За това, че сиренето и виното се съчетават прекрасно, знаят още от времето на Омир. Идеята обаче много допада на простолюдието, докато за хората от висшето общество са нужни столетия, за да усетят вкуса на тази благодат. Гастрономичната находка се сдобива с доверие едва през Средновековието, когато френският крал Луи XI веднъж спира по пътя, за да се освежи, и опитва сирене бри с хляб, масло и сухо червено вино. Оттогава до ден днешен съчетаването на вино и сирене си остава сред най-изисканите комбинации в кулинарното изкуство. Да направиш обаче правилния подбор на сирене към дадено вино (или обратното) не е лесно занимание. Сирената, също както вината, се различават и по произход, и по технология на производство, и по вкус, и по аромат. Изобилието от разновидности и на единия, и на другия продукт правят избора изключително труден.
Свежите сирена не се подлагат на зреене и въздействие на плесени, затова имат нежен вкус и аромат, който е най-близо до изходния продукт – млякото. Например най-популярното свежо козе сирене, притежаващо характерен аромат и нежна текстура, е в класическа двойка с елегантния Совиньон блан от бреговете на река Лоара. Също добра комбинация е и с леките, произведени по класически методи пенливи вина-френско шампанско, италианско франчакорта, по-отлежалите версии на испанското кава.
Сирената от краве мляко с бяла коричка (плесен) като бри и камембер добре се съчетават с богати, структурирани вина (напр. Шенен блан, Вувре), както и с бели бургундски вина. От червените е по-добре да избирате по-леките и елегантни видове като Крю божоле и Пино ноар.
Меките сирена с измита коричка като френските мюнстер и епуас и немското лимбургер, имат жълто-оранжева повърхност, пикантен вкус и нежна кремообразна текстура. Към тях най-подхождат бели плодови вина с наситен аромат. Класическа комбинация за епуас са например бяло бургундско, елзаско Пино гри и др. Най-добрият избор за мюнстер пък елзаският Гевюрцтраминер.
Не е лесно да се съчетаят сирената със синя плесен с вино. За солено-пикантния им вкус най-подходящи са полусладките и сладките вина. Класическата комбинация за рокфор и подобни нему видове е със Сотерн, но уместни са и други сладки вина от Бордо. Добър избор са и силните вина Портвайн и Херес, немският и австрийският сладък Ризлинг.
За съжаление, пушените сирена трудно се съчетават с вино. Един от малкото варианти в случая е ароматното бяло Гевюрцтраминер.