5 начина, по които мълчанието се отразява на връзката

5 начина, по които мълчанието се отразява на връзката
Любов и партньорство Психология

5 начина, по които мълчанието се отразява на връзката

Има много начини, по които мълчанието се отразява на връзката. То може да доведе до неразрешени проблеми, отчуждение и токсични взаимоотношения. Ето защо е много важно да знаем последиците от него, за да можем да се справим.

5 начина, по които мълчанието се отразява на връзката

infomax-logo-50-15-HW Иво Сиромахов: Ето ги законите на плажа

infomax-logo-50-15-HW Кошмар! Изкуственият интелект вече може да чете мислите на човека

Представяме ви 5 начина, по които мълчанието се отразява на връзката:

Прекъсване на комуникацията

Липсата на комуникация възпрепятства здравословния диалог и разрешаването на проблемите с помощта на ефективни комуникационни умения, което води до трудна ситуация на увеличаване на недоразуменията. Липсата на словесен обмен пречи на връзката. Това лишава партньорите от възможността да изразят чувствата си, да разберат гледната точка на другия и да намерят общ език.

на връзката

Емоционално разстройство

Подлагането на мълчаливо отношение в една връзка може да предизвика тревожност, депресия и чувство на отхвърляне или изоставяне. Емоционалната дистанция, създадена от мълчанието, може да накара получателя да се почувства маловажен и необичан, което се отразява на самочувствието и цялостното му благополучие. Това може да доведе и до разгорещени дискусии и физически сблъсъци.

Нарушаване на доверието

Многократното използване на мълчанието разрушава доверието между партньорите, като създава емоционална дистанция и обида. Получателят може да постави под съмнение ангажираността и надеждността на партньора си, както и бъдещето на връзката, защото започва се чуди дали може да разчита на любимия си в трудни моменти.

Взаимност

В някои случаи получателят на мълчаливото отношение може да прибегне до контрамълчание, което да задълбочи пропастта в общуването. Вместо да се обърне внимание на основния проблем, двамата партньори могат да се включат във вредния цикъл на мълчанието, което допълнително да задълбочи проблема и развитието на връзката им.

на връзката

Дългосрочни щети

Продължителното излагане на мълчаливо отношение може да увреди непоправимо основите на връзката, като затрудни възстановяването на доверието и емоционалната близост. Неразрешените конфликти и продължаващото емоционално страдание могат да доведат до постепенното влошаване на връзката.

Кога мълчанието не просто се отразява на връзката, но и на психичното ни здраве

Мълчанието може да бъде проява на по-широк модел на принудителен контрол във връзка, в която има злоупотреба. Хората могат да използват злоупотребата с мълчаливо отношение като форма на тормоз и форма на манипулация, стратегически, за да упражняват господство и да внушават страх на партньорите си, правейки ги податливи и подчинени. Мълчаливото отношение може да се превърне в злоупотреба в рамките на връзката когато се използва по следните начини:

Емоционална злоупотреба

Последователното използване на мълчаливо отношение за контрол, манипулиране или наказване на партньора представлява емоционално насилие. Умишленото причиняване на емоционална болка чрез мълчание е форма на злоупотреба и принудителен контрол, която може да има тежки и трайни последици за психическото и емоционалното състояние на получателя.

Въздействие върху самочувствието

Повтарящото се мълчаливо отношение и нарцисизмът могат да подкопаят самочувствието и самооценката на лицето, към което са насочени. Постоянното посрещане с мълчание може да накара получателя да крие чувството за случващото и да се вглъби в себе си, защото няма самочувствие да се справи с проблема.

на връзката

Изолиране и манипулиране

Мълчаливото отношение може да бъде част от по-широка стратегия за изолиране на партньора от мрежата му за подкрепа и за утвърждаване на господстващо положение. Като задържа комуникацията и емоционално дистанцира получателя, насилникът цели да създаде зависимост и да отслаби чувството за самостоятелност на партньора.

Ескалиращи модели

Ако мълчаливото отношение е придружено от други форми на злоупотреба, като например словесна злоупотреба, заплахи или физическо насилие, това може да е сигнал за злоупотреба във връзката, която изисква незабавна намеса. Комбинацията от различни тактики на злоупотреба засилва вредата, нанесена на жертвата.

Никой не е застраховат от токсични отношения във връзката. Затова е важно да ги разпознаете навреме и да ги прекратите. Ако не успеете сами, потърсете помощ, но не оставайте заложник на тези отношения за доброто на вашето психическо и физическо здраве. Вие се по-силна, отколкото предполагате.

Вижте още:

Изненадващо зрели неща, които да кажеш, като той скъса с теб

Четири неща, които всяка двойка трябва да направи поне веднъж

Как да преглътнете обидата и да простите на някой, който ви е наранил

Четирите зодии, които се стремят да превърнат света в по-добро място

Зодиите, които заплашват с раздяла, за да създадат драма във връзката

Зодиите, които лесно изпадат в паника

Жените от тези три зодии винаги опитват да помогнат на мъжете си финансово

Зодиите, които предварително слагат край на връзките, за да се предпазят

Зодиите, които искат да имат финансово надмощие над своя брат или сестра

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе