Да засилим крепостта на имунитета
Добра форма

Да засилим крепостта на имунитета

Във времена на здравна пандемия мислим и как да увеличим защитните си сили. Може и да не знаете, но не само любовта на мъжа минава през стомаха, но много по-важно е, че и крепостта на имунитета минава през чревната система. Второто твърдение обаче е буквално.

Близо 90% от отговорните за имунната ни система микроорганизми – вируси, гъби и бактерии, са разположени в храносмилателната система и най-вече около дебелото черво. Именно там „добрите” бактерии унищожават вредните микроби и ни защитават от инфекции.

И в сезони като този, в който вирусите са около нас, е важно да подпомогнем дейността на тази важна армия от организма ни.

А ето и как:

С пресни плодове и зеленчуци

Препоръчителната дневна доза от Световната здравна организация е на ден да приемаме по 400 грама предни плодове и зеленчуци. Най -полезни са сезонните и тези, които растат по нашите земи.

Сега е времето да набавим хранителни вещества, витамини и микроелементи от кореноплодните – моркови, червено цвекло, алабаш, целина, ряпа, сладък картоф. Доверете се и на прясното зеле.

Ябълките, мушмулите, дюлите също са на ваша страна в момента.

Туршиите

Приготвените по класическа рецепта и широко популярни у нас туршии също пазят витамините си и имат благоприятен ефект върху засилване на имунитета през зимата.

Любимото на българина кисело зеле, заедно с подправки като хрян, лук и чесън, са богати на фитонциди, които унищожават патогенните микроорганизми, стимулират секрецията на стомашен сок, активират дейността на панкреаса и на черния дроб.

Белтъчини

Растителните и животински белтъчини са есенциални за здравия имунитет. Не трябва да пренебрегваме нито едните, нито другите. Затова намерете място в менюто си за месо, риба, яйца и млечни продукти, както и продукти от семейството на бобовите и зърнените храни. Хапвайте и сурови ядки.

Основната градивна единица на човешкото тяло са белтъчините, което само по себе си говори, че трябва ежедневно да си ги набавяме. Има много спорове за това дали животинските или растителните белтъчини са по-полезни. Но вие заложете на достатъчно количество и от двата вида. Разнообразната храна е най-полезна.

Движение

И за да пазим вирусите далеч от нас – движете се. Намерете начин да спортувате поне три пъти седмично. Разходката в близкия парк може да замени сутрешната гимнастика в някои от дните. А тези, които си падат по по-сериозните натоварвания, има голям избор дори в студените месеци – бягането е за всеки сезон, фитнесите са отворени, може да намерите и много безплатни групови занимания онлайн. Намерете своето и се движете.

на горе