16 ЮЛИ ИМЕН ДЕН - Щастливите жени - HappyWoman.bg

16 ЮЛИ ИМЕН ДЕН

16 юли Св. мъченица Юлия
Празници

16 ЮЛИ ИМЕН ДЕН

На 16 юли имен ден празнуват всички, които носят имената и техните производни: Юлия, Юлияна, Юлиа, Юлиана, Юла, Юлка, Юлиян, Юлиан, Юли, Юлий.

Във вторият ден от Горещници, 16 юли, православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия девица, която била пленена и продадена на зъл човек. Но силата на вярата в Христово съзнание на непреклонното момиче била по-силна от всичко. Дори и от смъртта.

Защо e добре да рекламирате в онлайн списание www.happywoman.bg

15 ЮЛИ ИМЕН ДЕН

ДНЕВЕН ХОРОСКОП за 16 ЮЛИ 2022-събота

ГОРЕЩНИЦИ, почит към силата на огъня 

16 ЮЛИ Кой има ИМЕН ден

Удивителната история на Света мъченица Юлия.

Когато персите превзели известния град Картаген в Африка (около 625 г.), те взели в плен много от местното население. В плен попаднала и благословената Юлия, дъщерята на известен мъж. Тя била отведена в палестинска Сирия и продадена в робство на зъл и алчен търговец.

Това силно момиче не изгубило смисъл в Христовата вяра и често се молело и постело. Като станала девойка, тя пазела женската си чистота, живяла в строго въздържание и вярно служила на господаря си, изпълнявайки с благоразумие поверените й дела, които не били противни на Бога и нейния целомъдрен живот.

Господарят започнал да я принуждава да се отрече от Христа, но тя била готова да умре, отколкото да се отрече от вярата си или да загуби целомъдрието си.

Той видял, че тя прекарва свободното си в мир или в горещи молитви към Бога, или в четене на духовни книги. Тя изглеждала бледа, суха, изтощена от труд и въздържание.

Когато била 20-годишна собственикът й решил да отплава за Галия. Той взел със себе си вярната робиня Юлия. По пътят акостирали на Корсика.

Човек от тълпата се качил на кораба, където заварил Юлия да плаче. Той разбрал, че момичето е християнка. Веднага извикали собственикът й, като му наредили да принуди Юлия да извърши жертвоприношение.

Търговецът отвърнал, че тя по-скоро би умряла, отколкото да се отрече от вярата си.

Мъчителят заповядал да разкъсат дрехите й, да я съблекат и жестоко да я бият по цялото тяло. А мъченицата, докато я биели, провъзгласяла Христос. Тогава мъчителят заповядал да отрежат девическите й гърди, което тя стоически понесла. Накрая била разпната на кръст.

И в страданието си Св. Юлия девица добила образа на самия разпнат Исус!

Докато висяла на кръста, нейният господар се събудил и като видял гледката сърцето му се изпълнило с огромна мъка.

Когато святата й душа се освободила от тленното тяло, всички видели как снежнобял гълъб излетял от устата й и полетял към небето. Но Христос Господ не я изоставил, а заповядал на ангелите да я пазят, докато не погребат тленното й тяло.

Недалеч от остров Корсика има малък остров, който преди се е наричал Маргарита, а сега Горгона. Там имало манастир, където се явил Ангел Господен и съобщил на монасите всичко, което се случило със Света мъченица Юлия.

След като свалили тяло от кръста, те го качили на кораба и благополучно се върнали в своя манастир. Там тялото било положено.

На гроба на Св. мъченица Юлия започнали да стават чудеса, чудеса ставали и на мястото, където тя страдала.

След много години църквата в името на светата мъченица, построена на мястото на нейното страдание, западнала и частично рухнала. Тогава решили на друго място, по-просторно, но недалеч, да построят нова църква, по-голяма.

Когато всичко било готово, за да стартира строежът на храма, на следващата сутрин намерили целия материал на мястото, където била старата църква. Въпреки това, малко по-късно те отново преместили всичко на ново място, но материалите отново били върнати на старото място. Същата нощ пазачите видели една хубава девойка да слага на каруца, теглена от двойка необикновени красиви волове, всичко приготвено за строежа и да го връща на първоначалното му място. Те разбрали, че светицата иска храмът да бъде възстановен на предишното му място, и го направили според нейното желание.

След пренасянето на мощите на многострадалната Св. Юлия, жителите на Корсика идвали с вяра в църквата „Света Юлия“. Тук те идвали, за да се лекуват, да се помолят за здраве, да се зареждат с духовна сила и за още много неща – кой, от каквото се нуждаел.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
0 Shares
Tagged , , , , , , , , , , , , ,
на горе
Happy Woman Бюлетин
Вашият хороскоп, най новото от Happy Woman и актуални статии всяка седмица