Обичаи и традиции на Трифон Зарезан – 1 февруари, са свързани с почит към Свети Трифон. В българската фолклорна традиция двата празника се преплитат. По стар стил, народът празнува Трифоновден на 14 февруари, когато стопаните обредно „зарязват“ лозето. Този ден е много обичан от хората и се отбелязва с веселие, вино и празнична трапеза.
Трите дни 1, 2 и 3 февруари образуват празничен цикъл, наречен Трифунци, които са наречени Вълчи празници. На 2-ри февруари се отбелязва Сретение Господне, а на 3-ти февруари се почита Свети Симеон.
Ето какви са традиции и обичаи на Трифон Зарезан:
Празникът е посветен на лозите, защото се смята, че светецът Свети Трифон е лечител и покровител на лозарството и винарството, градинарството и кръчмарите.
Обичаи на Трифон Зарезан
Стопанката на къщата става рано и омесва обреден „трифонски“ хляб – погача, която украсява с лозов лист. Сготвя се кокошка, пълнена с ориз, булгур или зеле. Храната се приготвя и се дава на мъжете, които тръгват с нея към лозето под звуците на музика и песни.
Рано сутринта мъжете отиват на лозята, за да направят ритулано „зарязване“ на лозите. Със себе си носят вино, питка, кокошка. Бъклицата е пълна с най-хубавото вина, за да бъде хубаво гроздето и да има берекет.
Всеки стопанин разкопава около най-голямата лоза, полива три пъти около корена й с вино, а на четири места, които са посоките на света, слага хляб на корена от обредната пита, ръси пепел и накрая отрязва три пръчки от лозата. Наричанията са с думите:
„Колкото капки в бъклицата, толкова грозде на лозата“. От лозовите пръчки мъжът си свива венец, привързва го с червен конец и го поставя на калпака си. После се прекръства три пъти и произнася благословия: „Нека е хаирлия тази година! От лоза по шиник грозде да берем, от кютюк по бакър вино да налеем и през праговете да прелее!“
След това всички се събират на обща трапеза и опитват храната, там където се намират на лозето. После избират Цар на лозята, който е заможен мъж и добър лозар. Правят му венец от лозови пръчки, качват го на кола (в някои села сяда върху ръцете на двама мъже) и го водят до вкъщи, където веселието продължава.
Това е изцяло мъжки празник, на този ден строго разграничени са ритуалите при мъжете и жените. Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Вари се и пиле или кокошка и се приготвя с булгур или ориз, а в бъклица се налива от най-хубавото вино. В нова вълнена торба стопанинът на къщата слага питата, кокошката, бъклицата вино и тръгва към лозето, за да го подреже. Жената изпраща мъжа най-много до края на селото.
На лозята отиват само мъжете лозари, които изпълняват обичая зарязване.
Всеки мъж зарязва в своето лозе по няколко кютука („гижи“, „главини“), а от всеки кютук или всички пръчки, или по 2-3 броя. Мъжът се прекръства, полива вино около кютука, зарязва с косера и пак полива, като благославя. На места ръсят със светена вода от трифонденския водосвет.
След като всеки стопанин е зарязал своето лозе, всички се събират на обща трапеза.
На земята, върху дълги пешкири, се нарежда храната. Освен пълнената кокошка с някакво жито или кисело зеле, както и пита под формата на плитка или украсена с фигури като грозде, на трапезата се слага печена луканка, омлет, тутманик, печени орехи и задължително – вино.
По средата се слага голяма китка от босилек, в която са втъкнати три лозови пръчки. Най-старият и уважаван лозар взима китката и казва: „Който е честит, нека да поеме китката и бъде цар!“ Избира се цар на лозята, обикновено имотен човек и главата му се окичва с венец от лозови пръчки, а раменете му са с друг венец.
Царят е теглен в колесаря от лозарите, на фона на гайдарски звуци, тъпан, гъдулки, след което се отправят към града или селото. Там спират пред всяка къща, където домакинята изнася в бял котел вино, първо дава на царя да пие, след това черпи цялата свита.
Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“. Царят отговаря на благословията с „Амин“. Когато стигне до дома си, царят се преоблича с нови дрехи, но остава окичен с венците и сяда на дълга трапеза, за да посрещне хората от цяло село.
Хорото има ключов характер при празника. Хоро играят мъжете на лозето със забучени в пояса или свити на венец лозови пръчки. Хоро се играе на общата трапеза на лозята, хора и ръченици се играят по пътя от лозята до селото. Накрая в средата на селото, на мегдана, се играе т. нар. Зарезанско или Трифонско хоро.
