7 хормона, които трябва да регулирате, ако искате да отслабнете

7 хормона, които трябва да регулирате, ако искате да отслабнете
Добра форма

7 хормона, които трябва да регулирате, ако искате да отслабнете

Ако се опитвате да свалите килограми, но резултатите не са особено обнадеждаващи или пък изобщо липсват, причината може да се крие и в хормоните. Както е известно, храната и физическата активност са ключовите фактори, които определят темпа на отслабването. Но не са единствените. Например, при наличие на хормонален дисбаланс, усилията ви могат да останат напразни.

Нека видим кои хормони са свързани с теглото и следва да се нормализират, за да имате успех във ваенето на красива фигура.

Естроген

Прекомерните му нива в организма могат да изиграят разрушителна роля и да причинят проблеми с паметта, повишена емоционалност, натрупване на мазнини по бедрата, чести главоболия, косопад, постоянно безпокойство и лош сън. Ако забележите тези симптоми, е добре да посетите лекар.
За да нормализирате нивото на есторген, добавете повече фибри към вашата диета, например – ленено семе, ябълки, круши, овесени ядки. Месото също е важно, но не го консумирайте в големи количества. Хубаво е също така да ограничите приема на въглехидратите или да заложите на бавно разграждащи се.

Невропептид Y

Невропептидът Y причинява неконтролиран апетит, води до повишени мастни натрупвания по седалището, ханша и кръста, провокира поява на стрии, раздразнителност, високо кръвно налягане, чести главоболия. Важно е да премахнете храните, съдържащи захар, от вашата диета, тъй като те допринасят за многократното увеличаване на невропептида Y.

Серотонин

Серотонинът е хормонът на щастието. Недостигът му може да причини постоянен глад, нелогични промени в настроението, честа умора, депресия, летаргия, както и желание да се яде през нощта – точно когато е най-вредно. Можете да повишите нивата на серотонин, като включите в менюто си яйца,повече ядки, ананаси и зеленчуци. Правете и леки упражнения.

Грелин

Грелинът е хормон на глада. Повишеното му ниво причинява силен апетит и понеже отговаря за разпределението на мастната тъкан, мазнините се натрупват с бясна скорост. Как да понижим нивото му? Като заложим на повече плодове, семена, зеленчуци, зърнени храни. Сънят също е важен – постарайте се да спите поне 8 часа на ден.

Адреналин

Хормонът адреналин е важен за контролиране на редица метаболитни процеси. Когато е повишен повече от обичайното, може да предизвика глад за вредни храни. Ако пък нивата му са понижени, това бави метаболизма ви и затруднява изгарянето на мазнини. За да го регулирате, намалете консумацията на бял хляб и бързи въглехидрати, царевица, ориз. Спортувайте повече.

Глюкагон

Намалените нива на глюкагон повишават стреса. Хормонът е отговорен за намаляването на апетита и разграждането на мазнините. Отслабването е много по-трудно, ако тялото ви изпитва дефицит. Наложете си правилото да се храните по едно и също време, обърнете по-голямо внимание на растителните храни и се движете повече.

Тестостерон

Дефицитът на тестостерон намалява мускулната маса. Когато се храним неправилно и не тренираме достатъчно, телата ни разграждат мускулите, вместо мазнините. Недостигът на тестостерон повишава нивото на холестерол и триглицериди в кръвта. Нужно е също да се движите повече. Правете и силови упражнения – поне 3-4 пъти седмично.

на горе