Връзка на работното място - струва ли си рискът
Любов и партньорство

Връзка на работното място – струва ли си рискът

Понякога за мнозина е трудно да намерят подходящ партньор. Забързаното ежедневие им отнема възможността да излизат и да се запознават с други хора, което значително ограничава социалните им контакти. Дали поради тази причина или просто, защото са привлечени от свой колега, някои от тях поемат риска да започнат връзка именно с човек, с когото споделят едно работно място. Това е мястото, където те прекарват по-голямата част от деня си и е напълно възможно да срещнат някого, с когото имат сходни теми на разговор, интереси и това да ги впечатли. Някои фирми не толерират подобни отношения и категорично забраняват това, но въпреки тези мерки, хората намират начин да бъдат заедно. Има обаче и няколко сериозни недостатъци и рискове да излизате с колега. Преди да се впуснете в подобна авантюра, помислете добре за всички последствия, които могат да ви сполетят. Ето какво трябва да знаете:

Всеки ще разбере. Как ще се почувстват вашите колеги, когато разберат, че се срещате с някой от офиса или може би дори с шефа? Въпреки че може да се опитате да запазите в тайна служебната романтика, това няма да остане скрито дълго време. Хората обичат да говорят с колегите и приятелите си за любовния си живот, така че ако той се изпусне и спомене нещо за афера между двамата или случайно някой ви види усамотени, слуховете ще се появят. След като започне връзката, не можете да действате импулсивно, защото публичните прояви на привързаност на работното място правят всичко много неудобно. Да ви хванат да се целувате в офиса е бърз начин да загубите уважението на вашите колеги или още по-лошо – ще загубите уважението на ръководството.

Когато обичаш някого, искаш да го покажеш. От друга страна запазването на връзката скрита не е емоционално здравословно и за двамата партньори. Игнориране на вашата любов и обич през деня може да се окаже много трудно и стресиращо. Вярно е, че щастието обича тишината, както са казали хората и в самото начало, може и да издържите да не казвате, но в някакъв момент няма да може да криете отношенията си.

Може да ви се наложи да се конкурирате в работата. Замисляли ли сте се какво ще се случи, ако се окажете в професионално съперничество за бонус? Естествено е мъжете и жените да се състезават на работа, но искате ли да се състезавате с вашия любим? Как ще се почувствате, ако новата ви любов бъде повишена, а вие не? Ще ви се празнува ли след работа? Много е трудно да изключите всичко това в края на работния ден. Здравословните отношения се основават на любов и уважение, а не на нездравословна конкуренция.

Увреждане на вашата репутация. Потенциалният служебен романс винаги ще подхрани слуховете сред колегите ви. Ако се замислите, вие също вероятно сте чували такива. Не забравяйте, че в офис обстановката възприятието е реалност. Дори да нямате връзка, финият флирт на работното място ще бъде достатъчен, за да започнат слуховете. Ако получите повишение, вашите колеги може да помислят, че е така, защото например спите с шефа и така ще загубите уважението им. В една здравословна романтична връзка трябва да можете да споделяте всичките си лични и професионални успехи с колегите си и новия си партньор. Личният ви живот трябва да подобри вашето щастие, а не да повлияе негативно на кариерата ви.

Загубен статус. Замислете се също какво ще се случи, ако връзката ви приключи и ще коства ли това повишението на единия от вас? Никой не започва връзка с мисли за грозна раздяла, но това може да се случи. Ако в крайна сметка не сте приключили отношенията си по мирен начин, може да ви е трудно да избегнете голяма конфронтация на работното място. Дори да не възнамерявате да нараните другия човек, раздялата е трудна, особено в офиса. В идеалния случай, когато претърпите раздяла, единственият ефект върху кариерата ви е, че ще имате повече свободно време за извънреден труд – което в крайна сметка може да ви донесе повишение. Не забравяйте обаче, че ще ви се налага всеки ден да виждате бившия си, а дори и може да работите по общи проекти, което може да се окаже сложна задача, ако не сте запазили добрия тон помежду си.

Загуба на работата си. Ако връзката ви на работното място завърши зле, ситуацията може да стане твърде неприятна. Възможно е вие да искате да напуснете работата си или, ако сблъсъците се случват редовно, може дори да бъдете помолени да напуснете от началника си. Заслужава ли тази връзка да струва работата ви? Много хора прекарват толкова много време в офиса, че нямат време да търсят романтика извън работата си. Но това, че се случва често, не означава, че е най-добрият избор за вас лично или в професионален план. Затова преди да започнете подобен тип връзка, запитайте се дали човекът, от когото се интересувате, наистина си струва да напуснете работата си. Ако не, поддържайте работните си и приятелски отношения, както е било досега.

Tagged , , , , , , , ,
на горе