Вярва се, че на този ден никой не трябва да се прибере трезвен, защото това не е добра поличба.
Вечерта пък се гадаело по въглените в огнището каква ще е годината.
Гадания и поличби
Както на всички традиционни празници, и на Трифон Зарезан се прави гадание за реколтата и времето. Ако на празника вали сняг на парцали, пролетта ще е дъждовна, пчелите ще се роят и годината ще е плодородна.
Вярва се, че какъвто човек срещнеш най-напред на улицата – такъв късмет ще имаш.
Вечерта преди празника, са гадае по въглените в огнището, каква ще е годината.
Същата вечер задължителни се почистват комините, за да не пада реса на лозята.
Ако дадеш пари назаем на този ден – цяла година ще даваш. Ако вземеш пари – цяла година ще вземаш.
Жените не бива да пипат остри предмети, за да не нападат вълците животните. Не трябва и да шият.
Вярва се, че на този ден никой не трябва да се прибере трезвен, защото това не е добра поличба.
Трапеза
Какво да сложим на трапезата на Трифон Зарезан?
Най-важният елемент на трапезата е обредната пита. Друго основно ястие по народен обичай е пълнена кокошка.
Освен питка и кокошка на Трифоновден можете да сложите ядки, сушени плодове, лешници, фъстъци, орехи. Интересено е, че може да захаросате ядките. Преди да ги изпечете, прибавете малко захар и печете в умерена фурна. Може да подсладите сушените плодове с пудра захар и ром.
Виното е задължително за този празник. Препоръчва се червено вино за зимните дни. Добре е да го извадите малко преди да дойдат гостите, за да е със стайна температура.
Виното се комбинира с основното ястие, но може да се консумира и с десерта. Почерпете гостите с най-хубавото вино – това, което прави синджир отгоре в чашата, когато наливате. Смята се, че каквото вино сложите на Трифон Зарезан, такова грозде ще родят лозниците.
Содена питка
Продукти:
2 чаши 1/2 брашно
1 лъжичка сол
1 лъжичка сода за хляб
1 чаша хладка вода
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Първо
Погасете содата в оцета. Пресейте башното и направете кладенче. В него сложете сол и олио и бавно добавете 1 чаша хладка вода за замесване на тестото.
Второ
Замесете меко тесто, оваляйте в брашно и го оставете да почива 15 минути. В намазана с олио тавичка оформете питка, като оставите малко парче тесто за украса. С вилица набодете цялата питка, за да не се напука.
Трето
От парченцето тесто направете фигурки с традиционни мотиви, които да поставите върху питката – грозд, слънце, кръст, класове, клонче, птиче, цвете. Намажете с олио и печете на 180 C за 35 минути. Като я извадите от фурната, напръскайте с вода и завийте с кърпа, за да омекне.
Пълнена кокошка със зеле и булгур
Продукти:
1 бр кокошка
1 кг зеле
210 гр булгур
120 мл олио
15 гр червен пипер
джоджен
сол
Начин на приготвяне:
Първо
Почистете, измийте и посолете 1 бр кокошка. Запазете дреболиите.
Второ
Нарежете зелето и го задушете в малко олио, дреболиите и булгура. Добавете червен пипер и пресен джоджен на ситно.
Трето
Залейте сместа с топла вода и оставете да ври около 15 минути, за да омекне напълно зелето. Вземете от готовата плънка и напълнете кокошката с нея, като после я зашиете.
Четвърто
Плънката, която остава се слага в глинен съд, върху нея се слага кокошката, налива се 1 малка чашка вода и 1 малка чашка зелев сок, захлупва се с капака и се пече около 90 минути на 200 C.
В някои краища на България Трифон Зарезан се смята за начало на пролетната работа и стопаните закичват животните със здравец и прекаждат с тамян.
На някои места има обичай хората да заплашват дърветата, че ще ги секат, за да са плодородни.
На този ден се гадае каква ще бъде реколтата, ако има сняг, ще бъде богата.
В основата на Трифоновден е залегнало езическото почитане на старите богове Сабазий, Дионисий, Бакхус.Този ден от календара е преходен и е на границата между зимата и пролетта. Той се сързва с гадаене, карнавални игри, събуждането на природата, природните богове, които умират и отново възкръсват.
