсем строго. Това е нещо, за което изглежда всеки знае малко, но никой не може да предложи пълно и обединяващо обяснение.

Някои свързват вътрешната сила с духовното откритие, докато други вярват, че става въпрос най-вече за мотивация и вътрешен стремеж.

Но ако възприемем по-„осезаем“ подход, вътрешната сила се отнася до набор от таланти и умения, които ви позволяват да оцелеете и да процъфтявате във вашата среда. Той също така включва определен начин на мислене, който ви кара да преследвате растеж, иновации и високи постижения.

За да развиете вътрешна сила, първо трябва да отделите време, за да опознаете себе си по-добре; да разберете вашите стремежи, ценности, ограничения и лични цели. В известен смисъл изграждането на вътрешна сила е пътуване на себеоткриване и самоизрастване; път към една по-добра версия на себе си.

Но как точно можем да изградим вътрешна сила?

10 прости практики, които ще ви помогнат да изградите вътрешна сила:

1. Практикувайте самосъзнание

вътрешна сила
10 съвета как да намерите своята вътрешна сила

Самосъзнанието представлява първата стъпка в изграждането на вътрешна сила. Като отделите време да откриете своите таланти, умения, слабости, ограничения и стремежи, вие ще придобиете по-добро разбиране за себе си. Това от своя страна ще ви помогне да инвестирате в дейности, които използват добре вашите таланти и възможности за учене, които изострят набора от умения.

Знаете ли кои са вашите силни страни? Какво ще кажете за вашите слабости? Какви са границите, които ви пречат да постигнете това, което желаете най-много?

Погледнете дълбоко в себе си и намерете собствените си отговори на тези въпроси.

2. Слушайте тялото си

вътрешна сила
10 съвета как да намерите своята вътрешна сила

Има моменти, когато тялото ви съобщава това, което умът ви не може. Когато сме подложени на силен стрес или преминаваме през труден период, много от нас са склонни да пренебрегват психологическите признаци, които могат да сочат към проблем, който се нуждае от незабавно отстраняване.

Знаете ли, че вашето тяло и ум споделят тясна връзка? С други думи, това, което се случва в главата ви, отеква в цялото ви тяло и обратно.

Всеки път, когато се чувствате зле, отделете малко време, за да се вслушате в тялото си. Може би това неприятно усещане в тялото ви не е от физическо, а от психологическо естество. Може би причината, поради която не можете да спите, е вътрешен конфликт, който моли за разрешение.

Ако искате да изградите вътрешна сила, обърнете внимание на това, което вашият ум съобщава чрез телесни усещания.

3. Открийте своите таланти

вътрешна сила
10 съвета как да намерите своята вътрешна сила

Кое е единственото нещо, в което вярваш, че си добър? Нещо, което обичате да правите; нещо, което генерира вълнуващи резултати. За разлика от уменията, талантите включват вроден, биологичен компонент. Все пак трябва да ги усъвършенствате, като се занимавате с дейности, които ви позволяват да упражнявате талантите си.

Най-добрият начин да откриете своите таланти е като си припомните детските години. Кои бяха нещата, които обичахте да правите? Как прекарвахте дните си като дете? В кои дейности се представихте най-добре? И най-важното, има ли начин да използвате добре тези таланти и да подобрите качеството на текущия си живот? Така ще откриете и своята вътрешна сила.

4. Инвестирайте в уменията си

вътрешна сила
10 съвета как да намерите своята вътрешна сила

Освен талантите, с които сте (отчасти) родени, ще трябва да инвестирате и във вашите способности. Изграждането на вътрешна сила е както инвестиране в личен растеж, така и самоизследване и себеоткриване.

Най-общо казано, умението се отнася до способността ви да правите нещо добре или над средното ниво. Става въпрос за стремеж към постигане на отлични резултати в дадена област на експертиза и стремеж към страхотни резултати.

Когато става въпрос за изграждане на вътрешна сила, ще ви трябват както лични, така и професионални умения, като се има предвид, че вътрешната сила влияе върху работата ви толкова, колкото и върху личния ви живот.

В крайна сметка всичко се свежда до изследване на вашия набор от умения и намиране на начини да ги подобрите.

5. Прекарвайте време с хора с подобно мислене

вътрешна сила
10 съвета как да намерите своята вътрешна сила

Както споменахме преди, вътрешна сила изисква мислене, ориентирано към растежа, което ви помага да култивирате иновации и високи постижения. И какъв по-добър начин да подхранвате този вид манталитет, ако не като прекарвате време с хора с подобно мислене?

Ако искате да изградите вътрешна сила, трябва да излизате с хора, които ви ценят за това, което сте, но също така ви „тласкат“ да преодолеете самоналожените ограничения и да се преоткривате постоянно.

