7 признака, че мразите себе си без да го осъзнавате

признаци че мразите себе си
Психология

7 признака, че мразите себе си без да го осъзнавате

Несигурността и недоверието към другите може да доведе до там, че човек несъзнателно да започне да мрази себе си. Много е важно да разпознаете опасните симптоми навреме и да им се противопоставите, в противен случай подобно поведение може напълно да разруши живота ви.

Как да разберете дали се мразите? Ето някои основни признаци.

Често използвате самоунищожителен хумор

Защо да се шегувате с нещо позитивно, когато можете да се насладите на подигравката на това, което мразите – себе си?  Този вид авто саботаж донякъде е полезен, тъй като поне за малко е в състояние да облекчи вътрешното напрежение. Но от друга страна затвърждава мислите в посока вашата незначителност и неспособност.

Скептични сте към себе си

Не можете да усетите дали комплиментите, които получавате са истински или подигравка. Затова и не обичате да получавате. Ако не мразехте себе си, щяхте да сте наясно с положителните си качества и нямаше да се съмнявате нито за миг.

Не обичате нови запознанства

И не защото не разполагате време. Изобщо не сте сигурни дали другите наистина се интересуват от личността ви или се срещат с вас единствено от съжаление. С такова поведение рискувате тези, които в действителност изпитват симпатия, съчувстват ви и могат да ви помогнат, да не успеят да ви опознаят добре.

Да, по-лесно е да не рискувате да се впускате в нови връзки, а да стоите на безопасно място в обичайния си, изпълнен със самоотвращение живот.

Украсявате живота си в социалните медии

Публикувате обработени снимки в социалните мрежи и не забравяте да говорите за всички „яки“ неща, които вършите. И всичко това, за да се чувствате значими, а не нещастни и самотни. Истината е, че вашият „мизерен живот“ вероятно не е толкова лош, колкото си мислите.

Постоянно се чувствате отхвърлени

Ако постоянно се тревожите за това какво мислят другите за вас и че не сте достойни да ви обичат и уважават, вие определено не кипите от любов към себе си. Вероятно си въобразявате, че другите ви се надсмиват или откровено не ви харесват. Но няма как да знаете със сигурност как е. Предположенията ви са основани единствено на факта, че вие просто не обичате себе си.

Опитвате се да се мразите заради някого, когото обичате

Това е изключително порочна практика, която вреди на всяка връзка. На първо място, трябва да се научите да обичате себе си. Да живееш сред омраза, включително и към самия себе си е равносилно на смърт, гласи една поговорка.

Питате се изобщо как може някой да ви обича

Чудите се как някой може да ви обича. Изключително вредна практика, водеща респективно до постоянното съмнение относно искреността на чувствата на другите.

Откривате ли поне един от тези признаци? То тогава помислете, дали всичките ви неприятности не идват просто от факта, че сте успели да намразите самите себе си.

Спрете да се сравнявате с други хора и да понижавате умишлено самочувствието си.

Приемете себе си такива, каквито сте. Изгонете всички гореописани мисли и пуснете позитивната енергия да тече през вас. Защото, както са казали мъдрите хора, най-голямата битка водим винаги със самите себе си.

Tagged , ,
на горе