Трите дни след 1 февруари се свързват с православната традиция. Вярва се, че Божията Майка е покровителка на майчинството и се правят много магически действия за бездетните жени.
И днес народът почита Трифон Зарезан, спазва обредността, тачи традиции и обичаи. На този ден се празнува денят на виното, лозята и лозарството.
На Трифоновден се правят и гадания за характера на времето и за реколтата. Вярва се, че ако на първи февруари вали сняг на парцали, то и пролетта ще е дъждовна, пчелите ще се орят и годината ще е плодородна.
Кой празнува имен ден днес?
Имен ден празнуват всички с имена Трифон, Лозан и производни: Трифонка, Лозана, Лозина, Секул, Тричко, Радко, Рачо, Гроздан, Веселин.
Ето няколко Силни молитви към Свети Трифон
Молитва към Свети Трифон за помощ и закрила
О, свети и праведни Трифоне, чудотворче и застъпниче пред Господа!
С вяра и упование прибягвам към твоята свята помощ, защото знам, че Бог те е дарил с благодат да лекуваш болните, да прогонваш злото и да закриляш верните.
Моли Господа, Всемогъщия и Милосърдния, да прости греховете ни, да ни избави от беди, болести и врагове, видими и невидими. Изпълни сърцата ни с мир, любов и вяра, за да вървим по праведния път.
О, славни Свети Трифоне, закрилник на земеделците и лозарите, благослови труда на ръцете ни, та да носи добри плодове! Запази нивите, лозята и градините ни от всякакви злини – суша, градушки, бури и вредители.
Не допускай зло да ни връхлети, но ни помагай да живеем с упование в Божията милост и благост. О, свети Трифоне, усърдно те молим, бъди наш ходатай пред престола на Всевишния и ни дарявай със здраве, мир и благополучие.
Амин.
Молитва към Свети Трифон за изцеление
О, преславни свети Трифоне, Божи угодниче и чудотворче!
Ти, който си получил благодат от Бога да лекуваш недъзите на човеците и да прогонваш бесовете, прибягвам към твоята свята помощ.
Изправи ме (или: „изправи [името на болния]“) от болестта, която ме е сполетяла, и ме укрепи с Божията сила. Моли Господа, нашия милосърден Лекар, да прости греховете ми и да изпрати Неговото изцеление върху мене, защото Той е единственият Истинен Целител на душата и тялото.
С вяра и надежда в твоето застъпничество, моля те, свети Трифоне, изгони всяка болест и страдание от мене, дари ми здраве и крепкост, за да възхвалявам Божието име през всички дни на живота си.
Амин.
Молитва към Свети Трифон за защита от злини
О, славни и пресвети Трифоне, добър Божи угодниче и могъщ закрилник!
С упование се обръщам към тебе и те моля: бъди мой покровител и пазител от всяко зло.
Закрий ме с твоята небесна закрила от вражески нападения, зли сили, магии, урочасвания и всякакви дяволски козни. Прогони от мене и от дома ми всяка беда, болест и нещастие.
Моли Господа, нашия милостив Бог, да ми даде сила и мъдрост да устоявам на всяко изкушение, да укрепи вярата ми и да ме води по пътя на правдата. Нека мирът, благодатта и Божията любов да царуват в сърцето ми завинаги.
Амин.
Молитва към Свети Трифон за плодородие и успех в земеделието
О, преславни свети Трифоне, небесни покровителю на земеделците и лозарите!
С вяра и смирение те моля: измоли от Всемогъщия Бог благословение за нашите ниви, градини и лозя.
Запази ги от суша, градушки, наводнения и всякакви природни бедствия. Отблъсни вредните насекоми и болестите, които погубват плодовете на нашия труд.
Измоли от Бога да даде изобилен плод на земята ни, за да храним домовете си и да помагаме на нуждаещите се. Дарувай ни трудолюбие, търпение и благодарност, за да сеем и жънем с радост и упование в Божията милост.
Нека по твоето застъпничество земята ни бъде благословена, а трудът ни – успешен, за слава на Бога и за наше благополучие.
Амин.
Църковните празници носят дълбока духовна символика и ни напомнят за вярата, традициите и ценностите, които ни свързват с Бога. Всяка дата в християнския календар има своето значение и поучителни уроци, които ни водят към по-добър и смирен живот. Остави коментар или се абонирай за нашия бюлетин, за да получаваш още вдъхновяващи съвети директно в пощата си на тема църковни празници и християнство!