Вредни храни за сърцето
Добра форма

Вредни храни за сърцето

Човек е това, което яде, са казали отдавна хората. Правилното хранене има важна роля за здравето, затова е важно да знаем какви свойства имат различните ястия. Ето някои храни, които са вредни за сърцето и трябва да се стремим да избягваме.

Хотдог

Хотдозите и колбасите могат да бъдат с високо съдържание на наситени мазнини. Дори вариантите с ниско съдържание на мазнини обикновено са пълни със сол. Важно е да наблюдавате приема на натрий, тъй като по-голямото количество натрий в храната често води до по-високо кръвно налягане .

Кетчуп

Кетчупът също е с много високо съдържание на натрий. Само две супени лъжици съдържат 320 милиграма – 14 процента от препоръчаната от специалисти дневна граница от 2300 милиграма. Освен това само една супена лъжица съдържа четири грама захар.

Пържени храни

Повече пържена храна – повече проблеми. Участниците в проучване, консумирали по-големи количества пържена храна, са имали по-висок риск от смърт от коронарна артериална болест, показват резултатите. За мнозина е трудно да се откажат от любимите им пържени картофки, но високите нива на консумацията им са свързани с повишен риск, както от хипертония, така и от диабет тип 2.

Плодови смутита

Какво може да изглежда по-здравословно от плодово смути, вероятно ще попитате. Проблемът при тях е, че често те съдържат прекалено количество захар. Освен това, като правите плодовете на сок, вместо да ги ядете цели, губите основните фибри, които биха могли да помогнат за нормализиране на повишените липиди в кръвта – ключов рисков фактор за сърдечни заболявания.

Енергийни десерти

В магазините има толкова много енергийни десети, които всъщност представляват бонбони, предлагани на пазара като здравословни. Изберете мюсли или енергийни блокчета, които съдържат по-малко от пет грама захар на порция , съветват специалистите.

Плодово кисело мляко

Плодовите кисели млека могат да съдържат повече от шест чаени лъжички захар на порция. По-добрият избор е да си купите обикновено кисело мляко и да го смесите със собствените си пресни или замразени неподсладени плодове“,

Маргарин

Маслото не е толкова вредно, като е открита много малка връзка между консумацията му и сърдечните заболявания. От друга страна маргаринът е пълен с добавки и наситени мазнини и е по-добре да го избягвате.

Червено месо

Доказано е, че консумацията на червено месо увеличава сърдечно-съдовия риск. Стремете се да си набавяте повече растителни протеини, като консумирате боб и ядки например.

Бял хляб

В пълнозърнестите храни има фибри и повече витамини, докато в белия хляб обикновено липсват и двете. Тъй като въглехидратите идват без фибри, които да балансират нещата, те бързо повишават кръвната захар, което може да допринесе за развитието на диабет или сърдечни заболявания с течение на времето.

Tagged ,
на горе