КОЛЕДНИ МЕДЕНКИ
Идеи за дома Празници

КОЛЕДНИ МЕДЕНКИ

1. АРОМАТНИ КОЛЕДНИ МЕДЕНКИ

По стара руска рецепта! Готови само в 10 стъпки!

Необходими продукти за тестото:

– Яйце – 1 бр.;

– Масло – 100 гр.;

– Захар – 100 гр.;

– Пчелен мед  – 100 гр.;

– Сол – ¼ ч.л.;

– Джинджифил – ½ ч.л.;

– Канела на прах – ½ ч.л.;

– Какао – 1 с.л.;

– Вода – 2 с.л.;

– Брашно – 2,5 ч.ч.;

– Бакпулвер – ч.л.

Необходими продукти за глазурата:

– Лимонов сок – 2 с.л.;

– Пудра захар – 200 гр.;

– Белтък от 1 яйце.

Важна забележка: Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура.

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Внимателно разбийте мекото масло със солта, канелата и джинджифила.

Стъпка 2: Прибавете захарта и меда, разбийте с дървена бъркалка до получаване на гладка смес.

Стъпка 3: Разтворете какаото във водата (препоръчително е да бъде топла, но не гореща). Оставете малко да се охлади. След това добавете яйцето и разтвореното какако към гладката смес.

Стъпка 4: Изсипете половината количество от брашното, което предварително е пресято заедно с бакпулвера, разбъркайте с помощта на миксер.

Стъпка 5: След това добавете останалото брашно и омесете с ръце стегнато тесто. Покрийте със стреч фолио. Оставете тестото да почива 2 часа в хладилника.

Стъпка 6: С помощта на специални формички или модел от хартия, изрежете желните фигурки.

Стъпка 7: Готовите фигурки наредете в подходяща тавичка, застлана с хартия за печене.

Стъпка 8: Меденките се пекат за около 10-12 минути, при температура на фурната 180°С градуса.

Начин на приготвяне на глазурата:

Стъпка 9: Разбийте белтъка с пудрата захар и лимоновия сок.

Стъпка 10: Нанесете глазурата върху охладените меденки. Оставете меденките на стайна температура, за да изсъхне глазурата.

Вече си имате чудни, с аромат на Коледа и семеен уют, Джинджифило-канелени „човечета“!

 

2. КОЛЕДНИ МЕДЕНКИ С ШОКОЛАД

Пухкави и ароматни меденки от тефтерът на баба

Необходими продукти за тестото:

– Яйца – 2 бр.;

– Олио – 1 ч.ч.;

– Захар – 1 ч.ч.;

– Брашно – 600 гр.;

– Мед – 4 с.л.;

– Сода бикарбонат – 1 с.л.;

– Канела на прах – ½ пакетче.

Необходими продукти за глазурата:

– Шоколад – 100 гр.;

– Масло – 1 с.л.

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Разбийте яйцата, след това прибавете олиото, захарта и меда. Бъркайте до получаване на хомогенна смес.

Стъпка 2: Добавете пресятото брашно с канелата и содата бикарбонат.

Стъпка 3: Месете до получаване на меко и незалепващо тесто.

Стъпка 4: Готовото тесто разстелете на подходящ плот. С помощта на специални формички или хартиен модел, изрежете желаните фигурки.

Стъпка 5: Наредете фигурките в подходяща тавичка, заслана с хартия за печене.

Стъпка 6: Печете меденките в предварително загрята фурна на 180°С градуса до готовност.

Стъпка 7: Оставете готовите меденки, да се охладят.

Начин на приготвяне на глазурата:

Стъпка 8: Разтопете шоколада на водна баня, като добавите маслото.

Стъпка 9: Потопете меденките в шоколадовата смес.

Стъпка 10: Изчакайте шоколадовата глазура се стегне.

Пожелаваме ви здраве и добър апетит!!!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , ,
на горе