Хората, с които можете да споделяте идеи и ценна обратна връзка, са тези, които ще ви подкрепят в предизвикателния процес на изграждане на вътрешна сила.

6. Отворете се за нови преживявания

вътрешна сила
10 съвета как да намерите своята вътрешна сила

Тъй като вътрешна сила включва умствена устойчивост и гъвкавост, може би е време да упражните тези ценни качества. И най-добрият начин да направите това е като се включите в нови дейности и си дадете свободата да експериментирате и да се учите от разнообразието.

Помислете за нещо, което никога не сте правили преди, но с което експериментирате; нещо, което е вълнуващо, вдъхновяващо и проницателно.

В началото може да се почувствате малко неудобно, но имайте предвид, че новите преживявания изграждат устойчивост и креативност – два ключови аспекта на вътрешната сила.

7. Бъдете търпеливи

вътрешна сила
10 съвета как да намерите своята вътрешна сила

Един от най-важните аспекти, които трябва да имате предвид, когато изграждате вашата вътрешна сила, е търпението. Растежът не се случва за една нощ; трябва да инвестирате в тази цел ежедневно и да се възползвате от всяка възможност за учене, която животът предлага по пътя ви.

Може да не почувствате положителните ефекти днес или утре, но бъдете сигурни, знаейки, че докато се придържате към този път, добрите неща непременно ще се случат.

Изграждането на вашата вътрешна сила е може би най-умната инвестиция, която можете да направите.

8.Поставете себе си на първо място.

вътрешна сила
10 съвета как да намерите своята вътрешна сила

Не съществува баланс между работата и личния живот. Превръщането на благосъстоянието ви в основен приоритет ще ви помогне да намерите потока на живота, който можете да контролирате и поддържате. Това е като да напълните собствения си кладенец или да сложите собствената си кислородна маска, преди да се опитате да помогнете на някой друг.

Силата идва от знанието, че разполагате с оборудване и инструменти, за да се справите с предизвикателствата на живота.Дайте си време да изградите това оборудване и да се снабдите с инструментите, за да направлявате живота, който искате да водите. Егоцентризмът ви прави по-силен участник в постигането на собствените ви цели, което в крайна сметка осигурява положителен резултат за тези в сферата ви на влияние, които разчитат на вашата вътрешна сила за напредък.

9.Приемете това, което ви плаши.

вътрешна сила
10 съвета как да намерите своята вътрешна сила

Направете невъзможното. Това означава да докажеш, че можеш да се справиш с огромни предизвикателства, което ще ти донесе по-голяма увереност и вътрешна сила. Животът може да бъде постоянна борба между това, което не мислите, че можете да направите (и оставате в статуквото), и това, което абсолютно можете да направите (напредък).

Силата идва от това, че правите това, което сте смятали, че не можете да направите. Когато смените комфорта с предизвикателство, настъпва промяна и резултатът е по-добър и по-силен човек. Това е вълнуващо и незабравимо.

10.Не позволявайте на страха да влияе върху вземането на решения.

вътрешна сила
10 съвета как да намерите своята вътрешна сила

Тъжно е да виждаме как хората отхвърлят възможности поради страх, че не могат да се справят или че нещо може да се обърка. Разбираме необходимостта да обмисляме плюсовете и минусите на решенията си, но бъдете и самонаблюдателни.

Идентифицирате ли рисковете или просто се страхувате? Ако страхът ви възпрепятства от следващата стъпка/приключение/предизвикателство, значи му позволявате да ви победи. Той ви превръща в най-лошия ви враг, като проваля растежа и развитието ви.

Много хора осъзнават необходимостта от непрекъснато самоусъвършенстване. Често обаче акцентът се поставя върху външни фактори: физическа форма, придобиване на умения, които да ви направят по-силен лидер, или управленски умения.

Вътрешната сила е непоколебимата вътрешна сила, която подхранва решимостта ви да постигнете успех. Тя е същността на нашия характер и почтеност, които ни позволяват да вземаме мъдри решения, да допринасяме за другите и да поддържаме благосъстоянието си въпреки трудностите.

Пътуването към откриването на вътрешната сила е трансформиращ процес, който играе ключова роля за самоусъвършенстването и устойчивостта. Именно тази сила ни помага да се издигнем над препятствията, демонстрирайки непоколебима твърдост дори пред лицето на тежки изпитания.

В същността си тя е вътрешно присъщо качество, което ви позволява да се справяте с трудностите в живота с благодат и твърдост. Това е способността да устояваш на критика, неодобрение и осъждане, като същевременно оставаш верен на ценностите и убежденията си. Това е смелостта да останете сами, да вземате трудни решения и да поемате пълна отговорност за резултатите.

Тези стъпки ще ви помогнат да изградите вашата вътрешна сила.

Tagged , ,
на горе